Dyrevelfærd: Måltid eller menneskets bedste ven?
Oct
23
5:00 PM17:00

Dyrevelfærd: Måltid eller menneskets bedste ven?

Hunden er en, som vi kæler og klapper🐶, mens grisen for mange er en, som vi slagter og spiser🐷.

Undersøgelser har vist, at grisen er et meget intelligent væsen, men alligevel stikker mange glædeligt gaflen i en medister uden kvaler 🍴. Vi forskelsbehandler altså bl.a. hunde og grise ud fra et dyrehieraki, som ligger indbygget i os mennesker. Men hvorfor er det, at vi ser har forskellige syn på dyr ift. hvilke der må og ikke må spises?

Vi vil gerne blive klogere på, hvad der skyldes denne forskelsbehandling, om der ligger en fysiologisk, etisk eller helt tredje årsag bag hvilke dyr, som vi vælger at spise, og hvilke vi vælger at kæle med.

➡️ Kom med til Tænketanken Frejs debatevent “Dyrevelfærd: Måltid eller menneskets bedste ven?” og bliv klogere med os i fællesskab. 🙋‍♀️

Køb din billet: TRYK HER!

View Event →
Frejs fødevarekonference: Cirkulær økonomi - Land og by sammen om en grøn fremtid 
Nov
12
9:30 AM09:30

Frejs fødevarekonference: Cirkulær økonomi - Land og by sammen om en grøn fremtid 

Cirkulær økonomi. Alle taler om det. Men det er også et flygtigt begreb, som kan være svært at få konkretiseret og sat i spil i praksis.

Ikke desto mindre kan tankegangen bag, måske føre til løsning af både tekniske og økonomiske udfordringer med den grønne omstilling af vores samfund. Indenfor fødevareområdet indeholder emnet mange spændende perspektiver for både forbrugeren, fødevareproducenten og industrien i fødevareklyngen. Det, vi betragter som affald i dag, kan med den rigtige viden blive en ressource i morgen.

Målet for Frejs fødevarekonference 2019 er at komme med nye perspektiver på cirkulær økonomi og ikke mindst at komme tættere på konkrete løsninger til, hvordan Fødevaredanmark via cirkulær økonomi kan udvikle sig i en stadig mere bæredygtig retning.

Frej vil samle landmænd, forskere, studerende, debattører og erhvervslivet til en tværfaglig dag med løsningsorienterede oplæg, workshops og networking.

 Dato: Tirsdag den 12. november i

Lokation: Stakladen, Nordre Ringgade 3, 8000 Aarhus

Billetpris: 150kr for studerende/ledige og 500kr for alle øvrige.


Vi glæder os til at se dig!

Med venlig hilsen

Tænketanken Frej

View Event →

Mad & Mad: Mød en kartoffelproducent (UDSOLGT)
Oct
10
5:45 PM17:45

Mad & Mad: Mød en kartoffelproducent (UDSOLGT)

OBS! Eventet er desværre udsolgt. Men send en mail, hvis du vil på ventelisten.

Skal du med, når Tænketanken Frej får besøg af en kartoffelproducent?

Kartoflen er en alsidig, sund og ikke mindst lokal og klimavenlig råvare 🌏. Derudover anses den også som mere ernæringsrig end ris, hvede og majs. Til trods for dette, er danskernes indtag af kartofler faldet drastisk, specielt blandt unge i alderen mellem 18-25 år. Kampanger, såsom Kartoffelkærlighed, opstår for at bringe den danske traditionelle råvare i fokus igen hos den unge målgruppe.

Måske DU allerede har stor kærlighed til kartofler🥔 eller blot gerne vil blive klogere på, hvorfor du bør elske denne afgrøde?

Vi har inviteret manden bag 🙋‍♂️ dine pomfritter til fællesspisning i samarbejde med Suhrs Højskole! Vi skal sammen blive klogere på kvaliteterne i de mange forskellige sorter der findes, og komme nærmere hvilke bæredygtige valg der kan træffes i forbindelse med kartoffelproduktion.

Mad & Mad: Mød en kartoffelproducent, er en aften i samarbejde med Suhrs Højskole, hvor du får muligheden for at smage et lækkert måltid forberedt af højskolens elever, og samtidig høre om kartoffelproducentens hverdag, og få afklaret eventuelle spørgsmål du måtte have omkring den klimavenlige afgrøde.

✳️ Hvad går konceptet Mad & Mad ud på? ✳️
- Frej laver et måltid mad (Ekstraordinært til dette event, er det eleverne fra Suhrs Højskole, som forbereder et rigtig lækkert måltid til os!).
- En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere
- Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer
- Det er GRATIS at deltage!

➡️ Hvordan tilmelder jeg mig? ⬅️
Ønsker du at deltage i fællesspisningen ’Mad & Mad’, send en mail til mad&mad@taenk-frej.dk med tre linjer om dig selv. OBS! Eventet er desværre udsolgt. Men send en mail, hvis du vil på ventelisten.

Vi glæder os til at se dig!💚

/Tænketanken Frej

View Event →
Brødklog hos Brødflov: Mælk og Klima
Sep
26
7:30 AM07:30

Brødklog hos Brødflov: Mælk og Klima

Siden barns ben har mange af os lært at drikke komælk, fordi vi har lært at det er sundt. Men er mælken lige så sund for klimaet og kloden som den er sund for os mennesker 🥛?

I Danmark har vi 575 tusind malkekøer, som hver især udleder en masse metan. Koen er det danske landbrugs største klimasynder da methanen er 25 gange kraftigere end CO2 og er dermed en af de kraftigste drivhusgasser som landbruget udleder 🌏.

Kan og skal vi substituere over til plantemælk, eller skal vi fortsat drikke komælk 🐄? Kan vi i fremtiden opretholde en malkekvægproduktion med en mindre udledning af farlige drivhusgasser som er acceptabel og hvordan?

Den 26. september 2019 afholder Tænketanken Frej morgenevent med fokus på mælk og klima. Vi får besøg af professor Mette Olaf Nielsen fra KU, som vil gøre os meget klogere på emnet.

Det er muligt at komme fra kl. 07 til morgenmad hos Brødflov. Begivenheden starter kl. 7.30 og varer til kl. 8.30, med efterfølgende mulighed for snak til kl. 09.

Sæt ❌ i kalenderen og KØB DIN BILLET HER!
OBS: begrænset pladser, så skynd dig at tilmelde dig!

View Event →
Mad & Mad: Mød en muslingeproducent
Sep
13
5:00 PM17:00

Mad & Mad: Mød en muslingeproducent

  • Frederiksberg Bæredygtighedsfestival (map)
  • Google Calendar ICS

➡️ Skal du med, når Tænketanken Frej inviterer producenten bag Limfjordens fineste blåmuslinger til fælles middag under Festival for Verdensmålene // Festival for the Global Goals?

Blåmuslinger betragtes som en sund, billig og bæredygtig spise, men den er samtidig et overset alternativ til danskernes middagsbord🍴.

Vi har inviteret Søren T. Mattesen fra Vildsund Blue til fællesspisning på Frederiksberg Bæredygtighedsfestival, hvor vi sammen skal blive klogere på hvilke barrierer, der er for muslingeproducenterne og hvor bæredygtig produktionen af de delikate bløddyr i virkeligheden er 🧐.

Hos Vildsund Blue er produktudvikling og kvalitet i højsædet og virksomheden blev den første muslingeproducent certificeret med MSC-certifikatet for bæredygtigt fiskeri. Vildsund Blue producerer ligeledes varer af restprodukter fra muslingeproduktionen.

