EU's Klimamål: Dødsstød eller redning for dansk landbrug?

event-cover_kli_24280906_8ecb6769ce2c82236c0cbf93519ff61b64aac6a7.png

Eventet blev afholdt d. 27. september 2017

EU vil med sine klimamål bekæmpe klimaforandringerne.

Som et af de rigeste EU-lande, skal vi i Danmark reducere vores udledning af drivhusgasser med 39 procent inden 2030.

Hele 20 procent af den danske udledning stammer fra landbruget, som derfor ikke kan undgå at blive påvirket. Spørgsmålet er bare: Hvordan?

Tænketanken Frej har i samarbejde med Djøf Studerende inviteret DK's grønne tænketank, den førende forsker inden for området, formanden for klimarådet og miljøchefen i videncenteret SEGES til at give deres bud på samspil og modspil mellem klimaforandringerne og produktionen af fødevarer.

Arrangementet er gratis for studerende og medlemmer af Djøf, og er du ingen af delene, kan du deltage for den nette sum af 100 kr. Tilmeld dig ved at benytte linket:
https://www.djoef.dk/studerende/kurser-og-arrangementer-for-studerende/studiearrangementer/arrangement.aspx?m4c=13092&title=EU%3Fs klimamål

**Program**
Velkomst v. Tænketanken Frej og djøf
Oplæg v. Jørgen E. Olesen, Aarhus Universitet - Hent hans oplæg her
Oplæg v. Peter Birch Sørensen, Klimarådet - Hent hans oplæg her
Kort netværksøvelse v. djøf
PAUSE – med gratis og klimavenlig mad
Oplæg v. Torben Chrintz, Danmarks grønne tænketank Concito - Hent hans oplæg her
Oplæg v. Hans Roust Thysen, SEGES - Hent hans oplæg her
Paneldebat med inddragelse af salen
Farvel og tak

 

Læs Frejs 5 skarpe her:

 

Frej Fødevarefokus: Et bedre forbrug - en bedre produktion

new-piktochart_23319536_94dd403392dba0cd97170ffd064d438990a0f955.png

"Konferencen blev afholdt d. 19. september 2017"

Glade grise, krævende klimakrav og bæredygtige bondemænd – dansk fødevareproduktion bliver debatteret som aldrig før. Forbrugerne vil have mad, der er i balance med både klima, natur og dyrevelfærd, men det er en hård nød at knække.

Derfor dedikerer Frej en hel dag, hvor vi zoomer ind på virkeligheden i dag og morgendagens løsninger. 

Se hele programmet her
 

Tid d. 19. september 2017 kl.8.00-16.00

Sted: Restaurant Bellahøj, Bellahøjvej 20, 2700 Brønshøj, København

Pris for hele dagen inkl. fuld forplejning: 
• Standard: 500 kr.
• Studerende: 150 kr.

*** De fire spor *** (Vælg de to spor, der interesserer dig mest!)

🐖 DYREVELFÆRD 🐖
Dyrenes ve og vel bliver vigtigere og vigtigere, når danskerne vælger kød i køleren. Lyt med, når vi stiller spørgsmålene: Taler landmand, dyrlæge og forbruger egentlig om det samme, når de taler dyrevelfærd? Hvor glade kan de danske dyr blive? Og hvordan ser virkeligheden ud i en svinesti i Danmark?

♻️ MILJØ ♻️
Recycling, genbrug og økonomi i cirkler. Kært barn har mange navne, men det handler om at genanvende vores ressourcer. Dyk ned i fremtidens miljøløsninger, når vi zoomer ind på cirkulær økonomi, værdien i affald og en selvforsynende by.

🌍 KLIMA 🌍
Mindre kød og flere labre larver, det er nogle af ideerne til at skabe overskud i klimaregnskabet. Vær med når vi tager klimabrillerne på og kigger nærmere på klimavenlig kost nye proteinkilder og EUs klimamål. 

🛒 FORBRUG 🛒
Hvem har magten, når det kommer til vores mad? Og hvordan rykker vi den i en mere bæredygtig retning? Få et kig inden for, når detailhandlen og myndighederne afslører, hvordan de påvirker dig til at tage et lidt bedre valg, når sulten trænger sig på. 

🗣 Afsluttende paneldebat 🗣

 

Bæredygtighed: Et vidt begreb?

cover-b-5c-c3-a_21473103_234446966273b563e80941444e37ce1b10f4c880.png

Bæredygtighed er oppe i tiden – og hver fjerde dansker tænker over bæredygtighed, når de lægger varer i indkøbskurven. Men hvordan arbejder fødevarebranchen med bæredygtighed? Og hvornår kan en fødevareproducent sige, at de arbejder bæredygtigt? 

