Mad & Mad: Mød en økologisk ægproducent
Apr
25
5:45 PM17:45

Mad & Mad: Mød en økologisk ægproducent

Skal du med når Tænketanken Frej får besøg af en landmand fra en ægte økologisk hønsegård? 🐔🐣

Det danske salg af økologi er i vækst, og det er især fødevarer såsom økologisk havregryn og gulerødder, som fylder danskernes indkøbskurve. Men selvom debatten om dyrevelfærd; bur- og skrabeæg, fylder godt i medierne, så ligger forbruget af økologiske æg stadig under en tredjedel af det fulde forbrug af æg i Danmark… 

Vi har inviteret manden bag din omelet og røræg til fællesspisning - så kan du jo selv vurdere om du er det æggehoved, du spiser?! 🍴👩‍👩‍👦‍👦

Hvad går konceptet Mad & Mad ud på? 
- Frej laver et måltid mad 🍜
- En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere 😍 
- Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer 🌱
- Det er gratis at deltage 🐔

Denne gang er temaet Øko-Æg – en fødevare som er god til morgenmad, frokost og aften. Men hvad er så bedst; økologiske æg, bur-æg eller æg fra fritgående høns? 🐤🐤

Til Mad og Mad: Æg, får vi besøg af Lars Lunding, som er økologisk ægproducent fra Sunds ved Herning. Derudover er han formand for både Danske Æg, Danæg Amba og Chickpulp Amba, så han er en mand med stor erfaring. Her får du muligheden for at høre om Lars' hverdag og produktion af æg og selv spørge ind til en evt. undring du måtte have ang. hans arbejde på både den ene og den anden side af hønsegården.

Tilmeld dig gratis herunder

Powered byTicketbutler
View Event →
Mindre Madspild - Handler det om at nøjes?
May
2
5:00 PM17:00

Mindre Madspild - Handler det om at nøjes?

Hvert år smider en dansker i gennemsnit 47 kg spiseligt mad direkte i skraldespanden. Dermed står private husholdninger for den største andel af det samlede danske madspild. Det er et enormt ressourcespild og uforeneligt med et bæredygtigt fødevareforbrug. Men hvad skal der til for at få os til at ændre vores vaner, og hvad kan du som forbruger selv gøre? Skal vi gå på kompromis med smag, komfort og fødevareudvalg? Hvordan kommer vi bedst i mål med FN's Verdensmål 12's ambition om at halvere vores madspild? 

Tænketanken Frej inviterer i samarbejde med JA til debatevent, hvor du får mulighed for at blive klogere på, hvilke udfordringer og dilemmaer vi står overfor for at reducere vores madspild, og hvordan vi kan overkomme dem.

**Tilmelding via billetlink**
Studerende/ledige: 40 kr. + gebyr
Ikke-studerende: 140 kr. + gebyr

Oplægsholdere er endnu ikke fastsat.

Powered byTicketbutler
View Event →
Mad & Mad: Frej til Madens Folkemøde
May
10
to May 11

Mad & Mad: Frej til Madens Folkemøde

Skal du med, når Tænketanken Frej afholder ”Mad & Mad” under Madens Folkemøde på Lolland? 🙋‍♀️

Den 11. maj inviterer vi manden bag lollandsk quinoa-produktion til fælles frokost – og DU kan få lov til at spise og tale med ham!

I en tid, hvor kød er udnævnt som en klimasynder, er der brug for alternative proteinkilder – her kan quinoa være det nye guld indenfor fødevarer grundet dets høje proteinindhold. Quinoa er desuden en eksotisk afgrøde med et højt næringsindhold og en lav CO2 belastning (hvis det altså ikke skal flyves til Danmark over Atlanten fra Peru). Lolland er blevet Danmarks Sydamerika, og det lollandske areal hvor quinoa dyrkes er stigende år for år 🌾🌾🌞

Vi har inviteret en af producenterne - Henrik Knudsen👨‍🌾 -bag lollandsk quinoa til fællesspisning under Madens Folkemøde – og du kan være med! Og så kan du også selv vurdere om quinoa virkelig kan sammenlignes med guld?! 🍴👩‍👩‍👦‍👦

Hvad går konceptet Mad & Mad ud på?

- Frej laver et måltid mad 🍜

- En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 30 andre madelskere 😍

- Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer 🌱

Hvordan tilmelder jeg mig?

KØB DIN BILLET - TRYK HER!

*OBS! Udover en billet til Mad & Mad, kræver deltagelse i dette event, at du køber indgang til Madens Folkemøde HER.

Hvem er maden bag maden:👨‍🌾🌾

Foreningen Quinoa Lolland Falster består af 18 landmænd, som er gået sammen om at producere quinoa. Det hele startede i 2016, hvor den første quinoamark på Lolland og Falster blev dyrket. Arealet på daværende tidspunkt var på beskedne 2 hektar, da man lige skulle se det an først. Potentialet for quinoa blev dog hurtigt klart, og flere landmænd meldte sig på banen. I 2018 blev der dyrket ca. 100 hektar quinoa på Lolland og Falster, hvilket udgjorde knap 60% af det areal i Danmark, hvor der dyrkes quinoa. Normalvis importeres quinoa hele vejen fra Sydamerika.

Vores quinoa er fra Danmark, hvilket sikre:

- 100% sporbarhed

- Klimavenlig quinoa, da den ikke skal transporteres hele vejen over Atlanterhavet

- Dansk kvalitet!

I dag bliver vores quinoa primært solgt til det europæiske marked. Vores mission fremadrettet er, at vi skal have skabt vores egen pose med et stærkt brand, så man i fremtiden kan hive vores danske quinoa ned fra hylderne i butikkerne.

Vi glæder os til at se dig!🤩

/Tænketanken Frej

LÆS OM MADENS FOLKEMØDE HER:

http://www.madensfolkemoede.dk

View Event →
Workshop: Skab nye grønne eventyr
May
15
8:30 AM08:30

Workshop: Skab nye grønne eventyr

  • 31 Kalvebod Brygge København, 1560 Denmark (map)
  • Google Calendar ICS

Vil du være med til at skabe fremtidens bæredygtige fødevarer?

Så er denne workshop lige noget for dig!

Den danske fødevaresektor er i gang med en bæredygtig omstilling. Selvom Danmark er et lille land, står vi med en unik mulighed for at lægge en helt ny og grøn dagsorden, som kan sætte os på verdenskortet som forgangsbillede for alle andre lande. Dette kræver, at landets ambitiøse unge på kryds og tværs af studier og fagligheder samarbejder og skaber innovationen, som kan bære os ind i en grønnere fremtid.

Frej afholder i samarbejde med fagforeningen IDA endags-workshop, som samler unge landmænd med ingeniører og andre IDA-medlemmer om et fælles mål – at skabe bæredygtig innovation i en fødevarevirksomhed. Det kan fx være gennem upcycling af affaldsprodukter, tab af ressourcer eller produkter, der i dag ikke er direkte salgsbare. Den rette idé kan give startskuddet til et helt nyt og bæredygtigt produktionseventyr, som samtidig mindsker vores aftryk på kloden.

Det er gratis at deltage, og der vil blive serveret morgenmad, frokost, forfriskninger og til sidst på dagen sejrsøl.

Du kan søge om at deltage, hvis du er:
- studerende, landmand eller nyligt uddannet
- medlem af IDA
- mellem 20 og 30 år
- interesserer dig i innovation inden for fødevarerområdet

Ansøgning og mere information findes på følgende link:
https://ida.dk/arrangement/nar-ambitiose-unge-og-ambitiose-landmaend-tor-modes-workshop-331514

Der er plads til 32 deltagere, som vil blive udvalgt på baggrund af baggrund og motivation.
Ansøgningsfrist er mandag den 22. april 2019.
Ved spørgsmål kan du kontakte Kenneth Fredslund Hansen på mail: kfh@taenk-frej.dk eller telefon: 50 52 39 82.

