Frejs (online) Fødevarekonference 2020

 Fremtidens landbrugere – fødevareproduktion på land og i by

Torsdag den 26. november afholdt vi for fjerde år i træk Frejs Fødevarekonference 2020. Alt var dog ikke som det plejer at være, da årets konference blev afholdt online. Vi var en lille flok samlet for at lave optagelserne, og rigtig mange så med hjemmefra.

Fordi dagen blev live streamet har vi også muligheden for at dele det meste af konferencens indhold med dig! Følg linket nedenfor til Frejs YouTube-kanal, hvor du kan se både åbningsdebatten og alle oplæggene på de to spor.

Nedenfor kan du også orientere dig i programmet og læse mere om de enkelte oplægsholdere. Alle billeder og video fra konferencen er fanget af vores dygtige fotograf: Claus Frantzen, Fotohyrden

 

Program for dagen

 

10:00-10:10

Fælles velkomst og introduktion til dagen v/Frej

10:10-11:30

Åbningsdebat om fremtidens landbrugere

Paneldebat med seks relevante personer. En ordstyrer fra Frej styrer debatten, og der tages imod spørgsmål fra de online deltagere.

Debattører:

  • Anders Riemann, stifter af Nordic Harvest

  • Harald Krabbe, landmand og iværksætter, Frederiksdal Kirsebærvin

  • Steen Møller, økologisk iværksætter

  • Laura Troi, miljøformidler og viceforstander på Suhrs Højskole

  • Henrik Lund, direktør i Naturli’

  • Katrine Christensen, landbrugsskolelærer i faget bæredygtighed

11:30-12:00

Frokostpause

 

12:00-13:30

Spor 1: Fremtidens dyrkningsformer – op af jorden, ind i fremtiden

Fire oplæg af 15 min + spørgsmål. Ordstyrer fra Frej.

Oplægsholdere:

  • Harald Krabbe, landmand og iværksætter, Frederiksdal Kirsebærvin

  • Anders Riemann, stifter af Nordic Harvest

  • Jakob Nyholm Jessen, Skov- og landskabsingeniør, Skovhaver.dk

  • Kristian Ottesen, CEO for Nordisk Tang

Spor 2: Fremtidens ejerformer – en ny generation af fødevareproducenter

Fire oplæg af 15 min + spørgsmål. Ordstyrer fra Frej.

Oplægsholdere:

  • Svend Brodersen, landmand, Gram Slot

  • Karsten Beltoft, vicedirektør for Forenet Kredit

  • Steen Møller, økologisk iværksætter

  • Tom Axelgaard, stifter af Goodvalley

13:30-13:45

Pause

 

13:45-14:15

Online dialog i breakout-rooms om fremtidens dyrkningsformer

Fælles opsamling på dialogen

Online dialog i breakout-rooms om fremtidens ejerformer

Fælles opsamling på dialogen

14:15-14:20

Tak for i dag v/Frej

 
 

Mere om programmet

Åbningsdebat

En overordnet debat om fremtidens landbrugere, som centrerer sig om følgende undertemaer:

  • Folkevandring fra land til by – er det en udvikling, vi skal begrænse, og hvilke værdier fra livet på landet er vigtige at bibeholde i et urbant samfund?

  • Fremmedgørelse overfor fødevarer – hvordan kommer vi tættere på den plastikindpakkede broccoli og genfinder glæden ved at mødes om et måltid?

  • Brobygning - hvordan påskynder vi dialogen mellem dem i gummistøvler og dem i sneakers?

Muligt for de online deltagere at stille spørgsmål skriftligt undervejs. Disse vil blive givet videre til ordstyren, som stiller dem til den/de relevante debattør(er).

Spor 1: Fremtidens dyrkningsformer – op af jorden, ind i fremtiden

Hvordan vil fremtidens landbrugere dyrke vores fødevarer? Både på de store og industrialiserede gårde, på de mindre og alternative landbrug og måske med helt nye dyrkningsformer og -medier.

Hvordan får vi en mere bæredygtig produktion af fødevarer samtidig med at forbedre økonomien i et trængt erhverv? Kan den traditionelle landmand, det selvforsynende bofællesskab og folk med helt andre dyrkningsformer i tankerne inspirere hinanden til at udvikle produktionen af de fødevarer, som vi alle sammen sætter pris på?

