Workshop på #fmdk: Ungdommen tager fremtiden i egne hænder

FK.jpg

Eventet blev afholdt d. 16 Juni 2018

Går du op i den mad du spiser - og måden den er produceret på? 🍎 Er du ung bevidst fødevareforbruger? 🙋 Eller måske ung to-be-fødevareproducent? 👨🏻‍🌾 Kom og mød andre engagerede til en interaktiv workshop på #fmdk18 om, hvordan I synes fremtidens fødevarer skal produceres. Vi har opstillet en række bæredygtighedsudfordringer for dansk landbrug om alt fra dyrevelfærd, klimakrise og manglende forståelse mellem dem i gummistøvler og dem i smarte sneaks. Så er det op til jer at slippe jeres viden og fantasi løs med nye løsninger på, hvordan fremtidens bæredygtige fødevareproduktion skal se ud. 

Udnyt denne mulighed for at bringe dine ideer på banen - og give dem DIREKTE videre til fremtidens unge landmænd, så er du med til at præge fremtidens landbrug i Danmark. 

Ejnar Schultz, innovationsdirektør i SEGES – landbrugets videns- og innovationshus, og Kristan Sloth fra Greenpeace vil løbende kommentere på de løsninger, I foreslår. Til slut vil de tre sammen blive enige om deres favoritter, som de vil tage med tilbage i deres arbejde.

KOM OG VÆR MED TIL EN SJOV OG LÆRELIG WORKSHOP PÅ FOLKEMØDET. DET KRÆVER INGEN SÆRLIGE FORUDSÆTNINGER FOR AT DELTAGE - BLOT NYSGERRIGHED og ÅBENHED OVER FOR NYE FORSLAG OG LØSNINGER 👩🏻‍🌾🙋

PROGRAM
- Velkomst ved Tænketanken Frej
- Workshoparbejde i mindre grupper med fokus på fødevareproduktionens 8 største bæredygtighedsudfordringer
- Opsamling og debat

To bi or not to bi: Hvordan sikrer vi bier og biodiversitet?

bi.jpg

Eventet blev afholdt d. 7 juni 2018

Vi hører ofte, at bierne dør🐝📛Vi hører om det i medierne 🔈, taler om det ved middagsbordene 💭, og politikerne lovgiver om det 📃. I slutningen af april vedtog EU det hidtil mest markante indgreb i et forsøg på at mindske bi-dødeligheden ved at forbyde tre af landbrugets mest udskældte midler mod insekter – de såkaldte neonikotinoider. Et tiltag som Danmark stemte imod. 

Vi ved, at bier er en central del af vores økosystem 🌍, er naturens bedste bestøvere 🌾og essentielle for at producere de fødevarer, som vi gør i dag 🍞MEN hvad er egentlig op og ned, når vi taler om bi-dødelighed? 

• Hvor mange bier dør? 🐝🐝
• Er der forskel i dødeligheden hos honningbier og vilde bier? 
• Hvad er årsagerne til det? 🐝🐝
• Og vigtigst: hvordan mindsker vi bierne nedgang?

Vi håber, at du har mod på at blive klogere på disse og flere spørgsmål, når Tænketanken i samarbejde med JA inviterer til event om bi-dødelighed. Der vil både deltage forskere, naturorganisationer, landmænd og honningproducenter. 

Hovedfokus er hvordan vi i fællesskab kan mindske nedgangen i bier 💪💪

Eventet vil blive afholdt i på Kofoed Skolen i samarbejde med Miljøpunkt Amager og Kofoed Skolen. Der vil være gratis aftensmad!! 

Program:
17:15-17:20 Intro ved Iben Krog Rasmussen og JA
17:20-17:30 Annette Brun Jensen, Associate Professor ved KU, Section of Organismal Biology
17:30-17:40 Thyge Nygaard, Dansk Naturfredningsforening
17:40-17:50 Ole Kilpinen, Danmarks Biavlerforening
17:50-18:00 Jørgen Pedersen, Vilde Bier i Danmark
18:00-18:10 Marie Juul Rohde, Landbrug og Fødevare
18:20-19:30 Debat
19:30 Aftensmad og mulighed for mere diskussion

Magten over indkøbskurven: Dit valg eller detailhandlens?