View Event →
Mad & Mad: Mød en morgenmadsgigant
Jun
21
5:45 PM17:45

Mad & Mad: Mød en morgenmadsgigant

Skal du med, når Tænketanken Frej får besøg af én af de fødevareproducenter, som sørger for dit første måltid på dagen? 🥛🥣

Nesquik, Nestlé Lion og Cheerios er morgenmadsprodukter fra barndommen 😋 Som voksne kan vi stadig blive helt nostalgiske af at tænke på den morgenmad vi fik da vi f.eks. var på ferie hos bedstemor, i sommerhus eller måske var du én af de heldige som fik det i weekenden? 🥞 Men i dag går "debat-bølgerne" højt i Danmark - fra bekymringer om morgenmadsprodukter med et sukkerindhold på niveau med slik 🍩 Ligeledes, "lever" en stor del voksne danskere kun på en kop kaffe til morgenmad... Måske du én af dem der nøjes med en kop Nescafé eller Dolche Gusto? ☕️

Vi har inviteret manden bag dine morgenmadsprodukter og kaffe til fællesspisning! 🍴👩‍👩‍👦‍👦 Mere præcist får vi besøg af Nestlé, der er firmaet bag 5 af morgenmadshyldernes kendte pakker - bl.a. Cherrios, Nesquik og Nestlé Fitness, og som desuden er verdens største fødevaregigant!

Morgenmadsgiganten Nestlé har fået masser af hug fra samfundet over dårlige valg i deres virksomhed, men nu tager fødevaregiganten nye initiativer mod mindre sukkerholdig morgenmad, samt miljø- og socialt ansvar. Men måske du har nogle spørgsmål, som du alligevel gerne vil have opklaret?

Hvad går konceptet Mad & Mad ud på? 
- Frej laver et måltid mad 🍜
- En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere 😍 
- Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer 🌱
- Det er gratis at deltage 🥣🥞

Mad & Mad: Morgenmadsgiganter – Fredag d. 21. juni 2019.
Denne gang er temaet Morgenmad, og vi skal sammen blive klogere på produkterne bag en af dagens første ritualer. Måske du undrer dig over næringsindholdet i Nestlés produkter? Eller kunne du bare godt tænke dig at vide mere om hvordan en morgenmadsgigant tænker bæredygtighed ind i virksomheden?🍯🥛🥣

Hvordan tilmelder jeg mig?
Ønsker du at deltage i fællesspisningen ’Mad & Mad’, send en mail til frej@taenk-frej.dk med tre linjer om dig selv senest d. 15. juni. Du får svar om du kan deltage senest d. 17. juni. 

Vi glæder os til at se dig!

/Tænketanken Frej

https://www.nestle.dk/

View Event →

Klimamærke: Mere information eller mere forvirring?
Apr
4
5:00 PM17:00

Klimamærke: Mere information eller mere forvirring?

Avokadoer, ris, argentinske bøffer og nødder – lækkert er det, men hvad med klimaaftrykket? 🥑 🍚🥜 Vi kan læse det sundhedsmæssige indhold i varen på deklarationen, men hvordan gennemskuer vi som forbrugere klimaaftrykket, når vi sidst på eftermiddagen står i supermarkedet og skal vælge? Er vejen til dette et klimamærke? 🌱

Tænketanken Frej inviterer i samarbejde med JA til en spændende debat og workshop om de mulige udfordringer og gevinster, der følger med klimamærkning.

Oplægsholdere er endnu ikke fastsat.

Powered byTicketbutler
View Event →
Er biologiske alternativer vejen mod et giftfrit landbrug?
Mar
28
5:00 PM17:00

Er biologiske alternativer vejen mod et giftfrit landbrug?

Mens store dele af fødevareerhvervet ser teknologier som GMO, CRISPR og glyphosat, som vejen til en mere bæredygtig fødevareproduktion, bliver de gang på gang afvist af den vestlige befolkning, der ser teknologierne som unaturlige. Nu præsenterer både forskere og fødevareerhvervet nye teknologier indenfor biologisk plantebeskyttelse og bekæmpelse, som alternativ og supplement til landbrugets brug af bl.a. pesticider og gødning. 🥕

Men er de biologiske alternativer vejen til en stadig mere bæredygtig fødevareproduktion? Vil befolkningen acceptere disse nye biologiske teknologier i produktionen af deres fødevarer? Skaber det bedre sundhed og tryghed for forbrugerne? Og hvor naturligt er det i det hele taget? 🌾🌾

Deltag i Plant Biologicals Network og Tænketanken Frejs debatevent og bliv klogere på, hvordan og hvorvidt biologiens kræfter kan bruges i fremtidens bæredygtige fødevareproduktion.🌱

Panelet som skal gøre os klogere:
- Jørgen Eilenberg, professor med forskning inden for Biological Controlv. KU
- Troels Toft, sektordirektør, Planter, SEGES
- Rikke Lundsgaard, Landbrugspolitisk seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening
- Jesper Lassen, professor, sektion for forbrug, bioetik og regulering KU

**Tilmelding via billetlink nedenfor**
Studerende/ledig: 40 kr. + gebyr
Ikke-studerende: 140 kr. + gebyr

Powered byTicketbutler
View Event →
Mad & Mad: Mød en Insektproducent
Mar
21
5:45 PM17:45

Mad & Mad: Mød en Insektproducent

Skal du med, når Tænketanken Frej får besøg af én af de mange innovative producenter, som fylder supermarkedets hylder med alternativer til ”klimasynderen” kød? 🦗🐜🌽

Er rødbedebøffen, soyapølsen eller saitan mere miljøvenligt end ”rigtig” kød, eller er det rent fup? Veganerbevægelser er i oprør mod kødproduktionen verden over grundet køds klimafodspor og dyrevelfærd. 🌽 Men det er ikke kun mennesker, som entusiastiske veganere, som har stemplet kød som en klimasynder, mange forskere advarer, at hvis vi skal nå FN’s klimamål, så skal vi skære stort ned på vores kødproduktion og -forbrug. Men hvad skal vi så spise - og er alternativerne rent faktisk mere bæredygtige…? 🌏🌿

Vi har inviteret manden bag en af det nye "insektspise" til fællesspisning 🍴👩‍👩‍👦‍👦 Mere præcist får vi besøg af ENORM, der f.eks. har parret smagen fra sour cream and onion med sprøde larve-snacks. 🐛 ENORM udvikler og producerer fødevarer med insekter for at sprede budskabet om fordelene ved insekter som en animalsk proteinkilde.

Hvad går konceptet Mad & Mad ud på? 
- Frej laver et måltid mad 🍜 
- En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere 😍 
- Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer 🌱
- Det er gratis at deltage 🍔

Mad & Mad: Insekter - Torsdag d 21. marts 2019
Denne gang er temaet insekter, og vi skal sammen blive klogere på om de små dyr kan leve op til næringsindhold, smag og mæthedsfornemmelse. Måske, du undrer dig om insekter smager godt? Eller kunne du bare godt tænke dig at vide mere om "kødalternativet" egentlig er bedre for klimaet?

Mad & Mad: Insekter, er en aften i fremtidens tegn – for er pandekager lavet på insekt-mel så bæredygtigt og proteinfyldt, at det er fremtidens morgenmad eller er det rent fup og konkurrence til landbrugets griseproduktion? Mad & Mad er en aften, hvor du kan møde producenten bag den fødevare, som vi (måske) kommer til at spise meget mere af i fremtiden, samt få et indblik i tankerne bag produktionen og muligheden for at stille kritiske spørgsmål til produktion af insekter. 🥗

Hvordan tilmelder jeg mig?
Ønsker du at deltage i fællesspisningen ’Mad & Mad’, send en mail til frej@taenk-frej.dk med tre linjer om dig selv senest d. 15. marts kl.14:00. Du får svar om du kan deltage senest 17. marts. 🍴🍽

Vi glæder os til at se dig!🥦🥦

/Tænketanken Frej 

http://www.enormfood.com/

View Event →
Morgenevent: Brødklog på kaffe og klima
Mar
6
7:30 AM07:30

Morgenevent: Brødklog på kaffe og klima

Klimaet ændrer sig, og det har konsekvenser for vores fødevareproduktion. Men har du nogensinde tænkt over, at det også kan påvirke det, som vækker os ordentligt om morgenen, redder os om eftermiddagen, og som vi mødes med vennerne over – nemlig kaffe? 