Så kom med, når vi sammen skal nyde en sensommermenu med blåmuslinger🥣 og hvidvin🍷 i de Frederiksbergske omgivelser, imens vi bliver klogere på bæredygtig muslingeproduktion og hvilke fremtidsudsigter denne spise har på det danske marked.

✳️ Hvad går konceptet Mad & Mad ud på? ✳️
- Frej laver et måltid mad
- En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere
- Målet med konceptet er at skabe dialog mellem danske producenter og forbrugere af fødevarer
- Det er GRATIS at deltage

➡️ Hvordan tilmelder jeg mig? ⬅️
Ønsker du at deltage i fællesspisningen ’Mad & Mad’, send en mail til mad&mad@taenk-frej.dk med tre linjer om dig selv senest d. 6. september. Du får svar om du kan deltage senest torsdag d. 7. september.

Vi glæder os til at se dig!

View Event →
Mød Frej på Festival for Verdensmålene
Sep
13
12:00 PM12:00

Mød Frej på Festival for Verdensmålene


➡️ Kom til madquiz, blindsmagning og fødevarekonkurrence i Frejs telt på Festival for Verdensmålene // Festival for the Global Goals den 13. september!

Kom forbi Tænketanken Frejs telt og lær om, hvordan din kost hænger sammen med bæredygtighed, få en snak om dyrevelfærd eller biodiversitet, mød manden bag dansk muslingeproduktion eller deltag i én af følgende aktiviteter:

☕️ Dialogkaffe: Få en gratis kop kaffe med plante- eller komælk og lad os høre, hvad du tænker, at fremtidens landmænd i Danmark bør producere - og hvad vi selv bør spise.

❎ Den store bæredygtighedsquiz: Ved du, hvor meget plads en burhøne har i forhold til en frilandshøne? Eller hvilken type kød, der har det største klimaaftryk? Tag dine venner med og kom og bliv udfordret på din viden om fødevarer og bæredygtighed i vores interaktive quiz, der bl.a. byder på musik. Det varer en halv time, og der er en lækker gave til vinderholdet!

🍔 Den store fødevarekonkurrence: I løbet af hele dagen kan du få testet, hvor meget du ved om dansk fødevareproduktion og -forbrug. Der er garanti for, at du bliver klogere. Konkurrencen kører hele dagen - vinderen kåres sidst på eftermiddagen og honoreres med en lækker gave.

🥛 Blindsmagning: Kan du smage forskel på de forskellige plantedrikke? Kom og prøv det af når vi liner mandel-, ris-, soja- og havredrikke op til en omgang blindsmagning. Eventet kører hele dagen.

🍽 Fællesspisning: Mød manden bag maden. Kom og spis Moules Frites og drik vin med Frej og Vilsund Blue (Dansk muslinge producent), når vi slutter dagen af med en festmiddag (ansøg nu! der er kun 20 pladser) Læs mere her: Mad & Mad: Mød en muslingeproducent

Vi glæder os til at se dig 💚

/ Tænketanken Frej

View Event →
Mad & Mad: Mød en fisker
Sep
6
to Sep 7

Mad & Mad: Mød en fisker

  • Sundheds- og bæredygtighedsteltet (map)
  • Google Calendar ICS

Skal du med, når Tænketanken Frej inviterer en fisker til middag ved Food Festival 2019 i Århus?🙋‍♀

Fisk menes, at være både sundere og mere klimavenlig end mange andre animalske fødevarer. I følge Fødevarestyrelsens anbefalinger, bør vi danskere spise 50 gram fisk om dagen, men alligevel spiser vi i gennemsnit kun 28 gram.

Spørgsmålet er, hvad der er grunden for det lave indtag af fisk❓Er der for besværligt og omkostningsfuldt at tilberede fisk... Eller er det forbrugsvaner og fordomme, som spænder ben for, at Danmark ikke er en fiskespisende nation🐠?

Ved Food Festival 2019 inviterer Tænketanken Frej, i samarbejde med Danmarks Fiskeriforening og Weber, til 'Mad & Mad: Mød en Fisker'. Eventet er en fællesspisning og debat, hvor vi tilbereder, på ægte sommer-manér, fisk over grill. Dette sker alt imens vi bliver klogere på, hvorfor fisk netop er en sund og samtidig bæredygtig at spise. Derudover får vi besøg af en vaskeægte fisker med egen fiskerkutter. Han vil holde et spændende oplæg, hvor du kan blive meget klogere på dansk fiskerkultur. Du kan ligeledes lære nye måder at tilberede fisk på, når en grillekspert fra Weber fortæller om de forskellige muligheder for fisk på gril.

❎ Hvor og Hvornår? ❎

Fredag og Lørdag

den 6-7. september 2019

Kl.18:45 - 21:00

✳️ Hvad går konceptet Mad & Mad ud på? ✳️

- Frej laver et måltid mad

- En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere

- Målet med konceptet er at skabe dialog mellem danske producenter og forbrugere af fødevarer

- Det er GRATIS at deltage

➡️ Hvordan tilmelder jeg mig? ⬅️

TRYK HER!

Vi glæder os til at se dig!

View Event →
Mød Frej til Aarhus Food Festival
Sep
6
to Sep 8

Mød Frej til Aarhus Food Festival

I weekenden den 6-8. september afholdes der Food Festival 2019 i Aarhus. Tænketanken Frej er selfølgelig med.

I løber af weekenden kan du deltage i følgende Frej-events:


✳️ MAD & MAD: MØD MANDEN BAG MADEN ✳️
- Fredag den 6. og lørdag den 7. kl. 18:45.

Om eventet:
Kom og mød manden bag maden – fællesspisning med Tænketanken Frej
Hvad går konceptet Mad & Mad ud på?
- Frej laver et måltid mad.
- En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere.
- Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer.

Læs mere her: Mad & Mad: Mød en fisker


✳️ FREMTIDENS FØDEVARER: DEBATEVENT ✳️
- Lørdag den 7. kl.17:00

Om eventet:
Kom og bliv klogere, når Tænketanken Frej stiller skarpt på, hvad fremtiden bringer, og hvilke fødevarer der tendere.
Hør Milena Corredig fra iFOOD AU fortælle, hvordan vi spiser om 10 år. Jessica Aschemann-Witzel fra Aarhus Universitet fra fortæller om, hvordan vi når i mål med udviklingen om mindre mængder, og hvordan man kan få den store mængde af forbrugerne til at tilpasse sig fremtidens spisevaner. Arrangementet sluttes af med en debat og mulighed for at stille spørgsmål.

Du kan deltage kvit og frit, men da der er begrænsede pladser, skal du bestille billetter på følgende link: https://www.foodfestival.dk/program/food-festival-2019/fremtidens-foedevarer/

✳️ KAN DU LÆRE DIN BEDSTEFAR AT SPISE TOFU? ✳️

- Søndag d. 8. september kl. 14.45-15.45.

Kan du lære din bedstefar at spise tofu? Tænketanken Frej inviterer dig til en snak om, hvad vi spiser i fremtiden.

Kan du få dine egne bedsteforældre til at spise tofu eller dine oldeforældre til at spise insekter? Er det overhovedet nødvendigt at lave så store ændringer i kosten? Eller kommer vi til at lave mad baseret på ren kemi, måske endda i store tanke? 
Der er mange spørgsmål om vores fremtidige fødevareproduktion, men en ting er helt sikkert. VI må gøre noget og vi skal ikke fortvivle. 
Kom med når Tænketanken Frej inviterer dig indenfor i teltet, så vi sammen kan blive klogere på nogle af de mange spørgsmål vi måtte have på vores vej til et mere klimavenligt forbrug.