Magt.jpg

Eventet blev afholdt d. 3. maj 2018

Buræg er så godt som forsvundet fra kølediskene i danske supermarkeder, økologiske varer vælter frem på hylderne og GMO-frie varer fylder mere og mere. 🐔🌱🛒 Supermarkederne forsøger i stigende grad at vinde kunder ved at turde at have holdninger og slå på bæredygtigt forbrug. 

Men er choice editing, som det kaldes når detailhandlen tager valg på forbrugernes vegne, udtryk for detailhandlens samfundsansvar? Og hvordan beslutter de i så fald, hvad der er bæredygtigt, og hvad du bør lægge i kurven? Eller er supermarkedernes valg på dine vegne i højere grad et salgstrick med profit for øje? 📈🛒🍎🍏

Tag del i debatten, når Thomas Roland, CSR-chef i Coop DanmarkKaren Hækkerup Adm. direktør i Landbrug & Fødevarer og Lars Esbjerg fra MAPP-centeret på Aarhus Universitet vil gøre os klogere på detailhandlens skjulte magt og diskutere hvorvidt og hvordan supermarkederne bør bestemme, hvad du lægger i kurven.

PROGRAM
- Velkomst ved Tænketanken Frej
- Professor Lars Esbjerg fra MAPP Centre: Forbrugernes købsadfærd i supermarkedet
- Thomas Roland, CSR-chef i Coop Danmark: Detailhandlens mulighed og ansvar for at skubbe forbrugerne i mere bæredygtig retning
Karen Hækkerup Adm. direktør i Landbrug & Fødevarer: Producenternes syn på det at levere bæredygtige varer til detailhandel og forbrugere
- PANELDEBAT: Er det faglighed eller forbrugerhensyn der (bør) bestemme udvalget i supermarkederne?
- 🌯 AFTENSMAD (GRATIS) & NETWORKING 👋🏻

Målrettet regulering- Plads til både miljø og landbrug?

Målrettet.jpg

Eventet blev afholdt d. 11 april 2018

Målrettet regulering kommer til at forme dansk landbrug i årerne der kommer. Men hvad er det?

Det har været på alles læber i landbrugskredse siden det i den så omdiskuterede Fødevare- og landbrugspakke (december 2015), blev besluttet at indføre en målrettet regulering af landbruget. Men mens alle landmænd taler om og tænker på målrettet regulering, er de færreste danskere klar over hvad de to så imponerende, usexede ord dækker over, og vil betyde for vores allesammens Danmark. 

I dag reguleres alle landmænd ens. Der generelle krav til landmænds brug af kvælstof – uanset hvilke landbrugsarealer det udbringes på. Målrettet regulering gør op med paradigmet om at alle reguleres ens. I stedet skal landmænd reguleres efter kvaliteten og typen af deres jord. Man skal med andre ord regulere, så det giver mening. 

Tænketanken inviterer sammen med JA til debatevent, hvor vi bliver klogere på, hvad målrettet regulering betyder, hvordan det vil blive udformet og undersøger om det mon er vejen til bedre miljø og landbrug samtidig? 

PROGRAM:
16.30 - 17.00 – Ankomst og check in gennem Christiansborgs gæsteindgang
17.00 - 17.10 – Velkomst v. Tænketanken Frej og JA
17.20 - 17.25 – Tilblivelsen af målrettet regulering - Oplæg ved Simon Kollerup (S)
17.25 - 17.30 – Beslutningen om målrettet regulering - Oplæg ved Carsten Bach (LA) 
17.30 - 17.40 – Øvelse: Fordeling af kage
17.40 - 18.00 – Fælles debat
18.00 - 18.15 – Oplæg ved Brian H. Jacobsen fra Sektion for Miljø og Naturressourcer (KU)
18.15 - 18.25 – Oplæg ved Anders Panum Jensen Afdelingsleder Miljø, Energi & EU (L&F) 
18.25 - 18.35 – Oplæg ved Thyge Nygaard, Landbrugspolitisk seniorrådgiver (DN)
18.00 - 18.50 – Paneldebat om, hvordan vi kan skabe måde bedre miljø og landbrug, og hvorfor det egentlig gør en forskel for de danske borgere.
18.50 - 19.00 – Øvelse: Kom med tre råd om bedre miljø og landbrug til en politiker
19.00 - 19.10 – Afrunding og tak for i dag