Bønnebæltet, hvor kaffen dyrkes, er særligt udsat for klimaforandringer. Hvad betyder det for fremtidens kaffeproduktion og for vores kaffeforbrug? Skal vi vinke farvel til morgen-, formiddags-, eftermiddags-, og aftenkaffen, eller skal vi bare indstille os på at betale lidt mere? Og findes der mon alternative muligheder for kaffedyrkning eksempelvis i Danmark? Det vil vi blive klogere på med Lars Aaen Thøgersen, udviklings- og kommunikationschef i Peter Larsen Kaffe, og Simon Bager, forsker ved institut for geovidenskab og naturressourcer på KU.

Tænketanken Frej inviterer til morgenevent hos bageriet Brødflov, som byder på morgenmad – og naturligvis kaffe. 

Eventet forløber 7.30-8.30 med mulighed for at tygge af munden og snakke videre til kl 9.

**Tilmelding gennem billetlinket**
Studerende/ledig: 40 kr. + gebyr
Ikke-studerende: 60 kr. + gebyr

View Event →
Mad & Mad: Mød en konventionel mælkeproducent (Århus)
Feb
26
5:45 PM17:45

Mad & Mad: Mød en konventionel mælkeproducent (Århus)

Skal du være med, når Tænketanken Frej får besøg af en af Danmarks største konventionelle mælkeproducenter? 🐄🥛
Hør blandt andet hvorfor manden bag Mosevang Mælk har valgt den konventionelle vej fremfor omlægning til økologisk landbrug 🌱

Hvad går konceptet Mad & Mad ud på?
- Frej laver et måltid mad 🍜 som vi i fællesskab nyder med hyggelig samtale og oplysende dialog 👩‍👩‍👦‍👦
- En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere 😍
- Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer 🌱
- Det er gratis at deltage 🐄

Mad&Mad: Mælk - Tirsdag d. 26. Februar 2019
Til dette Mad&Mad-arrangement vil Frej sætte fokus på den konventionelle mælkeproduktion og på hvilke overvejelser, der ligger bag det bevidste valg om ikke at være økolog. Hvordan er bæredygtigheden eksempelvis i en konventionel mælkeproduktion i dag og hvordan ser landmanden bæredygtigheden være i fremtiden? Hvordan passer dyrevelfærd ind i det konventionelle tankesæt? 🐄♻️

Med afsæt i en af Danmarks største konventionelle mælkeproducenter, Mosevang Mælk, vil Frej tage snakken om, hvordan mælk bliver produceret og hvordan fremtiden ser ud fra en moderne landsmands synspunkt. Du får mulighed for at stille spørgsmål og få indblik i de mange overvejelser, der indgår i driften af et moderne landbrug 🌱 🥛

Hvordan tilmelder jeg mig?
Ønsker du at deltage i fællesspisningen ’Mad & Mad’, så send en mail til frej@taenk-frej.dk med tre linjer om dig selv senest d. 22. februar. Du får svar om du kan deltage senest d. 24. februar.

Vi glæder os til at se dig 💚

/Tænketanken Fre

View Event →
Mad & Mad: Bæredygtigt erhverv eller ej?
Feb
20
5:45 PM17:45

Mad & Mad: Bæredygtigt erhverv eller ej?

Skal du med, når Tænketanken Frej får besøg af manden bag opdræt af økologiske fisk? 🐟🐠

Bæredygtighed er vigtigt, om du producerer mælk, avler kalve eller opdrætter fisk. I Dansk Akvakultur arbejder man med en bæredygtig udvikling for havbrug, især inden for opdræt af fisk indendørs i anlæg og udendørs i åbnehavområder. 💦

Vi har inviteret manden bag din fiskefilet til fællesspisning, når vi tager hul på 2019’s første Mad & Mad-event i samarbejde med Suhrs Højskole! 🍴👩‍👩‍👦‍👦 Mere præcist får vi besøg af adm. direktør fra Musholm, Niels Dalsgaard direktør i Aquapri Henning Priess samt Lars Birger Nielsen fra Bisserup Fisk.
Link til hjemmesider nederst i beskrivelsen.

Hvad går konceptet Mad & Mad ud på?

- Frej laver et måltid mad 🍜 (Ekstraordinært til dette event, er det eleverne fra Suhrs Højskole, som forbereder et rigtig lækkert måltid til os!).

- En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere 😍

- Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer 🌱

- Det er gratis at deltage 🐠🐟

Mad & Mad: Havbrug – Onsdag d. 20. februar 2019.

Denne gang er temaet Havbrug, og vi skal sammen blive klogere på om opdræt af fisk er bæredygtigt eller ej? Måske du undrer dig over om havbrug på land eller i havområder er en ressource-effektiv fødevareproduktion? Eller kunne du bare godt tænke dig at vide mere om hvordan man avler de fiskefileter, som du kan købe i supermarkedet eller hos fiskehandleren?🐠🦀

Mad & Mad: Havbrug, er en aften i samarbejde med Suhrs Højskole, hvor du får muligheden for at smage et lækkert fiskemåltid forberedt af højskolens elever, samt kan du høre om producentens hverdag og opdræt af fisk og selv spørge ind til en evt. undring du måtte have ang. dansk fiskeproduktion. 🐡

Hvordan tilmelder jeg mig?

Ønsker du at deltage i fællesspisningen ’Mad & Mad’, send en mail til frej@taenk-frej.dk med tre linjer om dig selv senest d. 14. februar. Du får svar om du kan deltage senest torsdag d. 16. februar. 🦐🐙

Vi glæder os til at se dig!💧💦


/Tænketanken Frej



View Event →
Folketingsvalg: Hvilket Fødevaredanmark vil du stemme på?
Feb
7
5:00 PM17:00

Folketingsvalg: Hvilket Fødevaredanmark vil du stemme på?

**Tilmelding skal ske gennem billetlinket nederst**

Skal dansk landbrug være 100 pct. økologisk? Skal pesticidafgiften fjernes? Hvor meget skal naturen fylde? Hvordan ser fremtidens bæredygtige Fødevaredanmark ud?

2019 står i folketingsvalgets tegn, og vi skal igen tage stilling til, hvilke politikere der skal lede vores land. Tænketanken Frej ønsker i samarbejde med JA at sætte fødevaredebatten på den politiske dagsorden, og derfor har vi inviteret alle Folketingets partier til paneldebat, så du kan finde ud af, hvilket Fødevaredanmark du skal sætte dit kryds ved.

Der vil være rig mulighed for at stille de fødevarespørgsmål, som du går og undrer dig over, så tag en ven under armen og få muligheden for at diskutere Danmarks fødevarefremtid med landets beslutningstagere.

Dørene åbner 16.30.
Der vil være mulighed for at fortsætte aftenens debat over en bid aftensmad efter arrangementet. Aftensmaden er inkluderet i prisen.

Studerende/ledige: 40 kr. + gebyr
Ikke-studerende: 140 kr. + gebyr

Powered byTicketbutler
View Event →
Mad & Mad: Jule-edition
Dec
5
5:45 PM17:45

Mad & Mad: Jule-edition

(Jule)gris i samarbejde med Suhrs Højskole  

Ønsker du at blive klogere på hvor flæskestegen til jul kommer fra? Frej har inviteret manden bag maden til fællesspisning – og du kan være med!

 

Hvad går konceptet Mad & Mad ud på? 

-      Frej laver et måltid mad

-      En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere  

-      Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer 

-      Det er gratis at deltage 

 

Mad & Mad: Onsdag d. 5. December 2018

Denne gang er temaet (jule)gris – den danske juls hovedingrediens. Men hvor er grisen vokset op og hvordan er det at være griseavler i en tid, hvor dansk konventionel griseproduktion er til debat? 