Du kan deltage kvit og frit, men da der er begrænsede pladser, skal du bestille billetter på følgende link: https://www.foodfestival.dk/program/food-festival-2019/kan-du-laere-din-bedstefar-at-spise-tofu/


✳️ DIALOGKAFFE ✳️
- Alle dage

Om eventet:
Få en gratis kop kaffe med plante- eller komælk og lad os høre, hvad du tænker, at fremtidens landmænd i Danmark bør producere - og hvad vi selv bør spise.

Læs mere her:
www.foodfestival.dk


🌱VI GLÆDER OS TIL AT SE DIG! 🌱

View Event →
Mad & Mad: Mød en tangproducent
Aug
29
6:00 PM18:00

Mad & Mad: Mød en tangproducent

Skal du med, når Tænketanken Frej afholder Mad & Mad-fællespisning og debat ved Copenhagen Cooking & Food Festival den 29. august ? 🙋‍♀️

Fremtidens bæredygtige forbrug og produktion kræver, at vi ændrer vores kostvaner. Men hvad skal vi spise? Vi skal da spise tang, vil nogle mene.

Vi har derfor inviteret Simon Marcussen fra DanskTang, der producerer alskens slags spiselig tang, til Copenhagen Cooking Festival.

Kom med til Tænketanken Frejs Mad & Mad-event og bliv klogere på potentialet og udfordringerne ved havets ukrudt, som siges at være 100% bæredygtigt og samtidigt fuld af sunde næringsstoffer.

✳️Hvad går konceptet Mad & Mad ud på? ✳️
- Frej laver et måltid mad 🍜
- En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 20 andre madelskere 😍
- Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer 🌱
- Det er GRATIS at deltage.

➡️ Hvordan tilmelder jeg mig? ⬅️
TRYK HER

View Event →
Mad & Mad: Mød en morgenmadsgigant
Jun
26
7:30 AM07:30

Mad & Mad: Mød en morgenmadsgigant

Skal du med, når Tænketanken Frej får besøg af én af de fødevareproducenter, som sørger for dit første måltid på dagen? 🥛🥣

Nesquik, Nestlé Lion og Cheerios er morgenmadsprodukter fra barndommen 😋 Som voksne kan vi stadig blive helt nostalgiske af at tænke på den morgenmad vi fik da vi f.eks. var på ferie hos bedstemor, i sommerhus eller måske var du én af de heldige som fik det i weekenden? 🥞 Men i dag går "debat-bølgerne" højt i Danmark - fra bekymringer om morgenmadsprodukter med et sukkerindhold på niveau med slik 🍩 Ligeledes, "lever" en stor del voksne danskere kun på en kop kaffe til morgenmad... Måske du én af dem der nøjes med en kop Nescafé eller Dolche Gusto? ☕️

Vi har inviteret manden bag dine morgenmadsprodukter og kaffe til fællesspisning! 🍴👩‍👩‍👦‍👦 Mere præcist får vi besøg af Nestlé, der er firmaet bag 5 af morgenmadshyldernes kendte pakker - bl.a. Cherrios, Nesquik og Nestlé Fitness, og som desuden er verdens største fødevaregigant!

Morgenmadsgiganten Nestlé har ikke altid haft den bedste omtale i medierne. Men over de seneste år har fødevaregiganten oprettet nye initiativer mod mindre sukkerholdig morgenmad, samt miljø- og socialt ansvar. Men måske du har nogle spørgsmål, som du alligevel gerne vil have opklaret?
Du kan læse mere Nestlés CSR-initiativer her!

Hvad går konceptet Mad & Mad ud på? 
- Frej laver et måltid mad 🍜
- En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere 😍 
- Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer 🌱
- Det er gratis at deltage 🥣🥞

Mad & Mad: Morgenmadsgiganter – d. 26. juni 2019.
Denne gang er temaet Morgenmad, og vi skal sammen blive klogere på produkterne bag en af dagens første ritualer. Måske du undrer dig over næringsindholdet i Nestlés produkter? Eller kunne du bare godt tænke dig at vide mere om hvordan en morgenmadsgigant tænker bæredygtighed ind i virksomheden?🍯🥛🥣

Hvordan tilmelder jeg mig?
Ønsker du at deltage i fællesspisningen ’Mad & Mad’, send en mail til frej@taenk-frej.dk med tre linjer om dig selv senest d. 21. juni. Du får svar om du kan deltage senest d. 22. juni. 

Vi glæder os til at se dig!

/Tænketanken Frej

https://www.nestle.dk/

View Event →
CRISPR - DNA som værktøj til mere bæredygtige fødevarer?
Jun
24
5:00 PM17:00

CRISPR - DNA som værktøj til mere bæredygtige fødevarer?

  • 78B Frederiksgade Aarhus, 8000 Denmark (map)
  • Google Calendar ICS

Vær med når Tænketanken Frej i samarbejde med IDA udforsker fremtidens bæredygtige fødevareproduktion 🌱

GMO som planteforædling har været debatteret heftigt siden 70'erne, og er ikke blevet tilladt at anvende i EU. Nu er der kommet et nybrud i planteforædlingen - den såkaldte CRISPR-teknologi. Forskere mener, at det kan være med til at løse mange af fødevareerhvervets udfordringer såsom for høj klimaudledning og pesticidforbrug. Etisk Råd, der ellers har været kritiske over for GMO, hilser også det nye værktøj velkommen. EU-lovgivningen kategoriserer imidlertid den nye teknologi som GMO, og det er derfor endnu ulovligt at bruge i EU. Men det kræver en lovændring. Det er derfor højaktuelt at debattere, hvad den nye teknologi kan, hvordan forbrugerne stiller sig over for den, og om vi vil tillade det på de europæiske marker.

Oplægsholdere til eventet er:

  • Michael Broberg Palmgren, Professor i Plantefysiologi ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet

  • Rasmus Hjortshøj, Vinterbygforædler hos Sejer planteforædling.

  • Andreas Christiansen, Postdoc ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet

  • Poul Pettersson - medlemsdirektør i Arla og ophavsmand for GMO-fri mælk.

  • Sidste oplægsholder TBC


Så kom og deltag i et spændende og oplysende arrangement og bliv klogere på fremtidens bæredygtige fødevareproduktion.

Har du lyst til at også at blive klogere på IDA kan du også læse mere her:

https://ida.dk/viden-og-netvaerk/faglige-netvaerk-oversigt/kemi-og-bioteknologisk-udvalg-ida-oestjylland 

👇👇👇👇 Du kan sikre dig en billet lige her 👇👇👇👇

Powered byTicketbutler


View Event →
Frej på Folkemødet 2019
Jun
13
to Jun 15

Frej på Folkemødet 2019

Tænketanken Frej er igen i år at finde på demokratiets festival - Folkemødet på Bornholm

Vi tager et helt hold af unge, fødevareengagerede Frej’ere afsted, som vil løfte bæredygtighedsdagsordenen på årets Folkemøde og sammen med både virksomheder, politikere og borgere diskutere, hvordan fødevarer kan bidrage til en grønnere verden.

Medstifter Iben Krog Rasmussen vil bl.a. deltage i et debat hos DTU om FN's bæredygtighedsmål, debatansvarlig Johanne Ørnsholt vil moderere et event om fødevarer og klima hos Københavns Universitet, og direktør Marie-Louise Boisen Lendal vil moderere en debat for Miljømærkning DanmarkFrej vil igen i år dele dialogkaffe ud på folkemødet og tale med de danske borgere om, hvordan vi i fællesskab bedst skaber et bæredygtigt Fødevaredanmark. Find programmet for Folkemødet her: www.folkemoedet.dk


Skriv til Iben Krog Rasmussen på ikr@taenk-frej.dk, hvis I kan se Frej som et livligt indspark i jeres panel eller som moderator på en debat.