Ungdommen tager fremtiden i egne hænder (Odense)

Odense.jpg

Eventet blev afholdt d. 5 april 2018

Vil du være med til at bygge bro mellem forbrugere og fødevareproducenter? Vil du have dine forslag til et mere bæredygtigt landbrug forelagt for miljø- og fødevareministeren?

Tænketanken Frej inviterer i samarbejde med Patriotisk Selskab Fyns mest handlekraftige, vidende og innovative unge borgere til workshop sammen med 20 af DKs dygtigste unge landmænd. Vi ønsker i fællesskab at finde ambitiøse og bæredygtige løsninger for fremtidens fødevareproduktion.

Workshoppen vil resultere i et policy paper med de syv største udfordringer for dansk landbrug og holdbare løsningsforslag på dette.

PROGRAM: 
17.00-17.10: Velkomst v. Tænketanken Frej, Patriotisk Selskab og Dalum landbrugsskole

17.10-17.25: Gennemgang af de udfordringer, som fremtidens landmænd har tilsendt

17.25-19.15: Deltagerne deles ud i grupper, og arbejder med løsningsforslag på udfordringerne på kort og lang sigt

19.15: Alle henter aftensmad

19.15-19.45: Vi diskuterer i fællesskab løsningsforslagene, som grupperne er kommet med

19.45-20.00: Afslutning og opsummering

20.00- Torsdagsbar på Dalum landbrugsskole

**Bemærk, at deltagelse er gratis, og vi sørger for aftensmad**

Ungdommen tager fremtiden i egne hænder (Aarhus)

Århus.jpg

Eventet blev afholdt d. 5. april 2018

Går du op i den mad du spiser - og måden den er produceret på? Måske er du ung to-be fødevareproducent? Eller ung bevidst fødevareforbruger? Vi håber du vil mødes med andre unge engagerede til spændende oplæg og interaktiv workshop om hvordan fremtidenslwi fødevarer skal produceres. 

DU som forbruger, får mulighed for at give udtryk for hvad du vægter højt, når du handler fødevarer, er det prisen, miljøet eller dyrevelfærden du har i højsædet? Giv din mening til kende i en lille gruppe og find en løsning med de fødevareproducenterne hvor deres udfordringer er taget i mente. 

DU som fødevareproducent, får mulighed for at fortælle om hvad du vægter højest, når du producerer fødevarer? Og hvorfor kan det nogen gange være svært at efterkomme forbrugernes ønsker? 

I vil blive placeret i grupper af 8 personer mixet af forbrugere og fødevareproducenter og skal sammen tage stilling til forskellige udfordringer og finde en fælles løsning for, med hver jeres viden i mente, hvordan skal dansk fødevareproduktion se ud i fremtiden? 

PROGRAM
- Velkomst ved Tænketanken Frej
- Introoplæg ved Ejnar Schultz, Direktør for innovation i SEGES
- Workshoparbejde i grupper á 8 deltagere hver med fokus på fødevareproduktionens 10 største bæredygtighedsudfordringer
- Pause: Aftensmad til alle
- Fortsat workshoparbejde
- Opsamling og debat
- Fælles networking og torsdagsbar

Kan E-numre blive et nummer for meget?

E-numre 21 februar.jpg

Eventet blev afholdt 21 februar 2018

Der findes mange hundrede e-numre, og der er e-numre i næsten al vores mad og drikke. Men hvad er e-numre egentlig for noget? Hvorfor er de i vores fødevarer? Og bør du undgå dem? 🍽🔍🤔💭🆓

Tænketanken Frej skyder 2018 i gang med at dykke ned i den kemi, som berører os alle, men som så få af os forstår. 🛒🔍🤔
I samarbejde med JA, inviterer vi jer til at blive klogere på nødvendigheden, brugen og kendskabet til e-numre onsdag d. 21. februar, 2018. 👩‍🌾🕵️