Frej har fundet sammen med Suhrs højskole til Mad & Mad: Jule-edition. De talentfulde mad-entusiaster fra Suhrs vil forberede aftenens måltid – en ”hel” halv gris produceret af griseavler, Niels Rasmussen, fra Lolland. Niels vil fortælle om livet som konventionel landmand og hans tanker om egen griseproduktion. NB: der vil være vegetariske alternativer. 

Hvordan tilmelder jeg mig?

Ønsker du at deltage i fællesspisningen ’Mad & Mad’, send en mail til frej@taenk-frej.dk med tre linjer om dig selv inden 26. november 2018. Du får svar senest torsdag d.29. november.  

View Event →
Er der gift i mit grundvand? (Aarhus)
Nov
29
7:00 PM19:00

Er der gift i mit grundvand? (Aarhus)

Vi er forvirrede! 🤔

På den ene side kan vi danskere - som nogen af de eneste i verden - dække næsten hele vores behov for drikkevand med vand hentet direkte fra undergrunden - grundvand. 💦 Vi hører dog også gang på gang om drikkevandsboringer, der bliver lukket pga. målinger, der viser, at vandet indeholder rester af pesticider, der overstiger vores grænseværdier ☠️

HVAD ER OP OG NED? Hvor rent er det danske grundvand egentlig? Hvad er grænseværdier? Og hvordan fastsættes de? Hvad er problemet - og hvad er løsningen i forhold til fund af pesticider i vores grundvand?

Frej giver dig muligheden for at blive klogere på det vand, som du hver dag drikker direkte fra vandhanen🚰

👌🏻🚰👍🏻 🤔 👎🏻💦☠️


PROGRAM

19.00 Velkomst fra Frej.

19.05 JA siger hej

19.10 Grundvand. Hvad er grundvand? Hvordan testes vandet? Hvor mange boringer lukkes? Åbnes der nogle?
- Oplægsholder: Claus Vangsgård, Seniorkonsulent i DANVA.

19.30
Del 1: Grænseværdier. Hvad er en grænseværdi? Hvad er giftigt og hvorfor? Hvor kommer de giftige stoffer primært fra?
Del 2: Hør mere omkring cocktaileffekter ved flere stoffer i det samme vand.
- Oplægsholder: Nina Cedergren, Professor i plante- og miljøvidenskab fra Københavns Universitet

20.10 Hvad er forskellen på grundvand og drikkevand? Hvilken proces er grundvandet igennem før vi som borger drikker det?
- Oplægsholder: Hans Jørgen Albrechtsen, Professor v. Vand og miljøteknologi, DTU.

20.30 Kort pause med snacks

20.35 Spørgsmål

21.00 Afslutning

Powered byTicketbutler
View Event →
Mere natur – I samspil eller modspil med landbruget? (Aarhus)
Nov
19
5:00 PM17:00

Mere natur – I samspil eller modspil med landbruget? (Aarhus)

Hver dag kan du læse lange artikler om naturens tilstand, og på Christiansborg konkurrerer politikerne om, hvem der kan præsentere det grønneste naturudspil.

Men hvad er natur egentlig? 🐛Hvorfor skal vi overhovedet bevare natur? 🌳 Og hvordan gør vi det? 💡 Er natur og landbrug hinandens modsætninger eller kan de faktisk supplere hinanden? 🌾🍃

Kom og bliv klogere på naturen, landbruget og samspillet herimellem, når Frej samler eksperter, studerende, interessenter og interesserede til en vigtig debat om fremtiden for dansk natur og landbrug 💬🌾🍃🕷💬

Program:
17.00 Velkomst fra FREJ

17.10 JA siger hej

17.15 Hvad er natur?
- Oplægsholder: Camilla Fløjgaard, biodiversitetsforsker ved Aarhus Universitet.

17.30 Hvorfor skal vi bevare natur? Et etisk perspektiv
- Oplægsholder: Rune Engelbreth Larsen, idéhistoriker, forfatter og medlem af Etisk Råd

17.45 Hvordan bevarer landbruget i praksis naturen?
- Oplægsholder: Heidi Buur Holbeck, uddannet landmand og biolog, landskonsulent indenfor natur ved SEGES.

18.00 Kort pause

18.15-19.00 Diskussion ved bordene

19.00-19.30 Pause og mad

19.30-20.00 Opsamling, spørgsmål og afslutning

Powered byTicketbutler
View Event →
Mad & Mad - Mød en svampeavler
Nov
13
5:30 PM17:30

Mad & Mad - Mød en svampeavler

Ønsker du at blive klogere på, hvor svampen i sovsen kommer fra? Frej har inviteret manden bag maden til fællesspisning – og du kan være med!

 

Hvad går konceptet Mad & Mad ud på? 

-      Frej laver et måltid mad

-      En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre madelskere  

-      Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer 

-      Det er gratis at deltage 

 

Mad & Mad: Tirsdag d. 13 november 2018

Denne gang er temaet svampe – muligvis fremtidens kødalternativ? Men selvom vi ser et skift mod kødalternativer, er den danske svampeproduktion faldende. Hvad skyldes det, og hvordan producerer man egentligt svampe? Mad & Mad giver dig mulighed for at få svar på spørgsmål om svampe, spise en lækker vegansk middag og møde en dansk svampeavler.

BeyondCoffee
Frej har til Mad & Mad-eventet d. 13 November inviteret en innovativ og bæredygtig svampeproducent, BeyondCoffee. Den københavnsk placeret svampeavler fokuserer på økologi og cirkulær økonomi, når de på rester af kaffegrums dyrker østershatte. Læs mere om BeyondCoffee på deres hjemmeside: http://www.beyondcoffee.dk/

Hvordan tilmelder jeg mig?

Ønsker du at deltage i fællesspisningen ’Mad & Mad’, send en mail til frej@taenk-frej.dk med tre linjer om dig selv inden 6. november 2018. Du får svar senest torsdag d.8 november.  

View Event →
Fremmedgjort over for fødevarer: Tilbage til rødderne?
Nov
8
5:00 PM17:00

Fremmedgjort over for fødevarer: Tilbage til rødderne?

***Eventet er udsolgt***

Fødevarer handler om mere end bare ernæring og mæthed. Fødevarefællesskaber, byhaver og 'historien bag' en fødevare vinder kraftigt frem.

Handler tendenserne mon om, at vi føler os fremmedgjorte over for vores fødevarer, når vi blot kan gå i Fakta og købe tomater, som vi ikke aner hvorfra kommer? Kan vi 'reconnecte' og vende tilbage til rødderne ved at dyrke vores egne fødevarer eller markedsføre den unikke historie om tomaterne, der kommer fra fru Hansens drivhus? Og hvorfor har vi overhovedet brug for en relation til vores fødevarer?

Tænketanken Frej ønsker at blive klogere på os selv, og hvad fødevarer betyder for os moderne mennesker.

16.30: Dørene åbner
17.00: Velkomst ved Tænketanken Frej og JA
Oplæg ved:
- Jon Fuglsang, fødevaresociolog og lektor ved Professionshøjskolen Metropol
- Thomas Roland, CSR-chef i Coop Danmark
- Livia Urban Swart Haaland, medstifter af taglandbruget FællesGro
- Jesper Zeihlund, Faglig chef i Nordisk Center for Lokale Fødevarer
Oplæggene vil blive efterfulgt diskussion mellem oplægsholderne og salen. 
Der vil være aftensmad efter eventet.

Du kan allerede nu blive sikker på at komme med ved at tilmelde dig her:

View Event →
Mød Frej til Randers madfestival
Nov
4
10:00 AM10:00

Mød Frej til Randers madfestival

Vores forbrug har en stor effekt på klimaet og vores klode, og vi hører ofte, at "danskerne forbrug skal blive mere bæredygtigt". 🛒♻

Men det er måske lettere sagt end gjort? 🤔

For hvad er bæredygtighed overhovedet? Hvad er status på danskernes bæredygtighed? Og hvordan skal vores mad produceres i fremtiden, så vi opnår et mere bæredygtigt
forbrug?