Vi er altid klar til at løfte dialogen - "Vi ses på Bornholm!”

Frejs events på Folkemødet

Debat på Folkemødet 2019
Lørdag den 15. juni kl 17.45

-       I samarbejde mellem Tænketanken Frej og Bornholms LandboUngdom

Tema: Danskernes fødevareforbrug

Dansk fødevareproduktion og –forbrug er et yderst varmt emne i den offentlige debat. De danske forbrugere har en klar mening om dansk landbrugs påvirkning på klima, natur og dyrevelfærd, og denne bliver ikke altid udtrykt i lige bløde vendinger. Der er derfor en generel opfattelse af, at landmændene ikke selv ønsker at bidrage til en bedre verden igennem deres arbejde – men tendensen viser faktisk, at det modsatte er gældende. Dog er der adskillige udfordringer, som skal tackles, hvis en producent ønsker at gå i en mere bæredygtig retning.

Vi ønsker i denne debat at få diskuteret, hvordan aktørerne i de forskellige led af fødevarekæden hver især kan tage ansvar for at fremme et bæredygtigt Fødevaredanmark. Alle er enige om, at der ligger store muligheder i at katalysere denne proces, men hvem sørger for, at det sker?

Moderator: Anders Søgaard fra Landbrug & Fødevarer

Paneldeltagere:

- Annette Juhler Kjær, group vice president, public affairs & CSR i Salling Group (TBA)

- Marie-Louise Boisen Lendal, direktør i Tænketanken Frej (TBA)

- Jacob Dam Nielsen, gårdejer, Frostegård

- Birgitte Degnegaard, projektchef i Madkulturen

Madspild – er mælken sur?
- Torsdag den 13. juni kl. 14.30 – 15.15

Hvert år smider en dansker i gennemsnit 47 kg spiseligt mad direkte i skraldespanden. Dermed står private husholdninger for den største andel af det samlede danske madspild. Det er et enormt ressourcespild og uforeneligt med et bæredygtigt fødevareforbrug. Men hvad skal der til for at få os til at ændre vores vaner, og hvad kan du som forbruger selv gøre? Skal vi gå på kompromis med smag, komfort og fødevareudvalg? Hvordan kommer vi bedst i mål med FN's Verdensmål 12's ambition om at halvere vores madspild?

I samarbejde med Bornholms Landbrug & Fødevarer afholder Tænketanken Frej en 45 minutters lang debat om danskernes madspild. Debatten vil blive modereret af kommunikationschef i Frej, Morten Lagstrøm, og panelet vil udgøres af:

Direktør i Fødevarebanken, Karen-Inger Thorsen 

Landechef i Too Good To Go, Mikkel Fog-Holm Nielsen 

Kommunikationschef i Rema 1000, Jonas Schröder 

Forstander på Suhrs Højskole, Lars Sonne-Hansen 

Debatten vil bestå af en ”blind-duftning” af mælk med forskellige datomærkninger samt en konkurrence om, hvem der har det bedste råd til at bruge produkter, hvis dato er udløbet.

View Event →
Mad&Mad: Mød en jæger og en sanker
May
16
5:45 PM17:45

Mad&Mad: Mød en jæger og en sanker

  • VIA University College, Campus Aarhus (map)
  • Google Calendar ICS

Fælles for både jægere og sankere er, at uanset om det er hverdag, weekend eller ferie, nyder de at komme ud i den danske natur. Men hvad får naturen ud af at vi går på jagt? Og hvordan sørger man bedst muligt for at samle de rigtige planter, uden at skade naturen? Hvordan kan man som jæger og sanker bidrage til naturpleje, øget biodiversitet og udnyttelse af lokale sæsonafhængige ressourcer? 🦌🌳🌱🏹 

Kom med til årets VILDESTE aften, når Frej inviterer til Mad&Mad, hvor vi får besøg af jagtfaglig chef Niels Søndergaard fra Danmarks Jægerforbund og naturformidler Sofie Kvist, hvor vi i fællesskab debatterer og bliver klogere på, hvordan vi på bæredygtig vis kan bruge den danske natur som spisekammer og de etiske overvejelser heri.

Hvad går konceptet Mad & Mad ud på? 
- Frej laver et måltid mad 🍜 som vi spiser sammen og hygger os med
- En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere 😍 
- Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer 🌱
- Det er gratis at deltage 

Hvordan tilmelder jeg mig?
Ønsker du at deltage i fællesspisningen ’Mad&Mad’, send en mail til frej@taenk-frej.dk med tre linjer om dig selv senest d. 14. maj. Du får svar om du kan deltage senest d. 15. maj. 

Vi glæder os til at se dig!

/Tænketanken Frej

View Event →
Workshop: Skab nye grønne eventyr
May
15
8:30 AM08:30

Workshop: Skab nye grønne eventyr

  • 31 Kalvebod Brygge København, 1560 Denmark (map)
  • Google Calendar ICS

Vil du være med til at skabe fremtidens bæredygtige fødevarer?

Så er denne workshop lige noget for dig!

Den danske fødevaresektor er i gang med en bæredygtig omstilling. Selvom Danmark er et lille land, står vi med en unik mulighed for at lægge en helt ny og grøn dagsorden, som kan sætte os på verdenskortet som forgangsbillede for alle andre lande. Dette kræver, at landets ambitiøse unge på kryds og tværs af studier og fagligheder samarbejder og skaber innovationen, som kan bære os ind i en grønnere fremtid.

Frej afholder i samarbejde med fagforeningen IDA endags-workshop, som samler unge landmænd med ingeniører og andre IDA-medlemmer om et fælles mål – at skabe bæredygtig innovation i en fødevarevirksomhed. Det kan fx være gennem upcycling af affaldsprodukter, tab af ressourcer eller produkter, der i dag ikke er direkte salgsbare. Den rette idé kan give startskuddet til et helt nyt og bæredygtigt produktionseventyr, som samtidig mindsker vores aftryk på kloden.

Det er gratis at deltage, og der vil blive serveret morgenmad, frokost, forfriskninger og til sidst på dagen sejrsøl.

Du kan søge om at deltage, hvis du er:
- studerende, landmand eller nyligt uddannet
- medlem af IDA
- mellem 20 og 30 år
- interesserer dig i innovation inden for fødevarerområdet

Ansøgning og mere information findes på følgende link:
https://ida.dk/arrangement/nar-ambitiose-unge-og-ambitiose-landmaend-tor-modes-workshop-331514

Der er plads til 32 deltagere, som vil blive udvalgt på baggrund af baggrund og motivation.
Ansøgningsfrist er mandag den 22. april 2019.
Ved spørgsmål kan du kontakte Kenneth Fredslund Hansen på mail: kfh@taenk-frej.dk eller telefon: 50 52 39 82.

View Event →
Mad & Mad: Frej til Madens Folkemøde
May
10
to May 11

Mad & Mad: Frej til Madens Folkemøde

Skal du med, når Tænketanken Frej afholder ”Mad & Mad” under Madens Folkemøde på Lolland? 🙋‍♀️

Den 11. maj inviterer vi manden bag lollandsk quinoa-produktion til fælles frokost – og DU kan få lov til at spise og tale med ham!