Programmet ser således ud: 
17:15 Velkomst ved Tænketanken Frej
17:25 Lea Bredsdorff, Toksikolog fra Fødevareinstituttet på DTU
17:40 Jon Fuglsang, Fødevaresociolog fra Metropol
17:55 Michael Larsen, Senior Director hos Tulip
18:10 Pause
18:20 Paneldebat med spørgsmål fra publikum
19:20 afrunding og tak for i aften
19:25 Aftensmad og mulighed for netværk og mere diskussion af aftenens emne

Palæo og veganertrend: Hvad blev der af kostrådene?

Palæo Cover.png

Eventet blev afholdt d. 6. december 2017

👨‍🔬🏋️‍♀️Sundhed er en mega-trend. Og bevidstheden om kost fylder mere og mere👨‍🔬🏋️‍♀️

Overskrifter i aviser, sociale medier og blogs bombarderer os med bud på, hvad vi bør spise, for at leve optimalt 🌱🐔 Til eventet stiller Tænketanken Frej spørgsmålstegn ved, hvad sundhed er - og hvem der definerer sundhed? Er det myndighederne? Forskere? eller er det de mange trendsættere? 🐟🌿🌽

Vi stiller skarpt på:
- Samfund: Hvorfor bliver vi som samfund og mennesker grebet af trends omkring sundhed og kost? 🏃🏼‍♀️
- Ernæring: Hvad er sundhed? Og hvad siger forskningen om de forskellige trends? 🍏🐷
- Myndighederne: Hvilke overvejelser ligger der bag kostrådene? Og bør myndighederne blande sig i vores sundhed? 👨‍
- Palæo/veganer trend: Personlige historier - Hvilke overvejelser ligger bag valget af livsstilen.🍗🍒



Aftenens program:
17.30: Ankomst – Velkomst v. Tænketanken Frej
17.40: Danskernes forhold til sundhed og trends - Oplæg ved Bodil Just Christensen, Adjunkt, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, KU
17.55: Ernæringsfaglige perspektiver på sundhed - Oplæg ved Lars Klingenberg, Studieadjunkt, Institut for Idræt og Ernæring, KU
18.10: Personlig historie - at spise vegansk – Oplæg ved Magnus Leitet, 10 år som veganer.
18.20: Personlig historie – Palæo – Oplæg ved Thomas Rode og Thilde Maarbjerg, mesterkok og sommeiler b.la. forfatter til bogen ”PALÆO, stenalderkost og træning."
Pause 18.30 – 18.40
18.40: Paneldebat
19.25: Afrunding
19.30 - 20.00: Aftensmad og mødet på tværs af sundhedsopfattelser
 

 

 

 

Kødafgift: En mulig vej til et bedre klima?

cover-billede-k_26128419.png

Eventet blev afholdt d. 28. november 2017

Er klimaafgift en mulig vej til et bedre klima eller unødig indgriben i danskernes forbrug? Fronterne er skarpe i debatten om klimaafgift. Tænketanken Frej vil i samarbejde med Djøf kigge udover "for eller imod diskussionen" 😇, men søger i stedet at blive klogere på:

Hvordan en kødafgift kan udformes ud fra erfaringer med fedt- og sukkerafgiften💰, hvordan en evt. klimaafgift vil påvirke forbrugerne 🛒, og hvad det i sidste ende vil betyde for klimaet og produktionen? 🍀🐄

Program:
Velkomst v. Tænketanken Frej og djøf
Oplæg v. Jens Holger Helbo Hansen, chefkonsulent i Skatteministeriet
Oplæg v. Sinne Smed, ekspert i regulering af forbrugeradfærd gennem information og beskatning
Pause med lidt at spise
Oplæg v. Jens Astrup Madsen, leder af afdelingen for energi, klima og planter, Landbrug & Fødevarer
Oplæg v. Gorm Greisen, formand for Etisk Råd

 

 

 

Mad til milliarder: Hvordan brødføder vi verden?