Det prøver vi at finde ud af når Frej kommer til Randers Madfestival.
Vi tager udgangspunkt i FN´s 12. verdensmål om
"bæredygtig produktion og forbrug", og vil sammen med
forskere og politikere sætte fokus på, hvordan vi skal producere og konsumere i fremtiden.

Så kom og mød os d. 4 november, hvor vi i samarbejde med Det Konservative folkeparti debatterer emnet 💪

Se mere om Randers Madfestival her:
http://www.randersmadfestival.dk/

---------------------------------------------------------------------------------------


Program:

10.00 - 13.00: Mød Frej til en snak og snacks

13.00 - 14.00: EVENT: BÆREDYGTIG PRODUKTION OG FORBRUG

- Hvad er bæredygtighed?
Jørgen E. Olesen, Sektionsleder Professor ved Aarhus Universitet

- Hvordan ser fremtidens forbrug og produktion ud?
Gyda Bay, COO af Food innovation house

-Afsluttende debat
Repræsentanter fra Det Konservative folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti

KØB BILLETTER HER

http://www.randersmadfestival.dk/

View Event →
Mad&Mad - Mød en æbleavler
Oct
11
5:45 PM17:45

Mad&Mad - Mød en æbleavler

I Frej tror vi på, at den bedste snak og diskussion foregår ansigt til ansigt - gerne over mad. Derfor har vi lavet fællesspisningskonceptet Mad&Mad.

Konceptet er simpelt:
🍽 Frej laver et måltid mad.
👨🏻‍🌾 En producent af hovedingrediensen i måltidet kommer og diskuterer sit produkt - med dig og 19 andre kritiske forbrugere🙋
😇Målet med konceptet er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer.

Denne gang byder vi på en middag med æbler og et møde med den konventionelle æbleavler, Peter Stybe Petersen fra Hørve. Danmark er et æbleland og i oktober er æbler i sæson, men hvor mange af os har egentlig mødt en æbleavler? Og hvornår har en æbleavler sidst talt med en københavner? 🍎🍏

Vi har kun 20 pladser, så søg deltagelse i middagen ved at skrive MAX FEM LINJER til frej@taenk-frej.dk og fortæl hvorfor du gerne vil møde en æbleavler og spise en lækker æblemiddag. Ansøgningsfrist er 8. oktober. Det er gratis at deltage i æblemiddagen

Vi håber at se dig til et måltid, der byder på både åndelig og legemlig føde.

/Tænketanken Frej

View Event →
Morgenevent: Brødklog på Korn og Klima med CONCITO
Oct
11
7:30 AM07:30

Morgenevent: Brødklog på Korn og Klima med CONCITO

OBS: Begrænsede pladser

I det våde 2017 stod markerne mange steder under vand. I den knastørre sommer 2018 har der næsten ikke været en sky på himlen. Det får mange af os til at tænke på, om de klimaforandringer, som vi længe har hørt og talt om, måske ikke er så langt ude i fremtiden.

Tænketanken Frej vil give dig mulighed for at blive klogere på et af efterårets varmeste emner: Klimaforandringernes påvirkning af dansk fødevareproduktion. Hvad kommer det til at betyde for den mad, vi kan producere i Danmark, at vejret ændrer sig? Hvad kan landmændene gøre for at klare klimaudfordringen? Og hvilke konsekvenser kan vi som forbrugere forvente i fremtiden?

Det vil Jarl Krausing, der er international chef i Danmarks grønne tænketank CONCITO komme med sine bud på, ligesom du vil have mulighed for at stille din egen spørgelyst, når Tænketanken Frej sammen med Brødflov inviterer til morgenevent med kaffe og morgenmad i bageriets hyggelige rammer på Frederiksberg.

***Tilmeld dig for en flad 50'er på billetlinket.***
Så er du helt sikker på at blive lidt klogere på vej på arbejdet eller studiet. Der er begrænset plads.

 
Powered byTicketbutler
View Event →
Frejs Fødevarekonference
Oct
4
8:30 AM08:30

Frejs Fødevarekonference

 

Bæredygtighed er på alles læber og FN’s Verdensmål sætter en ramme for bæredygtig udvikling. FN’s Verdensmål erobrer den ene arena efter den anden fra multinationale virksomheder til kunstnere og til dansk landbrug. Men hvilken rolle spiller dansk landbrug egentlig for opfyldelsen af FN’s Verdensmål? Hvordan kan danske landmænd bidrage til at gøre verden mere bæredygtig? Og hvad kan danske forbrugere gøre for at sikre en stadig mere bæredygtig fødevareproduktion?

Kom og deltag i Frejs Fødevarekonference - om end du er kunstner, landmand, studerende eller "bare" nysgerrig forbruger - og bliv klogere på, hvordan vi gennem både vores forbrug og produktion af fødevarer kan være med til at gøre verden til et bedre sted.

Tænketanken Frej dedikerer en hel dag til at zoome ind på FN´s Verdensmål og dansk landbrug.

Vælg de to spor, der interesserer dig allermest!

Pris for hele dagen inkl. fuld forplejning: 
• Standard: 500 kr.
• Studerende: 150 kr.

Endelig program billede.png

Læs mere om de fire spor nedenfor

spor beskrivelse 1.jpg
spor beskrivelse 2.jpg
Powered byTicketbutler
View Event →
Plastik som fødevareemballage - løsning eller udfordring?
Sep
24
5:00 PM17:00

Plastik som fødevareemballage - løsning eller udfordring?

NB EVENTET ER UDSOLGT - For venteliste, skriv til: caroline-samson@hotmail.com

 

Plastik!

Et fantastisk materiale, der både kan bruges til at forlænge holdbarheden på vores fødevarer, så vi mindsker madspild og til at bevare fødevaresikkerheden. Men selvom mange af os tænker, at det fylder godt i skraldepanden, ender plastik alt for ofte i naturen og skaber alvorlige problemer for dyrelivet og miljøet 🍬🌳🐢

Noget må gøres, men hvad? 🤔

Skal vi have mere og bedre genanvendelse? Bioplast? Eller skal vi helt udfase plastik? Efter sommerferien kommer regeringen med et bud i en national plasthandlingsplan. Uanset hvad der kommer til at ske, vil omstillingen få betydning for både forbrugerne og industrien.

Tænketanken Frej vil i samarbejde med Dansk Industri til september stille skarpt på fordele og ulemper ved plastik som fødevareemballage, og på hvordan en ansvarlig og bæredygtig fødevarefremtid kan se ud.

Du kan allerede nu sikre dig en plads her:

View Event →
To bi or not to bi: Hvordan sikrer vi bier og biodiversitet?
Jun
7
5:15 PM17:15

To bi or not to bi: Hvordan sikrer vi bier og biodiversitet?

Bierne dør! 🐝🐝📛📛Vi hører om det i medierne 🔈, taler om det ved middagsbordene 💭, og politikerne lovgiver om det 📃. I slutningen af april vedtog EU det hidtil mest markante indgreb i et forsøg på at mindske bi-dødeligheden ved at forbyde tre af landbrugets mest udskilte midler mod insekter – de såkaldte neonikotinoider. Et tiltag som Danmark stemte imod. 

Vi ved, at bier er en central del af vores økosystem 🌍, er naturens bedste bestøvere 🌾og essentielle for at producere de fødevarer, som vi gør i dag 🍞MEN hvad er egentlig op og ned, når vi taler om bi-dødelighed? 

• Hvor mange bier dør? 🐝🐝
• Er der forskel i dødeligheden hos honningbier og vilde bier? 
• Hvad er årsagerne til det? 🐝🐝
• Og vigtigst: hvordan mindsker vi bierne nedgang?

Vi håber, at du har mod på at blive klogere på disse og flere spørgsmål, når Tænketanken i samarbejde med JA inviterer til event om bi-dødelighed tors. d. 7/6-18 fra 17.15-19.30. Der vil både deltage forskere, naturorganisationer, landmænd og honningproducenter. 