I en tid, hvor kød er udnævnt som en klimasynder, er der brug for alternative proteinkilder – her kan quinoa være det nye guld indenfor fødevarer grundet dets høje proteinindhold. Quinoa er desuden en eksotisk afgrøde med et højt næringsindhold og en lav CO2 belastning (hvis det altså ikke skal flyves til Danmark over Atlanten fra Peru). Lolland er blevet Danmarks Sydamerika, og det lollandske areal hvor quinoa dyrkes er stigende år for år 🌾🌾🌞

Vi har inviteret en af producenterne - Henrik Knudsen👨‍🌾 -bag lollandsk quinoa til fællesspisning under Madens Folkemøde – og du kan være med! Og så kan du også selv vurdere om quinoa virkelig kan sammenlignes med guld?! 🍴👩‍👩‍👦‍👦

Hvad går konceptet Mad & Mad ud på?

- Frej laver et måltid mad 🍜

- En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 30 andre madelskere 😍

- Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer 🌱

Hvordan tilmelder jeg mig?

KØB DIN BILLET - TRYK HER!

*OBS! Udover en billet til Mad & Mad, kræver deltagelse i dette event, at du køber indgang til Madens Folkemøde HER.

Hvem er maden bag maden:👨‍🌾🌾

Foreningen Quinoa Lolland Falster består af 18 landmænd, som er gået sammen om at producere quinoa. Det hele startede i 2016, hvor den første quinoamark på Lolland og Falster blev dyrket. Arealet på daværende tidspunkt var på beskedne 2 hektar, da man lige skulle se det an først. Potentialet for quinoa blev dog hurtigt klart, og flere landmænd meldte sig på banen. I 2018 blev der dyrket ca. 100 hektar quinoa på Lolland og Falster, hvilket udgjorde knap 60% af det areal i Danmark, hvor der dyrkes quinoa. Normalvis importeres quinoa hele vejen fra Sydamerika.

Vores quinoa er fra Danmark, hvilket sikre:

- 100% sporbarhed

- Klimavenlig quinoa, da den ikke skal transporteres hele vejen over Atlanterhavet

- Dansk kvalitet!

I dag bliver vores quinoa primært solgt til det europæiske marked. Vores mission fremadrettet er, at vi skal have skabt vores egen pose med et stærkt brand, så man i fremtiden kan hive vores danske quinoa ned fra hylderne i butikkerne.

Vi glæder os til at se dig!🤩

/Tænketanken Frej

LÆS OM MADENS FOLKEMØDE HER:

http://www.madensfolkemoede.dk

View Event →
Mindre Madspild - Handler det om at nøjes?
May
2
5:00 PM17:00

Mindre Madspild - Handler det om at nøjes?

Hvert år smider en dansker i gennemsnit 47 kg spiseligt mad direkte i skraldespanden. Dermed står private husholdninger for den største andel af det samlede danske madspild. Det er et enormt ressourcespild og uforeneligt med et bæredygtigt fødevareforbrug. Men hvad skal der til for at få os til at ændre vores vaner, og hvad kan du som forbruger selv gøre? Skal vi gå på kompromis med smag, komfort og fødevareudvalg? Hvordan kommer vi bedst i mål med FN's Verdensmål 12's ambition om at halvere vores madspild? 

Tænketanken Frej inviterer i samarbejde med JA til debatevent, hvor du får mulighed for at blive klogere på, hvilke udfordringer og dilemmaer vi står overfor for at reducere vores madspild, og hvordan vi kan overkomme dem.

**Tilmelding via billetlink**
Studerende/ledige: 40 kr. + gebyr
Ikke-studerende: 140 kr. + gebyr

Oplægsholdere:
Jørgen Dejgård Jensen, professor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi
Naja Buono Stamer, uddannet sociolog og analysekonsulent hos Madkulturen
Signe Skibstrup Blach, specialkonsulent hos Miljø- og Fødevareministeriet
Mikkel Fog Holm-Nielsen, Too Good To Go

Powered byTicketbutler
View Event →
Mad & Mad: Mød en økologisk ægproducent
Apr
25
5:45 PM17:45

Mad & Mad: Mød en økologisk ægproducent

Skal du med når Tænketanken Frej får besøg af en landmand fra en ægte økologisk hønsegård? 🐔🐣

Det danske salg af økologi er i vækst, og det er især fødevarer såsom økologisk havregryn og gulerødder, som fylder danskernes indkøbskurve. Men selvom debatten om dyrevelfærd; bur- og skrabeæg, fylder godt i medierne, så ligger forbruget af økologiske æg stadig under en tredjedel af det fulde forbrug af æg i Danmark… 

Vi har inviteret manden bag din omelet og røræg til fællesspisning - så kan du jo selv vurdere om du er det æggehoved, du spiser?! 🍴👩‍👩‍👦‍👦

Hvad går konceptet Mad & Mad ud på? 
- Frej laver et måltid mad 🍜
- En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere 😍 
- Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer 🌱
- Det er gratis at deltage 🐔

Denne gang er temaet Øko-Æg – en fødevare som er god til morgenmad, frokost og aften. Men hvad er så bedst; økologiske æg, bur-æg eller æg fra fritgående høns? 🐤🐤

Til Mad og Mad: Æg, får vi besøg af Lars Lunding, som er økologisk ægproducent fra Sunds ved Herning. Derudover er han formand for både Danske Æg, Danæg Amba og Chickpulp Amba, så han er en mand med stor erfaring. Her får du muligheden for at høre om Lars' hverdag og produktion af æg og selv spørge ind til en evt. undring du måtte have ang. hans arbejde på både den ene og den anden side af hønsegården.

Tilmeld dig gratis herunder

Powered byTicketbutler
View Event →
Klimamærke: Mere information eller mere forvirring?
Apr
4
5:00 PM17:00

Klimamærke: Mere information eller mere forvirring?

Avokadoer, ris, argentinske bøffer og nødder – lækkert er det, men hvad med klimaaftrykket? 🥑 🍚🥜 Vi kan læse det sundhedsmæssige indhold i varen på deklarationen, men hvordan gennemskuer vi som forbrugere klimaaftrykket, når vi sidst på eftermiddagen står i supermarkedet og skal vælge? Er vejen til dette et klimamærke? 🌱

Tænketanken Frej inviterer i samarbejde med JA til en spændende debat og workshop om de mulige udfordringer og gevinster, der følger med klimamærkning.

Oplægsholdere er endnu ikke fastsat.

Powered byTicketbutler
View Event →
Er biologiske alternativer vejen mod et giftfrit landbrug?
Mar
28
5:00 PM17:00

Er biologiske alternativer vejen mod et giftfrit landbrug?

Mens store dele af fødevareerhvervet ser teknologier som GMO, CRISPR og glyphosat, som vejen til en mere bæredygtig fødevareproduktion, bliver de gang på gang afvist af den vestlige befolkning, der ser teknologierne som unaturlige. Nu præsenterer både forskere og fødevareerhvervet nye teknologier indenfor biologisk plantebeskyttelse og bekæmpelse, som alternativ og supplement til landbrugets brug af bl.a. pesticider og gødning. 🥕

Men er de biologiske alternativer vejen til en stadig mere bæredygtig fødevareproduktion? Vil befolkningen acceptere disse nye biologiske teknologier i produktionen af deres fødevarer? Skaber det bedre sundhed og tryghed for forbrugerne? Og hvor naturligt er det i det hele taget? 🌾🌾

Deltag i Plant Biologicals Network og Tænketanken Frejs debatevent og bliv klogere på, hvordan og hvorvidt biologiens kræfter kan bruges i fremtidens bæredygtige fødevareproduktion.🌱

Panelet som skal gøre os klogere:
- Jørgen Eilenberg, professor med forskning inden for Biological Controlv. KU
- Troels Toft, sektordirektør, Planter, SEGES
- Rikke Lundsgaard, Landbrugspolitisk seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening
- Jesper Lassen, professor, sektion for forbrug, bioetik og regulering KU