Formålet med eventet var blive klogere på, hvad bæredygtighed som begreb dækker over, hvilken rolle det har i vores samfund og hvordan fødevarebranchen arbejder med bæredygtighedsbegrebet. Slutteligt blev det debatteret, hvorvidt der mon er et bæredygtighedsaspekt, som er vigtigere end de andre. Vi havde fokus på:
• Økonomisk bæredygtighed
• Social bæredygtighed
• Miljømæssig bæredygtighed

Debatten blev afholdt på Center for Sundhed & Samfund med ca. 180 deltagere den 20. april 2017 i samarbejde med Djøf.

OPLÆGSHOLDERE & DEBATTØRER

Fagligt oplæg:

Andreas de Neergaard, Professer fra KU med speciale inden for bæredygtighed

Erik Andersen, embedsmand og fuldmægtig i fødevarestyrelsen

Jonas Giersing, direktør i Fairtrade Denmark med fokus på social bæredygtighed.  

Lasse Hinrichsen fra ENORM, som producerer fødevarer med insekter. Her er fokus på miljømæssig bæredygtighed. 

Peter Kiær fra Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug med fokus på økonomisk bæredygtighed.  

Læs Frejs "5 skarpe" her

Nye dyrevelfærdsmærker: Mere dyrevelfærd eller mere forvirring?

cover billede.jpg

Ø. Fairtrade. Svane. Nøglehul. Fuldkorn. Vi forbrugere bliver i forvejen bombarderet med mærker, når vi er ude at handle, og hvert mærke appellerer til at tage ansvar på hver sit område. Nu får vi så hele to nye dyrevelfærdsmærker at vælge efter - det statslige og COOP's. 

Men giver de nye mærker bedre dyrevelfærd for bl.a. de 30 millioner danske grise, eller giver de bare mere forvirring for forbrugeren?

Debatten blev afholdt på Center for Sundhed & Samfund med ca. 120 deltagere den 23. marts 2017 i samarbejde med Djøf.

OPLÆGSHOLDERE & DEBATTØRER

  • Klaus G. Grunert, forsker i forbrugeradfærd på Aarhus Universitet
  • Christian Fink Hansen, sektordirektør for svineproduktion i SEGES Landbrug & Fødevarer og tidl. professor i dyrevelfærd
  • Helene Regnell, CSR-chef hos Dansk Supermarked
  • Signe Frese, CSR-chef hos COOP

Læs Frejs "5 skarpe" her

Svine-MRSA: Kan og skal bakterien stoppes?

Svine-MRSA. Det lyder farligt. MRSA og risikoen for antibiotikaresistens præger da også overskrifterne i medierne - men hvor bange skal vi egentlig være for denne bakterie, som åbenbart trives så godt i danske svin?

Debatarrangementet blev afholdt på Center for Sundhed & Samfund den 2. marts 2017.


Vi har bedt Danmarks dygtigste professorer zoome ind på MRSA CC398 og fortælle os, hvor udbredt den er i det danske landskab - både blandt svin og mennesker, hvor skadelig bakterien egentlig er, og om hvordan vi stopper udviklingen af bakterien? 

OPLÆGSHOLDERE: 

  • Jens Peter Nielsen, professor i veterinærsygdomme på Købehavns Universitet
  • Anders Rhod Larsen, fagchef på Statens Serum Institut
  • Henrik Westh, professor og leder af MRSA VidenCenter på Hvidovre Hospital

Læs Frejs "5 skarpe" om husdyr-MRSA her

EU's landbrugsstøtte: Støtteben eller spændetrøje?

Fællessalen på Christiansborg dannede flotte rammer om debateventet "EU's landbrugsstøtte: Støtteben eller spændetrøje?", der tiltrak ikke mindre end 170 interesserede unge. 

Debatarrangementet blev afholdt tirsdag den 7. februar 2017.

Landbrugsstøtten i EU udgør ca. 36 % af det samlede EU-budget. Deltag i Frejs event, hvor vi inviterer både professorer, erhvervet og politikere, og bliv klogere på hvorfor vi egentlig har EU's landbrugsstøtte, hvad den betyder, og om vi hellere burde være fri? 

Oplægsholdere og debattører:

  • Henrik Zobbe, fakultetsdirektør på KU SCIENCE
  • Frank Øland, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer
  • Anders Vistisen, gruppeformand for Dansk Folkeparti i Europa-Parlamentet
  • Erling Bonnesen, landbrugs- og fødevareordfører for Venstre i Folketinget 

Økologi: Point direkte på karmakontoen?