Hovedfokus er hvordan vi i fællesskab kan mindske nedgangen i bier 💪💪

Program:
17:15-17:20: Intro ved Iben Krog Rasmussen og JA
17:20-17:30: Annette Brun Jensen, Associate Professor ved KU, Section of Organismal Biology
17:30-17:40: Thyge Nygaard, Dansk Naturfredningsforening
17:40-17:50: Ole Kilpinen, Danmarks Biavlerforening
17:50-18:00: Jørgen Pedersen, Vilde Bier i Danmark
18:00-18:10: Marie Juul Rohde, Landbrug og Fødevare
18:20-19:30: Debat
19:30: Aftensmad og mulighed for mere diskussion

View Event →
Magten over indkøbskurven: Dit valg eller detailhandlens?
May
3
5:00 PM17:00

Magten over indkøbskurven: Dit valg eller detailhandlens?

I samarbejde med Djøf Studerende Aarhus inviterer vi til debat om hvem der har magten over din indkøbskurv - og hvordan denne magt skal forvaltes.

Deltagelse er gratis men kræver tilmelding via DJØF her: https://goo.gl/9pjST1

Buræg er så godt som forsvundet fra kølediskene i danske supermarkeder, økologiske varer vælter frem på hylderne og GMO-frie varer fylder mere og mere. 🐔🌱🛒 Supermarkederne forsøger i stigende grad at vinde kunder ved at turde at have holdninger og slå på bæredygtigt forbrug. 

Men er, choice editing, som det kaldes, når detailhandlen tager valg på forbrugernes vegne, udtryk for detailhandlens samfundsansvar? Og hvordan beslutter de i så fald, hvad der er bæredygtigt, og hvad du bør lægge i kurven? Eller er supermarkedernes valg på dine vegne i højere grad et salgstrick med profit for øje? 📈🛒🍎🍏

Tag del i debatten, når Thomas Roland, CSR-chef i Coop DanmarkKaren Hækkerup Adm. direktør i Landbrug & Fødevarer og Lars Esbjerg fra MAPP -centeret på Aarhus Universitet vil gøre os klogere på detailhandlens skjulte magt og diskutere hvorvidt og hvordan supermarkederne bør bestemme, hvad du lægger i kurven.

PROGRAM
- Velkomst ved Tænketanken Frej
- Professor Lars Esbjerg fra MAPP Centre: Forbrugernes købsadfærd i supermarkedet
- Thomas Roland, CSR-chef i Coop Danmark: Detailhandlens mulighed og ansvar for at skubbe forbrugerne i mere bæredygtig retning
Karen Hækkerup Adm. direktør i Landbrug & Fødevarer: Producenternes syn på det at levere bæredygtige varer til detailhandel og forbrugere
- PANELDEBAT: Er det faglighed eller forbrugerhensyn der (bør) bestemme udvalget i supermarkederne?

Husk at tilmelde dig her: https://goo.gl/9pjST1

View Event →
May
1
8:00 AM08:00

Utraditionel alliance vil sikre landbrugets fremtid: Event med Søren Gade og Ida Auken (Kun adgang for presse)

Smalle landbrugsforlig, skuffede landmænd og sure grønne NGO’er. Det er efterhånden hverdagskost på landbrugsområdet. Men nu vil en ny utraditionel alliance sætte startskuddet for et nyt, bedre og bredere samarbejde i landbrugspolitikken. 

Tirsdag den 1. maj 2018 skifter Ida Auken, miljø- og erhvervsordfører for Radikale Venstre, og Søren Gade, gruppeformand for Venstre, de grå jakkesæt ud med de grønne gummistøvler og tager ud, hvor fødevarepolitik ikke kun er paragraffer, men reelt kan mærkes. I et projekt faciliteret af Tænketanken Frej rejser politikerne gennem Danmark for at lytte til landmændenes egne forslag til at blive mere bæredygtige.


Program for dagen

 

Landboforeningen Gefion

Adresse: Fulbyvej 15, 4180 Sorø

9.00-9.05: Velkomst v. Tænketanken Frej – præsentation af projektet og kort præsentation af Ida Auken & Søren Gade

9.05-9.15: Gennemgang af de udfordringer, som landmændene har godkendt samt præsentation af workshoppens forløb med planteproduktionsvinkel

9.15-10.00: Deltagerne deles ud i grupper med tre. Grupperne arbejder med løsningsforslag til udfordringerne på kort og lang sigt. Helene Regnell faciliterer

10.00-10.15: Præsentation og diskussion af løsningsforslag

10.15-10.45: Ida Auken og Søren Gade præsenterer deres visioner for fremtidens fødevareforlig med afsæt i de præsenterede løsningsforslag. Herefter fælles debat, spørgsmål og inputs til politikere.

Patriotisk Selskab

Adresse: Ørbækvej 276, 5220 Odense

12.30-12.35: Velkomst v. Tænketanken Frej – præsentation af projektet og kort præsentation af Ida Auken & Søren Gade

12.35-12.45: Gennemgang af de udfordringer, som landmændene har godkendt og præsentation af workshoppens forløb med planteproduktionsvinkel

12.45-13.30: Deltagerne deles ud i grupper med tre. Grupperne arbejder med løsningsforslag til udfordringerne på kort og lang sigt. Helene Regnell faciliterer.

13.30-13.45: Præsentation og diskussion af løsningsforslag

13.45-14.15: Ida Auken og Søren Gade præsenterer deres visioner for fremtidens fødevareforlig med afsæt i de præsenterede løsningsforslag. Herefter fælles debat, spørgsmål og inputs til politikere.

Agri Nord

Adresse:  Hobrovej 437, 9200 Aalborg

17.30-17.35
Velkomst v. Tænketanken Frej – præsentation af projektet og kort præsentation af Ida Auken & Søren Gade

17.35-17.45
Gennemgang af de udfordringer, som landmændene har godkendt og præsentation af workshoppens forløb med fokus fra den animalske produktion

17.45-18.30
Deltagerne deles ud i grupper med tre. Grupperne arbejder med løsningsforslag til udfordringerne på kort og lang sigt. Helene Regnell faciliterer

18.30-18.45
Præsentation og diskussion af løsningsforslag

18.45-19.15
Ida Auken og Søren Gade præsenterer deres visioner for fremtidens fødevareforlig med afsæt i de præsenterede løsningsforslag. Herefter fælles debat, spørgsmål og inputs til politikere

View Event →
Målrettet regulering: Plads til både miljø og landbrug?
Apr
11
5:00 PM17:00

Målrettet regulering: Plads til både miljø og landbrug?

OBS!!! EVENT UDSOLGT OBS!!!

Målrettet regulering har været på alles læber i landbrugskredse siden det i den så omdiskuterede Fødevare- og landbrugspakke (december 2015), blev besluttet at indføre en målrettet regulering af landbruget. Men mens alle landmænd taler om og tænker på målrettet regulering, er de færreste danskere klar over hvad de to så imponerende, usexede ord dækker over, og vil betyde for vores allesammens Danmark. 

I dag reguleres alle landmænd ens. Der generelle krav til landmænds brug af kvælstof – uanset hvilke landbrugsarealer det udbringes på. Målrettet regulering gør op med paradigmet om at alle reguleres ens. I stedet skal landmænd reguleres efter kvaliteten og typen af deres jord. Man skal med andre ord regulere, så det giver mening. 

Tænketanken inviterer sammen med JA til debatevent, hvor vi bliver klogere på, hvad målrettet regulering betyder, hvordan det vil blive udformet og undersøger om det mon er vejen til bedre miljø og landbrug samtidig? 

PROGRAM:

17.00 - 17.10 – Velkomst v. Tænketanken Frej og JA

17.20 - 17.25 – Tilblivelsen af målrette regulering - Oplæg ved Simon Kollerup fra Socialdemokraterne

17.25 - 17.30 – Beslutningen om målrettet regulering - Oplæg ved Carsten Bach fra Liberal  Alliance

17.30 - 17.40 – Øvelse: Hvilket miljø og landbrug ønsker du dig?