**Tilmelding via billetlink nedenfor**
Studerende/ledig: 40 kr. + gebyr
Ikke-studerende: 140 kr. + gebyr

Powered byTicketbutler
View Event →
Mad & Mad: Mød en Insektproducent
Mar
21
5:45 PM17:45

Mad & Mad: Mød en Insektproducent

Skal du med, når Tænketanken Frej får besøg af én af de mange innovative producenter, som fylder supermarkedets hylder med alternativer til ”klimasynderen” kød? 🦗🐜🌽

Er rødbedebøffen, soyapølsen eller saitan mere miljøvenligt end ”rigtig” kød, eller er det rent fup? Veganerbevægelser er i oprør mod kødproduktionen verden over grundet køds klimafodspor og dyrevelfærd. 🌽 Men det er ikke kun mennesker, som entusiastiske veganere, som har stemplet kød som en klimasynder, mange forskere advarer, at hvis vi skal nå FN’s klimamål, så skal vi skære stort ned på vores kødproduktion og -forbrug. Men hvad skal vi så spise - og er alternativerne rent faktisk mere bæredygtige…? 🌏🌿

Vi har inviteret manden bag en af det nye "insektspise" til fællesspisning 🍴👩‍👩‍👦‍👦 Mere præcist får vi besøg af ENORM, der f.eks. har parret smagen fra sour cream and onion med sprøde larve-snacks. 🐛 ENORM udvikler og producerer fødevarer med insekter for at sprede budskabet om fordelene ved insekter som en animalsk proteinkilde.

Hvad går konceptet Mad & Mad ud på? 
- Frej laver et måltid mad 🍜 
- En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere 😍 
- Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer 🌱
- Det er gratis at deltage 🍔

Mad & Mad: Insekter - Torsdag d 21. marts 2019
Denne gang er temaet insekter, og vi skal sammen blive klogere på om de små dyr kan leve op til næringsindhold, smag og mæthedsfornemmelse. Måske, du undrer dig om insekter smager godt? Eller kunne du bare godt tænke dig at vide mere om "kødalternativet" egentlig er bedre for klimaet?

Mad & Mad: Insekter, er en aften i fremtidens tegn – for er pandekager lavet på insekt-mel så bæredygtigt og proteinfyldt, at det er fremtidens morgenmad eller er det rent fup og konkurrence til landbrugets griseproduktion? Mad & Mad er en aften, hvor du kan møde producenten bag den fødevare, som vi (måske) kommer til at spise meget mere af i fremtiden, samt få et indblik i tankerne bag produktionen og muligheden for at stille kritiske spørgsmål til produktion af insekter. 🥗

Hvordan tilmelder jeg mig?
Ønsker du at deltage i fællesspisningen ’Mad & Mad’, send en mail til frej@taenk-frej.dk med tre linjer om dig selv senest d. 15. marts kl.14:00. Du får svar om du kan deltage senest 17. marts. 🍴🍽

Vi glæder os til at se dig!🥦🥦

/Tænketanken Frej 

http://www.enormfood.com/

View Event →
Morgenevent: Brødklog på kaffe og klima
Mar
6
7:30 AM07:30

Morgenevent: Brødklog på kaffe og klima

Klimaet ændrer sig, og det har konsekvenser for vores fødevareproduktion. Men har du nogensinde tænkt over, at det også kan påvirke det, som vækker os ordentligt om morgenen, redder os om eftermiddagen, og som vi mødes med vennerne over – nemlig kaffe? 

Bønnebæltet, hvor kaffen dyrkes, er særligt udsat for klimaforandringer. Hvad betyder det for fremtidens kaffeproduktion og for vores kaffeforbrug? Skal vi vinke farvel til morgen-, formiddags-, eftermiddags-, og aftenkaffen, eller skal vi bare indstille os på at betale lidt mere? Og findes der mon alternative muligheder for kaffedyrkning eksempelvis i Danmark? Det vil vi blive klogere på med Lars Aaen Thøgersen, udviklings- og kommunikationschef i Peter Larsen Kaffe, og Simon Bager, forsker ved institut for geovidenskab og naturressourcer på KU.

Tænketanken Frej inviterer til morgenevent hos bageriet Brødflov, som byder på morgenmad – og naturligvis kaffe. 

Eventet forløber 7.30-8.30 med mulighed for at tygge af munden og snakke videre til kl 9.

**Tilmelding gennem billetlinket**
Studerende/ledig: 40 kr. + gebyr
Ikke-studerende: 60 kr. + gebyr

View Event →
Mad & Mad: Mød en konventionel mælkeproducent (Århus)
Feb
26
5:45 PM17:45

Mad & Mad: Mød en konventionel mælkeproducent (Århus)

Skal du være med, når Tænketanken Frej får besøg af en af Danmarks største konventionelle mælkeproducenter? 🐄🥛
Hør blandt andet hvorfor manden bag Mosevang Mælk har valgt den konventionelle vej fremfor omlægning til økologisk landbrug 🌱

Hvad går konceptet Mad & Mad ud på?
- Frej laver et måltid mad 🍜 som vi i fællesskab nyder med hyggelig samtale og oplysende dialog 👩‍👩‍👦‍👦
- En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere 😍
- Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer 🌱
- Det er gratis at deltage 🐄

Mad&Mad: Mælk - Tirsdag d. 26. Februar 2019
Til dette Mad&Mad-arrangement vil Frej sætte fokus på den konventionelle mælkeproduktion og på hvilke overvejelser, der ligger bag det bevidste valg om ikke at være økolog. Hvordan er bæredygtigheden eksempelvis i en konventionel mælkeproduktion i dag og hvordan ser landmanden bæredygtigheden være i fremtiden? Hvordan passer dyrevelfærd ind i det konventionelle tankesæt? 🐄♻️

Med afsæt i en af Danmarks største konventionelle mælkeproducenter, Mosevang Mælk, vil Frej tage snakken om, hvordan mælk bliver produceret og hvordan fremtiden ser ud fra en moderne landsmands synspunkt. Du får mulighed for at stille spørgsmål og få indblik i de mange overvejelser, der indgår i driften af et moderne landbrug 🌱 🥛

Hvordan tilmelder jeg mig?
Ønsker du at deltage i fællesspisningen ’Mad & Mad’, så send en mail til frej@taenk-frej.dk med tre linjer om dig selv senest d. 22. februar. Du får svar om du kan deltage senest d. 24. februar.

Vi glæder os til at se dig 💚

/Tænketanken Fre

View Event →
Mad & Mad: Bæredygtigt erhverv eller ej?
Feb
20
5:45 PM17:45

Mad & Mad: Bæredygtigt erhverv eller ej?

Skal du med, når Tænketanken Frej får besøg af manden bag opdræt af økologiske fisk? 🐟🐠

Bæredygtighed er vigtigt, om du producerer mælk, avler kalve eller opdrætter fisk. I Dansk Akvakultur arbejder man med en bæredygtig udvikling for havbrug, især inden for opdræt af fisk indendørs i anlæg og udendørs i åbnehavområder. 💦

Vi har inviteret manden bag din fiskefilet til fællesspisning, når vi tager hul på 2019’s første Mad & Mad-event i samarbejde med Suhrs Højskole! 🍴👩‍👩‍👦‍👦 Mere præcist får vi besøg af adm. direktør fra Musholm, Niels Dalsgaard direktør i Aquapri Henning Priess samt Lars Birger Nielsen fra Bisserup Fisk.
Link til hjemmesider nederst i beskrivelsen.

Hvad går konceptet Mad & Mad ud på?

- Frej laver et måltid mad 🍜 (Ekstraordinært til dette event, er det eleverne fra Suhrs Højskole, som forbereder et rigtig lækkert måltid til os!).