mad til milliarder.jpg

Eventet blev afholdt d. 15. november 2017

Næsten 800 millioner mennesker får ikke mad nok. Dermed er sult og fejlernæring ifølge FN den største globale sundhedsrisiko – større end HIV/AIDS, malaria og tuberkulose tilsammen. Hvordan sikrer vi, at alle disse mennesker får mad nok – uden at ødelægge det kæmpestore økosystem, vi kalder jorden? 🌏 🚜 🌽 Er en intensivering af dansk fødevareproduktion en del af løsningen? Eller bør vi i lille Danmark kigge i helt andre retninger i forsøget på at bidrage til løsningen af FN’s verdensmål nr. 2 om afskaffelse af sult? Og hvad har ernæring at gøre med at bekæmpe sult?

Tænketanken Frej og Djøf Studerende Århus inviterer til debatarrangement om Danmarks rolle i (al)verdens fødevareproduktion og har inviteret tre spændende oplægsholdere, der har hver sin vinkel på problemstillingen.

🌽 🌱 🌏 PROGRAM 🌾 👨🏻‍🌾 🕔
• Kl. 17.15: Velkomst ved Tænketanken Frej og Djøf Studerende
• Kl. 17.30: Niels Halberg, direktør hos DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug
• Kl. 17.55: Jesper Saxgren, Økologisk Landsforening og frivillig i DIB om tiltag der gør en reel forskel ift. at brødføde mennesker i u-lande
• Kl. 18.15: Søren Bisp, chefkonsulent, SEGES - Landbrug & Fødevarer om fremtidens danske fødevareproduktion og dens rolle til at brødføde verden
• Kl. 18.35: Paneldebat
• Kl. 19.00: Tak for i dag og på gensyn!

 

 

 

 

Havbrug: Forurenende forretning?

nyt cover djøf.png

Eventet blev afholdt d. 9. november 2017

Regeringen og industrien ønsker en større produktion af opdrættede fisk. Det er god forretning 💸💸

Oppositionen og forskere er dog bekymrede for miljøpåvirkningen. De mener, at det er en forurenende forretning ⚓⚓

Tænketanken Frej stiller i samarbejde med Djøf skarpt på havbrug i Danmark og hvilke miljøeffekter det skaber. For hvorfor er forskerne så kritiske over produktionsformen, og hvorfor er erhvervet så befippet på at producere endnu flere fisk?
For og imod diskuteres og nuances i paneldebatten og over en tallerken med lækker mad sponsoreret af Dansk Akvakultur.

Programmet:
Velkomst ved Tænketanken Frej og djøf
Oplæg v. Stiig Markager, havmiljøforsker og professor v. AU
Oplæg v. Jens Kjerulf Petersen, professor v. DTU Aqua
Pause med mad og drikke
Oplæg v. Brian Thomsen, direktør i Dansk Akvakultur
Oplæg v. Knud Andersen, tidligere formand og medlem af Levende Hav
Debat mellem oplægsholdere og de fremmødte i salen

 

 

 

 

 

Palmeolie: Udvikling eller udryddelse?

banner-arrangem_24406987_fa7501e513ea6ef266d742da33f5f3625b05ec66.png

Eventet blev afholdt d. 25. oktober 2017

Der findes palmeolie i omkring 10 pct. af dagligvarerne i Danmark. Chokolade, is, færdigretter, shampoo, sæbe og kosmetik. Alle varer, som de fleste danskere køber ofte 🍫🍦🍔

De senere år er der dog opstået en boykot-bølge mod palmeolien i flere af vores nabolande, og også i Danmark er forbruget af palmeolie faldet 11 pct. siden 2010.

Forbrugernes nej-tak skyldes, at produktionen af palmeolie, der som oftest foregår i Indonesien eller Malaysia har (haft) udfordringer med regnskovsfældning, orangutangens udryddelse og dårlige arbejdsforhold for fattige bønder.