Spor 2: Fremtidens ejerformer - en ny generation af fødevareproducenter

Gældskrise, støtteafhængighed og høj gennemsnitsalder giver associationer til dansk landbrug. Det samme gør heldigvis andelsbevægelse, flid og kvalitetsprodukter. Hvordan får vi en ny generation af innovative, driftige og unge landmænd godt i gang i et erhverv, der både skal udvikle sig mere bæredygtigt og mere økonomisk rentabelt? Både på de store, traditionelle landbrug, men også på alternative og mere bynære bedrifter. Giver det klassiske eneejede landbrug mening i en tid med større og større enheder, og åbner bybefolkningens vedholdende interesse for, hvad vi putter i munden nye døre for måden at drive og eje landbrug på?

Dialogforum

Dagen afrundes med online dialog, hvor du får lejlighed til at møde dine meddeltagere i breakout-rooms på fem personer og gå i dybden med dagens emner.

Mere om oplægsholderne

Spor 1

Jakob Nyholm Jessen

Skovhaver er en måde både at fremme biodiversitet, jordens frugtbarhed og samtidigt producere en bred vifte af fødevarer. Virksomheden tilbyder webinarer og kurser og derudover praktisk hjælp til at tage det store skridt hen mod selvforsyning. Jakob arbejder med at etablere skovhaver til private kunder og vil fortælle om Skovhaver, og hvordan tankegangen bag kan inspirere til en ny måde at tænke fødevareproduktion på.

Anders Riemann

Vertical farming har i flere år været anset som en af de helt store løsninger på mange udfordringer indenfor fødevareproduktion. Indtil nu har vi haft et storskala projekt indenfor området til gode i Danmark. Men nu er Nordic Harvest ikke langt fra at starte deres produktion af grøntsager op i en kæmpestor lagehal i Taastrup. Anders vil fortælle om sine planer med Nordic Harvest og perspektiverne i Vertical Farming-konceptet.

Harald Krabbe

I en verden, hvor priserne på almindeligt korn, mælk og kød dikteres af verdensmarkedet, er produktion af disse gængse produkter under pres på dansk jord. Harald vil fortælle om sin rejse fra traditionel landbrugsproduktion til produktion af kirsebærvin fra egne kirsebærplantager. En rejse, som har budt på mange udfordringer, men som også har store perspektiver. Både for fremtiden på Frederiksdal og som inspirationskilde til andre danske landbrugere, der ønsker at dyrke højværdiafgrøder.

Kristian Ottesen

Fra landmand til vandmand. Havene er fulde af liv og næring, og tang har i urtiden formentlig været en fast bestanddel af menneskers kost. Så når landjorden alligevel er opbrugt, hvorfor så ikke kigge mod de blå bølger til fremtidens fødevareproduktion? Kristian vil fortælle om Nordisk Tang, potentialet i tangproduktion og tang som fødevare. 

Spor 2

Karsten Beltoft

Forenet Kredit er foreningen bag realkreditinstituttet Nykredit, som låner milliarder ud til landbruget. Forenet Kredit er derfor naturligt interesseret i landbrugernes ve og vel, og de er samtidig deres samfundsansvar som stor finansiel spiller bevidst. Karsten vil fortælle om, hvordan økonomisk bæredygtighed idenfor landbruget i fremtiden også gerne skulle være tæt forbundet med løsninger på vores klima- og miljøudfordringer for at kunne blive finansieret.

Tom Axelgaard

I begyndelsen af 1990’erne startede en gruppe eventyrlystne, danske landmænd Goodvalley, som i dag er Danmarks største landbrugskoncern af sin slags. Tom vil fortælle om rejsen, om at skabe noget i fællesskab og om at inkorporere bæredygtighed i alle led af produktionen.

Svend Brodersen

Ejer sammen med Rema1000 Gram Slot, som leverer økologiske fødevarer direkte til Remas butikker under eget navn. Et unikt eksempel på samarbejde mellem en primærproducent og en detailhandelskæde. Svend vil fortælle om mulighederne og udfordringerne i det delte ejerskab, som måske også kan inspirere andre, utraditionelle samarbejder til at opstå.

Steen Møller

Som medskaber af både Friland og Grobund er Steen dybt engageret i at udvikle og vise en anden måde at leve på. En måde, hvor bæredygtighed på alle niveauer er i centrum. Steen vil fortælle om sine projekter, og hvordan de kan bidrage til udviklingen af et mere bæredygtigt samfund.

IDA_Food Network_Logo_RGB_Grey-preview.jpg
PLan%252BDK.jpg
Tuborg%252Bfonde.jpg

Frejs Fødevarekonference er muliggjort af støtte fra Foreningen Plan Danmark, IDA Food Network og Tuborg Fondet.