- En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere 😍

- Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer 🌱

- Det er gratis at deltage 🐠🐟

Mad & Mad: Havbrug – Onsdag d. 20. februar 2019.

Denne gang er temaet Havbrug, og vi skal sammen blive klogere på om opdræt af fisk er bæredygtigt eller ej? Måske du undrer dig over om havbrug på land eller i havområder er en ressource-effektiv fødevareproduktion? Eller kunne du bare godt tænke dig at vide mere om hvordan man avler de fiskefileter, som du kan købe i supermarkedet eller hos fiskehandleren?🐠🦀

Mad & Mad: Havbrug, er en aften i samarbejde med Suhrs Højskole, hvor du får muligheden for at smage et lækkert fiskemåltid forberedt af højskolens elever, samt kan du høre om producentens hverdag og opdræt af fisk og selv spørge ind til en evt. undring du måtte have ang. dansk fiskeproduktion. 🐡

Hvordan tilmelder jeg mig?

Ønsker du at deltage i fællesspisningen ’Mad & Mad’, send en mail til frej@taenk-frej.dk med tre linjer om dig selv senest d. 14. februar. Du får svar om du kan deltage senest torsdag d. 16. februar. 🦐🐙

Vi glæder os til at se dig!💧💦


/Tænketanken Frej



View Event →
Folketingsvalg: Hvilket Fødevaredanmark vil du stemme på?
Feb
7
5:00 PM17:00

Folketingsvalg: Hvilket Fødevaredanmark vil du stemme på?

**Tilmelding skal ske gennem billetlinket nederst**

Skal dansk landbrug være 100 pct. økologisk? Skal pesticidafgiften fjernes? Hvor meget skal naturen fylde? Hvordan ser fremtidens bæredygtige Fødevaredanmark ud?

2019 står i folketingsvalgets tegn, og vi skal igen tage stilling til, hvilke politikere der skal lede vores land. Tænketanken Frej ønsker i samarbejde med JA at sætte fødevaredebatten på den politiske dagsorden, og derfor har vi inviteret alle Folketingets partier til paneldebat, så du kan finde ud af, hvilket Fødevaredanmark du skal sætte dit kryds ved.

Der vil være rig mulighed for at stille de fødevarespørgsmål, som du går og undrer dig over, så tag en ven under armen og få muligheden for at diskutere Danmarks fødevarefremtid med landets beslutningstagere.

Dørene åbner 16.30.
Der vil være mulighed for at fortsætte aftenens debat over en bid aftensmad efter arrangementet. Aftensmaden er inkluderet i prisen.

Studerende/ledige: 40 kr. + gebyr
Ikke-studerende: 140 kr. + gebyr

Powered byTicketbutler
View Event →
Mad & Mad: Jule-edition
Dec
5
5:45 PM17:45

Mad & Mad: Jule-edition

(Jule)gris i samarbejde med Suhrs Højskole  

Ønsker du at blive klogere på hvor flæskestegen til jul kommer fra? Frej har inviteret manden bag maden til fællesspisning – og du kan være med!

 

Hvad går konceptet Mad & Mad ud på? 

-      Frej laver et måltid mad

-      En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere  

-      Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer 

-      Det er gratis at deltage 

 

Mad & Mad: Onsdag d. 5. December 2018

Denne gang er temaet (jule)gris – den danske juls hovedingrediens. Men hvor er grisen vokset op og hvordan er det at være griseavler i en tid, hvor dansk konventionel griseproduktion er til debat? 

Frej har fundet sammen med Suhrs højskole til Mad & Mad: Jule-edition. De talentfulde mad-entusiaster fra Suhrs vil forberede aftenens måltid – en ”hel” halv gris produceret af griseavler, Niels Rasmussen, fra Lolland. Niels vil fortælle om livet som konventionel landmand og hans tanker om egen griseproduktion. NB: der vil være vegetariske alternativer. 

Hvordan tilmelder jeg mig?

Ønsker du at deltage i fællesspisningen ’Mad & Mad’, send en mail til frej@taenk-frej.dk med tre linjer om dig selv inden 26. november 2018. Du får svar senest torsdag d.29. november.  

View Event →
Er der gift i mit grundvand? (Aarhus)
Nov
29
7:00 PM19:00

Er der gift i mit grundvand? (Aarhus)

Vi er forvirrede! 🤔

På den ene side kan vi danskere - som nogen af de eneste i verden - dække næsten hele vores behov for drikkevand med vand hentet direkte fra undergrunden - grundvand. 💦 Vi hører dog også gang på gang om drikkevandsboringer, der bliver lukket pga. målinger, der viser, at vandet indeholder rester af pesticider, der overstiger vores grænseværdier ☠️

HVAD ER OP OG NED? Hvor rent er det danske grundvand egentlig? Hvad er grænseværdier? Og hvordan fastsættes de? Hvad er problemet - og hvad er løsningen i forhold til fund af pesticider i vores grundvand?

Frej giver dig muligheden for at blive klogere på det vand, som du hver dag drikker direkte fra vandhanen🚰

👌🏻🚰👍🏻 🤔 👎🏻💦☠️


PROGRAM

19.00 Velkomst fra Frej.

19.05 JA siger hej

19.10 Grundvand. Hvad er grundvand? Hvordan testes vandet? Hvor mange boringer lukkes? Åbnes der nogle?
- Oplægsholder: Claus Vangsgård, Seniorkonsulent i DANVA.

19.30
Del 1: Grænseværdier. Hvad er en grænseværdi? Hvad er giftigt og hvorfor? Hvor kommer de giftige stoffer primært fra?
Del 2: Hør mere omkring cocktaileffekter ved flere stoffer i det samme vand.
- Oplægsholder: Nina Cedergren, Professor i plante- og miljøvidenskab fra Københavns Universitet

20.10 Hvad er forskellen på grundvand og drikkevand? Hvilken proces er grundvandet igennem før vi som borger drikker det?
- Oplægsholder: Hans Jørgen Albrechtsen, Professor v. Vand og miljøteknologi, DTU.

20.30 Kort pause med snacks

20.35 Spørgsmål

21.00 Afslutning

Powered byTicketbutler
View Event →
Mere natur – I samspil eller modspil med landbruget? (Aarhus)
Nov
19
5:00 PM17:00

Mere natur – I samspil eller modspil med landbruget? (Aarhus)

Hver dag kan du læse lange artikler om naturens tilstand, og på Christiansborg konkurrerer politikerne om, hvem der kan præsentere det grønneste naturudspil.

Men hvad er natur egentlig? 🐛Hvorfor skal vi overhovedet bevare natur? 🌳 Og hvordan gør vi det? 💡 Er natur og landbrug hinandens modsætninger eller kan de faktisk supplere hinanden? 🌾🍃

Kom og bliv klogere på naturen, landbruget og samspillet herimellem, når Frej samler eksperter, studerende, interessenter og interesserede til en vigtig debat om fremtiden for dansk natur og landbrug 💬🌾🍃🕷💬

Program:
17.00 Velkomst fra FREJ

17.10 JA siger hej

17.15 Hvad er natur?
- Oplægsholder: Camilla Fløjgaard, biodiversitetsforsker ved Aarhus Universitet.

17.30 Hvorfor skal vi bevare natur? Et etisk perspektiv
- Oplægsholder: Rune Engelbreth Larsen, idéhistoriker, forfatter og medlem af Etisk Råd

17.45 Hvordan bevarer landbruget i praksis naturen?
- Oplægsholder: Heidi Buur Holbeck, uddannet landmand og biolog, landskonsulent indenfor natur ved SEGES.