Tænketanken Frej søger sammen med Dansk Industri at blive klogere på problematikkerne inden for palmeolie. Hvordan produceres palmeolie 🤔, hvad er udfordringerne 🤔, hvordan udvikler produktionen sig 🤔 og/eller bør man boykotte al brug af palmeolie? 🤔

📆 Programmet 📆
16.45-17.15 Lounge med smagsprøver på produkter med og uden palmeolie
17.15-18.05
- Velkomst v. Tænketanken Frej og Dansk Industri - DI med inddragelse af deltagerne
- Professor Andreas De Neergaard, KU. Vil gøre os klogere på Fup og fakta om palmeolie
- Lisa Drejer Mortensen , Senior CSR specialist i Palsgaard A/S . Vil gøre os klogere på, hvorfor de overhovedet bruger palmeolie
- Kristjan Jespersen fra CBS. Vil gøre os klogere på historikken og lovgivningen inden for RSPO-certificeringen af palmeolie
- Birgitte Lesanner, Chef for Green Peace Danmark. Vil gøre os klogere på, hvorfor de startede kampagne mod palmeolie.
18.05-19.00
Debat mellem paneldeltagere og deltagere til eventet
19.00-19.30
Lounge med mad og mulighed for at blive klogere på hinanden

 

Se hele debatten herunder

EU's Klimamål: Dødsstød eller redning for dansk landbrug?

event-cover_kli_24280906_8ecb6769ce2c82236c0cbf93519ff61b64aac6a7.png

Eventet blev afholdt d. 27. september 2017

EU vil med sine klimamål bekæmpe klimaforandringerne.

Som et af de rigeste EU-lande, skal vi i Danmark reducere vores udledning af drivhusgasser med 39 procent inden 2030.

Hele 20 procent af den danske udledning stammer fra landbruget, som derfor ikke kan undgå at blive påvirket. Spørgsmålet er bare: Hvordan?

Tænketanken Frej har i samarbejde med Djøf Studerende inviteret DK's grønne tænketank, den førende forsker inden for området, formanden for klimarådet og miljøchefen i videncenteret SEGES til at give deres bud på samspil og modspil mellem klimaforandringerne og produktionen af fødevarer.

Arrangementet er gratis for studerende og medlemmer af Djøf, og er du ingen af delene, kan du deltage for den nette sum af 100 kr. Tilmeld dig ved at benytte linket:
https://www.djoef.dk/studerende/kurser-og-arrangementer-for-studerende/studiearrangementer/arrangement.aspx?m4c=13092&title=EU%3Fs klimamål

**Program**
Velkomst v. Tænketanken Frej og djøf
Oplæg v. Jørgen E. Olesen, Aarhus Universitet - Hent hans oplæg her
Oplæg v. Peter Birch Sørensen, Klimarådet - Hent hans oplæg her
Kort netværksøvelse v. djøf
PAUSE – med gratis og klimavenlig mad
Oplæg v. Torben Chrintz, Danmarks grønne tænketank Concito - Hent hans oplæg her
Oplæg v. Hans Roust Thysen, SEGES - Hent hans oplæg her
Paneldebat med inddragelse af salen
Farvel og tak

 

Læs Frejs 5 skarpe her:

 

Frej Fødevarefokus: Et bedre forbrug - en bedre produktion

new-piktochart_23319536_94dd403392dba0cd97170ffd064d438990a0f955.png

"Konferencen blev afholdt d. 19. september 2017"

Glade grise, krævende klimakrav og bæredygtige bondemænd – dansk fødevareproduktion bliver debatteret som aldrig før. Forbrugerne vil have mad, der er i balance med både klima, natur og dyrevelfærd, men det er en hård nød at knække.

Derfor dedikerer Frej en hel dag, hvor vi zoomer ind på virkeligheden i dag og morgendagens løsninger. 

Se hele programmet her
 

Tid d. 19. september 2017 kl.8.00-16.00

Sted: Restaurant Bellahøj, Bellahøjvej 20, 2700 Brønshøj, København

Pris for hele dagen inkl. fuld forplejning: 
• Standard: 500 kr.
• Studerende: 150 kr.

*** De fire spor *** (Vælg de to spor, der interesserer dig mest!)

🐖 DYREVELFÆRD 🐖
Dyrenes ve og vel bliver vigtigere og vigtigere, når danskerne vælger kød i køleren. Lyt med, når vi stiller spørgsmålene: Taler landmand, dyrlæge og forbruger egentlig om det samme, når de taler dyrevelfærd? Hvor glade kan de danske dyr blive? Og hvordan ser virkeligheden ud i en svinesti i Danmark?