15032749_10154675781823427_4076965928689990078_n.jpg

Debateventet blev afholdt tirsdag d. 6. december 2016

Salget af økologiske fødevarer boomer. Politikerne jubler. Og landmændene lægger hastigt om til økologiske produktioner. Det røde ø-mærke har sejret. Men har det sejret ad-helvede til? 

Bliver verden virkelig et bedre sted, hvis vi alle går efter det røde ø-mærke? Er økologi løsningen på tidens udfordringer og kan det gavne både miljøet, klimaet, dyrevelfærden og sundheden? Eller er økologi blot den hurtige vej til kl. 17.00 i NETTO at score point på karmakontoen? Vær med, når vi stiller skarpt på økologien og undersøger positive og negative effekter ved økologi. Hvor mange point på karmakontoen kan du egentlig score ved at købe det røde ø-mærke?

OPLÆGSHOLDERE

  • Niels Halberg, ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug & Fødevaresystemer)
  • Holger Kirchmann, medforfatter af "Den ekologiska drömmen" 

 

DEBATTØRER

  • Simon Lindkær, Venstres Ungdom
  • Søren Egge, Enhedslisten
  • Thyge Nygaard, Danmarks Naturfredningsforening
  • Peter Kiær, Bæredygtigt Landbrug 

Pesticider: Ven eller fjende?

Debatarrangement afholdt d. 15. november 2016.

PESTICIDER. Smag lige på ordet. Det smager bestemt ikke godt, og ikke som noget, man har lyst til at blande i sin saftevand. Gang på gang hører vi desuden mediehistorier om, hvor farlige pesticider er - både for naturen, miljøet og vores sundhed. 

Men hvad er pesticider egentlig? Hvorfor er landmændene så vilde med at bruge dem? Og hvilke konsekvenser har det for vores natur, miljø og sundhed? 

Kom og bliv klogere på alle disse spørgsmål og mange flere. Vi har nemlig samlet Danmarks dygtigste forskere og de mest hardcore interesseorganisationer for at finde svaret på: "Er pesticider ven eller fjende?"

Oplægsholdere:

  • Nina Cedergren, Professor MSO miljøkemi, Københavns Universitet

  • Jens Erik Ørum, Seniorrådgiver, Københavns Universitet

  • PAUSE: Mød Søren Wiuff

  • Jakob Tilma, Kommunikationschef i Dansk planteværn  

  • Thyge Nygaard, Lanbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening

Se alle aftenens oplæg her

Hent også "5 skarpe" fra eventet her

Er Fair Trade fair?

Debatarrangement afholdt den 2. november 2016.

Fair Trade har de seneste år givet os mulighed for at købe bl.a. kaffe, kakao og bananer fra udviklingslande til en lidt højere pris, men til gengæld med lovning om, at produkterne er produceret på forsvarlig vis med hensyntagen til afrikanske landmænd og det omkringliggende samfund. 

Kritiske røster hævder dog, at Fair Trade ikke gør nogen forskel for de mennesker, som mærket hævder at hjælpe og måske endda er med til at forværre deres vilkår. Alligevel har 94 % af unge danskere mellem 18-24 år tillid til mærket. 

Kom med til Frejs arrangement, og bliv klogere på om Fair Trade er fair eller ej. Deltagelse er gratis, men kræver tilmelding via nendestående tilmeldingslink.

Oplægsholdere

  • Jonas Giersing, Fair Trade Mærket Danmark
  • Thomas Roland, CSR-chef hos COOP
  • Steen Vallentin, lektor ved CBS
  • Andreas de Neergaard, Fødevareøkonomisk Institut, KU

En fremtid uden emballage?

Debatarrangement afholdt den 26. oktober 2016.

Danmark har EU-rekord i skrald - danskerne smider 802 kg skrald ud per indbygger om året. Én af årsagerne til det er, at vi pakker fødevarerne i portioner, der ikke altid passer til det, vi har behov for. Derudover bidrager emballagen i sig selv til øget affald. Et spritnyt indkøbskoncept ”LØS market” forsøger nu at løse problemet ved at introducere Københavns første supermarked, der udelukkende sælger fødevarer uden emballage. 

Men hvilken betydning har et emballage-frit samfund for klimaet, har det nogle negative konsekvenser eller er dette fremtiden? 

Kom til Frejs arrangement og hør om både negative og positive konsekvenser ved brugen af emballage. 

Oplægsholdere:
LØS-Market: En nutid uden emballage
Selina Juul fra Stop Spild af Mad
Jakob Clemen, Plastindustrien
Vestforbrændingen

Hvem skriver Sundhedsbiblen?