17.40 - 18.00 – Fælles debat mellem politikerne og eventets deltager om fremtidens miljø og landbrug

18.00 - 18.15 – Målrettet regulering fra et økonomisk synspunkt? - Oplæg ved Brian H. Jacobsen fra Sektion for Miljø og Naturressourcer fra Københavns Universitet             

18.15 - 18.25 – Hvad betyder målrettet regulering for landmændene og giver det bedre landbrug? - Oplæg ved Anders Panum Jensen Afdelingsleder Miljø, Energi & EU fra Landbrug & Fødevarer

18.25 - 18.35 – Hvad betyder målrettet regulering for vores miljø og giver det bedre miljø? - Oplæg ved Thyge Nygaard, Landbrugspolitisk seniorrådgiver fra Danmarks Naturfredningsforening (TBA)

18.00 - 18.50 – Paneldebat om, hvordan vi kan skabe måde bedre miljø og landbrug, og hvorfor det egentlig gør en forskel for de danske borgere.

18.50 - 19.00 – Øvelse: Kom med tre råd til en politiker

19.00 - 19.10 – Afrunding og tak for i dag


 

View Event →
Workshop: Ungdommen tager fremtiden i egne hænder (Odense)
Apr
5
5:00 PM17:00

Workshop: Ungdommen tager fremtiden i egne hænder (Odense)

Vil du være med til at bygge bro mellem forbruger og fødevareproducenter? Vil du have dine forslag til et mere bæredygtigt landbrug forelægget for miljø- og fødevareministeren?

Tænketanken Frej inviterer i samarbejde med Patriotisk Selskab Fyns mest handlekraftige, vidende og innovative unge borgere til workshop sammen med 20 af DKs dygtigeste unge landmænd. Vi ønsker i fællesskab at finde ambitiøse og bæredygtige løsninger for fremtidens fødevareproduktion.

Workshoppen vil resultere i et policy paper med de syv største udfordringer for dansk landbrug og holdbare løsningsforslag på dette.

Vil du være en af de 20 samfundsborgere, der deltager i denne workshop? Tilmeld dig efter først til mølle princippet her: https://frej-taenketank.ticketbutler.io/da/land-mder-by-workshop-dalum/ 

PROGRAM: 
17.00-17.10: Velkomst v. Tænketanken Frej, Patriotisk Selskab og Dalum landbrugsskole

17.10-17.25: Gennemgang af de udfordringer, som fremtidens landmænd har tilsendt

17.25-19.15: Deltagerne deles ud i grupper, og arbejder med løsningsforslag på udfordringerne på kort og lang sigt

19.15: Alle henter aftensmad

19.15-19.45: Vi diskuterer i fællesskab løsningsforslagene, som grupperne er kommet med

19.45-20.00: Afslutning og opsummering

20.00- Torsdagsbar på Dalum landbrugsskole

**Bemærk, at deltagelse er gratis, og vi sørger for aftensmad**

View Event →
Workshop: Ungdommen tager fremtiden i egne hænder (Aarhus)
Apr
5
5:00 PM17:00

Workshop: Ungdommen tager fremtiden i egne hænder (Aarhus)

Går du op i den mad du spiser - og måden den er produceret på? Måske er du ung to-be fødevareproducent? Eller ung bevidst fødevareforbruger? Vi håber du vil mødes med andre unge engagerede til spændende oplæg og interaktiv workshop om hvordan fremtidens fødevarer skal produceres. 

Vi giver aftensmaden 👨🏻‍🍳 og du tager del i debatten 💬

DU som forbruger, får mulighed for at give udtryk for hvad du vægter højt, når du handler fødevarer, er det prisen, miljøet eller dyrevelfærden du har i højsædet? Giv din mening til kende i en lille gruppe og find en løsning med de fødevareproducenterne hvor deres udfordringer er taget i mente. 

DU som fødevareproducent, får mulighed for at fortælle om hvad du vægter højest, når du producerer fødevarer? Og hvorfor kan det nogen gange være svært at efterkomme forbrugernes ønsker? 

I vil blive placeret i grupper af 8 personer mixet af forbrugere og fødevareproducenter og skal sammen tage stilling til forskellige udfordringer og finde en fælles løsning for, med hver jeres viden i mente, hvordan skal dansk fødevareproduktion se ud i fremtiden? 

SKYND DIG AT TILMELDE DIG herunder - vi har kun pladser til henh. 40 fødevareproducenter og 40 forbrugere 👩🏻‍🌾🙋

Eventet arrangeres i samarbejde med LMO, Erhvervsakademi Aarhus og Jordbrugets Uddannelsescenter Aarhus.

Sted: Studenterhus Aarhus, Nordre Ringgade 3, 8000 Aarhus C

PROGRAM
- Velkomst ved Tænketanken Frej
- Introoplæg ved Ejnar Schultz, Direktør for innovation i SEGES
- Workshoparbejde i grupper á 8 deltagere hver med fokus på fødevareproduktionens 10 største bæredygtighedsudfordringer
- Pause: Aftensmad til alle
- Fortsat workshoparbejde
- Opsamling og debat
- Fælles networking og torsdagsbar

SKYND DIG AT TILMELDE DIG - For vi har kun pladser til henh. 40 fødevareproducenter og 40 forbrugere 👩🏻‍🌾🙋

Hello, World!

View Event →
Kan E-numre blive et nummer for meget?
Feb
21
5:15 PM17:15

Kan E-numre blive et nummer for meget?

Der findes mange hundrede e-numre, og der er e-numre i næsten al vores mad og drikke. Men hvad er e-numre egentlig for noget? Hvorfor er de i vores fødevarer? Og bør du undgå dem? 🍽🔍🤔💭🆓

Tænketanken Frej skyder 2018 i gang med at dykke ned i den kemi, som berører os alle, men som så få af os forstår. 🛒🔍🤔
I samarbejde med Fagforeningen JA, inviterer vi jer til at blive klogere på nødvendigheden, brugen og kendskabet til e-numre onsdag d. 21. februar, 2018. 👩‍🌾🕵️

Eventet bliver afholdt på Thorvaldsensvej 40, lokale A2-70.03, Frederiksberg.

Tilmeld dig allerede nu nedenfor.

View Event →
Palæo og veganertrend: Hvad blev der af kostrådene?
Dec
6
5:30 PM17:30

Palæo og veganertrend: Hvad blev der af kostrådene?

  • Auditorie B086, Professionshøjskolen Metropol (map)
  • Google Calendar ICS

🏋️‍♀️Sundhed er en mega-trend. Og bevidstheden om kost fylder mere og mere👨‍🔬🏋️‍♀️

Overskrifter i aviser, sociale medier og blogs bombarderer os med bud på, hvad vi bør spise, for at leve optimalt 🌱🐔 Til eventet stiller Tænketanken Frej spørgsmålstegn ved, hvad sundhed er - og hvem der definerer sundhed? Er det myndighederne? Forskere? eller er det de mange trendsættere? 🐟🌿🌽

Vi stiller skarpt på:
- Samfund: Hvorfor bliver vi som samfund og mennesker grebet af trends omkring sundhed og kost? 🏃🏼‍♀️
- Ernæring: Hvad er sundhed? Og hvad siger forskningen om de forskellige trends? 🍏🐷
- Myndighederne: Hvilke overvejelser ligger der bag kostrådene? Og bør myndighederne blande sig i vores sundhed? 👨‍
- Palæo/veganer trend: Personlige historier - Hvilke overvejelser ligger bag valget af livsstilen.🍗🍒

Aftenens program: 
17.30: Ankomst – Velkomst v. Tænketanken Frej
17.40: Danskernes forhold til sundhed og trends - Oplæg ved Bodil Just Christensen, Adjunkt, KU
17.55: Ernæringsfaglige perspektiver på sundhed - Oplæg ved Lars Klingenberg, Studieadjunkt, Klinisk og forebyggende ernæring, KU
18.10: Personlig historie - at spise vegansk – Oplæg ved Magnus Leitet, 10 år som veganer. 
18.20: Personlig historie – Palæo – Oplæg ved Thomas og Thilde Rode, mesterkok og b.la. forfatter til bogen ”PALÆO, stenalderkost og træning." 
Pause 18.30 – 18.40
18.40: Paneldebat
19.25: Afrunding og farvel
19.30 Mulighed for netværk

Det bliver en fed aften i sundhedens tegn, så tøv ikke med at tilmelde sig på nedenstående link 🚦🚴‍♀️ http://www.taenk-frej.dk/arrangementer/palaeo-og-veganertrends 

Eventet er gratis for studerende samt presse. 
For ikke-studerende koster eventet 100 kr. + gebyr. 🌱🌿

Billetsystemet er sponsoreret af Ticketbutler

 

Eventet er gratis for studerende og jobsøgende, og koster 108 kr. for ikke-studerende.