18.00 Kort pause

18.15-19.00 Diskussion ved bordene

19.00-19.30 Pause og mad

19.30-20.00 Opsamling, spørgsmål og afslutning

Powered byTicketbutler
View Event →
Mad & Mad - Mød en svampeavler
Nov
13
5:30 PM17:30

Mad & Mad - Mød en svampeavler

Ønsker du at blive klogere på, hvor svampen i sovsen kommer fra? Frej har inviteret manden bag maden til fællesspisning – og du kan være med!

 

Hvad går konceptet Mad & Mad ud på? 

-      Frej laver et måltid mad

-      En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere  

-      Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer 

-      Det er gratis at deltage 

 

Mad & Mad: Tirsdag d. 13 november 2018

Denne gang er temaet svampe – muligvis fremtidens kødalternativ? Men selvom vi ser et skift mod kødalternativer, er den danske svampeproduktion faldende. Hvad skyldes det, og hvordan producerer man egentligt svampe? Mad & Mad giver dig mulighed for at få svar på spørgsmål om svampe, spise en lækker vegansk middag og møde en dansk svampeavler.

BeyondCoffee
Frej har til Mad & Mad-eventet d. 13 November inviteret en innovativ og bæredygtig svampeproducent, BeyondCoffee. Den københavnsk placeret svampeavler fokuserer på økologi og cirkulær økonomi, når de på rester af kaffegrums dyrker østershatte. Læs mere om BeyondCoffee på deres hjemmeside: http://www.beyondcoffee.dk/

Hvordan tilmelder jeg mig?

Ønsker du at deltage i fællesspisningen ’Mad & Mad’, send en mail til frej@taenk-frej.dk med tre linjer om dig selv inden 6. november 2018. Du får svar senest torsdag d.8 november.  

View Event →
Fremmedgjort over for fødevarer: Tilbage til rødderne?
Nov
8
5:00 PM17:00

Fremmedgjort over for fødevarer: Tilbage til rødderne?

***Eventet er udsolgt***

Fødevarer handler om mere end bare ernæring og mæthed. Fødevarefællesskaber, byhaver og 'historien bag' en fødevare vinder kraftigt frem.

Handler tendenserne mon om, at vi føler os fremmedgjorte over for vores fødevarer, når vi blot kan gå i Fakta og købe tomater, som vi ikke aner hvorfra kommer? Kan vi 'reconnecte' og vende tilbage til rødderne ved at dyrke vores egne fødevarer eller markedsføre den unikke historie om tomaterne, der kommer fra fru Hansens drivhus? Og hvorfor har vi overhovedet brug for en relation til vores fødevarer?

Tænketanken Frej ønsker at blive klogere på os selv, og hvad fødevarer betyder for os moderne mennesker.

16.30: Dørene åbner
17.00: Velkomst ved Tænketanken Frej og JA
Oplæg ved:
- Jon Fuglsang, fødevaresociolog og lektor ved Professionshøjskolen Metropol
- Thomas Roland, CSR-chef i Coop Danmark
- Livia Urban Swart Haaland, medstifter af taglandbruget FællesGro
- Jesper Zeihlund, Faglig chef i Nordisk Center for Lokale Fødevarer
Oplæggene vil blive efterfulgt diskussion mellem oplægsholderne og salen. 
Der vil være aftensmad efter eventet.

Du kan allerede nu blive sikker på at komme med ved at tilmelde dig her:

View Event →
Mød Frej til Randers madfestival
Nov
4
10:00 AM10:00

Mød Frej til Randers madfestival

Vores forbrug har en stor effekt på klimaet og vores klode, og vi hører ofte, at "danskerne forbrug skal blive mere bæredygtigt". 🛒♻

Men det er måske lettere sagt end gjort? 🤔

For hvad er bæredygtighed overhovedet? Hvad er status på danskernes bæredygtighed? Og hvordan skal vores mad produceres i fremtiden, så vi opnår et mere bæredygtigt
forbrug?

Det prøver vi at finde ud af når Frej kommer til Randers Madfestival.
Vi tager udgangspunkt i FN´s 12. verdensmål om
"bæredygtig produktion og forbrug", og vil sammen med
forskere og politikere sætte fokus på, hvordan vi skal producere og konsumere i fremtiden.

Så kom og mød os d. 4 november, hvor vi i samarbejde med Det Konservative folkeparti debatterer emnet 💪

Se mere om Randers Madfestival her:
http://www.randersmadfestival.dk/

---------------------------------------------------------------------------------------


Program:

10.00 - 13.00: Mød Frej til en snak og snacks

13.00 - 14.00: EVENT: BÆREDYGTIG PRODUKTION OG FORBRUG

- Hvad er bæredygtighed?
Jørgen E. Olesen, Sektionsleder Professor ved Aarhus Universitet

- Hvordan ser fremtidens forbrug og produktion ud?
Gyda Bay, COO af Food innovation house

-Afsluttende debat
Repræsentanter fra Det Konservative folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti

KØB BILLETTER HER

http://www.randersmadfestival.dk/

View Event →
Mad&Mad - Mød en æbleavler
Oct
11
5:45 PM17:45

Mad&Mad - Mød en æbleavler

I Frej tror vi på, at den bedste snak og diskussion foregår ansigt til ansigt - gerne over mad. Derfor har vi lavet fællesspisningskonceptet Mad&Mad.

Konceptet er simpelt:
🍽 Frej laver et måltid mad.
👨🏻‍🌾 En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre kritiske forbrugere🙋
😇Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer.

Denne gang byder vi på en middag med æbler og et møde med den konventionelle æbleavler, Peter Stybe Petersen fra Hørve. Danmark er et æbleland og i oktober er æbler i sæson, men hvor mange af os har egentlig mødt en æbleavler? Og hvornår har en æbleavler sidst talt med en københavner? 🍎🍏

Vi har kun 20 pladser, så søg deltagelse i middagen ved at skrive MAX FEM LINJER til frej@taenk-frej.dk og fortæl hvorfor du gerne vil møde en æbleavler og spise en lækker æblemiddag. Ansøgningsfrist er 8. oktober. Det er gratis at deltage i æblemiddagen

Vi håber at se dig til et måltid, der byder på både åndelig og legemlig føde.

/Tænketanken Frej

View Event →
Morgenevent: Brødklog på Korn og Klima med CONCITO
Oct
11
7:30 AM07:30

Morgenevent: Brødklog på Korn og Klima med CONCITO

OBS: Begrænsede pladser

I det våde 2017 stod markerne mange steder under vand. I den knastørre sommer 2018 har der næsten ikke været en sky på himlen. Det får mange af os til at tænke på, om de klimaforandringer, som vi længe har hørt og talt om, måske ikke er så langt ude i fremtiden.

Tænketanken Frej vil give dig mulighed for at blive klogere på et af efterårets varmeste emner: Klimaforandringernes påvirkning af dansk fødevareproduktion. Hvad kommer det til at betyde for den mad, vi kan producere i Danmark, at vejret ændrer sig? Hvad kan landmændene gøre for at klare klimaudfordringen? Og hvilke konsekvenser kan vi som forbrugere forvente i fremtiden?

Det vil Jarl Krausing, der er international chef i Danmarks grønne tænketank CONCITO komme med sine bud på, ligesom du vil have mulighed for at stille din egen spørgelyst, når Tænketanken Frej sammen med Brødflov inviterer til morgenevent med kaffe og morgenmad i bageriets hyggelige rammer på Frederiksberg.

***Tilmeld dig for en flad 50'er på billetlinket.***
Så er du helt sikker på at blive lidt klogere på vej på arbejdet eller studiet. Der er begrænset plads.

 
Powered byTicketbutler
View Event →