Dato: Den 19. april 2016 

Sted: Thorvaldsensvej 40, 1871 Frederiksberg

Tilrettelagt og afholdt af Marianne Petersen, Lea Nymand, Charlotte Clausen, Marie-Louise

Thøgersen & Sofie Vennike

 

Spiser du kål, kerner og kylling eller er du mere til skyr, skummetmælk og squash? Synes du

også, at det kan være svært at tyde sandheden i sundheden? Handler sundhed måske ligeså

meget om mel, mayo og marabou? Og er sundhed overhovedetsundt for dig? Hvad er op og

ned, og hvem bestemmer i det hele taget, hvad sundhed er?

 

En række spændende oplægsholdere giver deres perspektiv på sundhedsdebatten.

Oplægsholdere:

  • Thomas Meinert Larsen, forsker i fedme, Københavns Universitet: Et videnskabeligt

perspektiv på sundhed

  • Maja Møller, ansvarlig for CSR og sundhedsstrategi hos Arla: Virksomhedernes rolle i

sundhedsdebatten

  • Henrik Byager, livsstilsekspert og kommunikationsrådgiver: Hvilken rolle spiller

sundhed og sundhedstrends for moderne mennesker i dag?

  • Jane Faerber, blogger og LCHF-kostvejleder: Sundhed som en livsstil.

Se mere om eventet her

Hønen og ægget: Debat om dyrevelfærd i ægproduktionen

Æg_dyrevelfærd

Dato: Den 5. april 2016 kl. 17.00-19.00

Sted: Festauditoriet, Bülowsvej 17, Frederiksberg Campus

Du kigger ind i køledisken, der er fire forskellige slags æg… Hvilket et vælger du? Mange er loyale æg-vælgere, men hvorfor vælger du lige præcis det æg? Kom og bliv klogere på forskellene på æg og mød landmændene, som producerer æggene til din omelet. Få svar på, hvordan din høne egentlig har det, og hvilket æg den ruger.

Oplægsholdere

  • Lars Bojsen, burægsproducent fra Springkilde Æg
  • Patrick Blenner, økologisk producent fra Blennergaard (udeblev pga. sygdom)
  • Peter Sandøe, professor i dyreetik
  • Pernille Fraas Johnsen, Dyrenes Beskyttelse

Læs mere om eventet her

Natur og Landbrug - samspil eller modspil?

Dato: Tirsdag den 1. marts 2016

Sted: Auditoriet på Geologisk Museum, Statens Naturhistoriske Museum

Tilrettelagt og afholdt af Tobias Kuhlmann Andersen og Iben Krog Rasmussen

“Natur & Landbrug - samspil eller modspil?” er et spørgsmål uden facit. Forholdet mellem

natur og landbrug er ved at udvikle sig til en ny værdikamp i det danske samfund. Derfor

inviterede TFF fem forskellige fagligheder og markante personligheder til at dele dere

s natursyn med os.

Oplægsholdere:

  • Lektor Hans Henrik Bruun, Biologisk Institut, Københavns Universitet,
  • Professor Bo Jellesmark Thorsen, IFRO, Københavns Universitet
  • Konsulent og tidligere landmand Vagn Lundsteen
  • Idehistoriker og forfatter Rune Engelbreth Larsen.

Læs mere om eventet her

Pigspiracy - Klimakonsekvenserne ved dansk svineproduktion

gris

Dato: Den 23. februar 2016

Sted: Rådssalen hos Landbrug & Fødevarer, Axelborg

Tilrettelagt og afholdt af Tobias Kuhlmann Andersen og Iben Krog Rasmussen

Den omdiskuterede amerikanske dokumentarfilm Cowspiracy har givet anledning til stor

debat og refleksion over den ekstensive kvægproduktion i USA. I Danmark er kvæg ikke den

primære kødproduktion men derimod svin, som vi producerer og eksporterer i stor stil. Med

dette udgangspunkt satte vi os for at undersøge, hvad klimakonsekvenserne ved den danske

svineproduktion er, og hvordan man kan forsøge at mindske belastningen. Gennem tvæ

rfaglig dialog håbede vi, at dette arrangement kunne være med til at aflive myter og gøre

deltagerne klogere på dansk kødproduktion og dets klimaeffekter.

Oplægsholdere:

  • Professor Jørgen Eivind Olesen, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
  • Lektor Jannick Højrup Schmidt, Institut for Planlægning, Aalborg Universitet,
  • Formand for Danske Svineproducenter Henrik Mortensen
  • Nanna Clifforth, Miljøbevægelsen NOAH

Læs mere om eventet her