View Event →
Kødafgift: En mulig vej til et bedre klima?
Nov
28
5:30 PM17:30

Kødafgift: En mulig vej til et bedre klima?

Er klimaafgift en mulig vej til et bedre klima eller unødig indgriben i danskernes forbrug? Fronterne er skarpe i debatten om klimaafgift. Tænketanken Frej vil med dette event kigge udover "for eller imod diskussionen" 😇, men søger i stedet at blive klogere på:

Hvordan en kødafgift kan udformes ud fra erfaringer med fedt- og sukkerafgiften💰, hvordan en evt. klimaafgift vil påvirke forbrugerne 🛒, og hvad det i sidste ende vil betyde for klimaet og produktionen? 🍀🐄

Program

Kl. 17.30 Velkomst v. Tænketanken Frej og djøf 

Kl. 17.40 Oplæg ved Jens Holger Helbo Hansen, tidligere chefkonsulent i Skatteministeriet

Kl. 17.55 Oplæg ved Sinne Smed, lektor ved KU og ekspert i regulering af forbrugeradfærd gennem information og beskatning

Kl. 18.10 Netværksøvelse v. djøf

Kl. 18.15 Pause med mad

Kl. 18.40 Jens Astrup Madsen,  Leder af afdelingen for Energi, Klima & Planter, Landbrug & Fødevarer

Kl. 18.55 Gorm Greisen, formand for Etisk Råd

Kl. 19.10 Paneldebat

Kl. 19.55 Afrunding og farvel

 

Tilmeld dig her

BEMÆRK: Kun 190 pladser

View Event →
Mad til milliarder: Hvordan brødføder vi verden?
Nov
15
5:15 PM17:15

Mad til milliarder: Hvordan brødføder vi verden?

  • Fysisk Auditorium, Aarhus Universitet (map)
  • Google Calendar ICS

Næsten 800 millioner mennesker får ikke mad nok. Dermed er sult og fejlernæring ifølge FN den største globale sundhedsrisiko – større end HIV/AIDS, malaria og tuberkulose tilsammen. Hvordan sikrer vi, at alle disse mennesker får mad nok – uden at ødelægge det kæmpestore økosystem, vi kalder jorden? 🌏 🚜 🌽 Er en intensivering af dansk fødevareproduktion en del af løsningen? Eller bør vi i lille Danmark kigge i helt andre retninger i forsøget på at bidrage til løsningen af FN’s verdensmål nr. 2 om afskaffelse af sult? Og hvad har ernæring at gøre med at bekæmpe sult? 

Tænketanken Frej og Djøf Studerende Århus inviterer til debatarrangement om Danmarks rolle i (al)verdens fødevareproduktion og har inviteret tre spændende oplægsholdere, der har hver sin vinkel på problemstillingen. 

🌽 🌱 🌏 PROGRAM 🌾 👨🏻‍🌾 🕔
• Kl. 17.15: Velkomst ved Tænketanken Frej og Djøf Studerende Aarhus
• Kl. 17.30: Niels Halberg, direktør hos DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug
• Kl. 17.55: Søren Bisp, chefkonsulent, SEGES - Landbrug & Fødevarer om fremtidens danske fødevareproduktion og dens rolle til at brødføde verden
• Kl. 18.15: Lykke Valentin, projektleder, DIB, dansk U-lands NGO om udfordringerne omkring sult i udviklingslandene og hvilke tiltag der gør en reel forskel ift. at brødføde mennesker i disse lande
• Kl. 18.35: Paneldebat
• Kl. 19.00: Tak for i dag og på gensyn!

❗️Tilmelding skal ske gennem DJØF her

View Event →
Havbrug: Forurenende forretning?
Nov
9
5:15 PM17:15

Havbrug: Forurenende forretning?

  • Festauditoriet, Frederiksberg Campus KU SCIENCE (map)
  • Google Calendar ICS

Regeringen og industrien ønsker en større produktion af opdrættede fisk. Det er god forretning 💸💸

Oppositionen og forskere er dog bekymrede for miljøpåvirkningen. De mener, at det er en forurenende forretning ⚓⚓

Tænketanken Frej stiller i samarbejde med Djøf skarpt på havbrug i Danmark og hvilke miljøeffekter det skaber. For hvorfor er forskerne så kritiske over produktionsformen, og hvorfor er erhvervet så befippet på at producere endnu flere fisk?

Information om program og tilmelding følger, men tegn allerede nu en kæmpe 🐟 i din kalender.

TILMELD DIG GRATIS EVENTET VIA FACEBOOK HER

 

View Event →
Palmeolie: Udvikling eller udryddelse?
Oct
25
5:15 PM17:15

Palmeolie: Udvikling eller udryddelse?

  • Industriens hus, Dansk Industri (map)
  • Google Calendar ICS

Der findes palmeolie i omkring 10 pct. af dagligvarerne i Danmark. Chokolade, is, færdigretter, shampoo, sæbe og kosmetik. Alle varer, som de fleste danskere køber ofte 🍫🍦🍔

De senere år er der dog opstået en boykot-bølge mod palmeolien i flere af vores nabolande, og også i Danmark er forbruget af palmeolie faldet 11 pct. siden 2010.

Forbrugernes nej-tak skyldes, at produktionen af palmeolie, der som oftest foregår i Indonesien eller Malaysia har (haft) udfordringer med regnskovsfældning, orangutangens udryddelse og dårlige arbejdsforhold for fattige bønder.

Tænketanken Frej søger sammen med Dansk Industri at blive klogere på problematikkerne inden for palmeolie. Hvordan produceres palmeolie 🤔, hvad er udfordringerne 🤔, hvordan udvikler produktionen sig 🤔 og/eller bør man boykotte al brug af palmeolie? 🤔

Program og information om tilmelding følger, men sæt allerede nu ✖ i din 📆

Tilmeld dig gratis eventet her

Læs mere om eventet på Facebook her

 

View Event →
EU´s Klimamål: Dødsstød eller redning for dansk landbrug?
Sep
26
5:15 PM17:15

EU´s Klimamål: Dødsstød eller redning for dansk landbrug?

  • pin Lokale 35.01.05 (med indgang fra Gammeltoftsgade), Center for Sundhed og Samfund, KU (map)
  • Google Calendar ICS

EU vil med sine klimamål bekæmpe klimaforandringerne. Som et af de rigeste EU-lande, skal vi i Danmark reducere vores udledning af drivhusgasser med 39 procent inden 2030.
Hele 20 procent af den danske udledning stammer fra landbruget, som derfor ikke kan undgå at blive påvirket.

Spørgsmålet er bare: Hvordan?

Vi har inviteret DK's grønne tænketank, den førende forsker inden for området, formanden for klimarådet og SELVESTE energi-, forsynings-, og klimaministeren til at give deres bud på samspil og modspil mellem klimaforandringerne og produktionen af fødevarer. 

TILMELD DIG GRATIS EVENTET VIA FACEBOOK HER


**Program**

17.15: Velkomst v. Tænketanken Frej
Oplæg v. energi-, forsynings-, og klimaminister Lars Chr. Lilleholt 
Oplæg v. Peter Birch Sørensen, Klimarådet
Oplæg v. Torben ChrintzDanmarks grønne tænketank Concito 
Oplæg v. Jørgen E. Olesen, Aarhus Universitet 
18.25-18.50: PAUSE – med lidt mad og drikke
Paneldebat med inddragelse af salen
20.15: Farvel og tak

View Event →