♻️ MILJØ ♻️
Recycling, genbrug og økonomi i cirkler. Kært barn har mange navne, men det handler om at genanvende vores ressourcer. Dyk ned i fremtidens miljøløsninger, når vi zoomer ind på cirkulær økonomi, værdien i affald og en selvforsynende by.

🌍 KLIMA 🌍
Mindre kød og flere labre larver, det er nogle af ideerne til at skabe overskud i klimaregnskabet. Vær med når vi tager klimabrillerne på og kigger nærmere på klimavenlig kost nye proteinkilder og EUs klimamål. 

🛒 FORBRUG 🛒
Hvem har magten, når det kommer til vores mad? Og hvordan rykker vi den i en mere bæredygtig retning? Få et kig inden for, når detailhandlen og myndighederne afslører, hvordan de påvirker dig til at tage et lidt bedre valg, når sulten trænger sig på. 

🗣 Afsluttende paneldebat 🗣

 

Bæredygtighed: Et vidt begreb?

cover-b-5c-c3-a_21473103_234446966273b563e80941444e37ce1b10f4c880.png

Bæredygtighed er oppe i tiden – og hver fjerde dansker tænker over bæredygtighed, når de lægger varer i indkøbskurven. Men hvordan arbejder fødevarebranchen med bæredygtighed? Og hvornår kan en fødevareproducent sige, at de arbejder bæredygtigt? 

Formålet med eventet var blive klogere på, hvad bæredygtighed som begreb dækker over, hvilken rolle det har i vores samfund og hvordan fødevarebranchen arbejder med bæredygtighedsbegrebet. Slutteligt blev det debatteret, hvorvidt der mon er et bæredygtighedsaspekt, som er vigtigere end de andre. Vi havde fokus på:
• Økonomisk bæredygtighed
• Social bæredygtighed
• Miljømæssig bæredygtighed

Debatten blev afholdt på Center for Sundhed & Samfund med ca. 180 deltagere den 20. april 2017 i samarbejde med Djøf.

OPLÆGSHOLDERE & DEBATTØRER

Fagligt oplæg:

Andreas de Neergaard, Professer fra KU med speciale inden for bæredygtighed

Erik Andersen, embedsmand og fuldmægtig i fødevarestyrelsen

Jonas Giersing, direktør i Fairtrade Denmark med fokus på social bæredygtighed.  

Lasse Hinrichsen fra ENORM, som producerer fødevarer med insekter. Her er fokus på miljømæssig bæredygtighed. 

Peter Kiær fra Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug med fokus på økonomisk bæredygtighed.  

Læs Frejs "5 skarpe" her

Nye dyrevelfærdsmærker: Mere dyrevelfærd eller mere forvirring?

cover billede.jpg

Ø. Fairtrade. Svane. Nøglehul. Fuldkorn. Vi forbrugere bliver i forvejen bombarderet med mærker, når vi er ude at handle, og hvert mærke appellerer til at tage ansvar på hver sit område. Nu får vi så hele to nye dyrevelfærdsmærker at vælge efter - det statslige og COOP's. 

Men giver de nye mærker bedre dyrevelfærd for bl.a. de 30 millioner danske grise, eller giver de bare mere forvirring for forbrugeren?

Debatten blev afholdt på Center for Sundhed & Samfund med ca. 120 deltagere den 23. marts 2017 i samarbejde med Djøf.

OPLÆGSHOLDERE & DEBATTØRER

  • Klaus G. Grunert, forsker i forbrugeradfærd på Aarhus Universitet
  • Christian Fink Hansen, sektordirektør for svineproduktion i SEGES Landbrug & Fødevarer og tidl. professor i dyrevelfærd
  • Helene Regnell, CSR-chef hos Dansk Supermarked
  • Signe Frese, CSR-chef hos COOP

Læs Frejs "5 skarpe" her

Svine-MRSA: Kan og skal bakterien stoppes?

Svine-MRSA. Det lyder farligt. MRSA og risikoen for antibiotikaresistens præger da også overskrifterne i medierne - men hvor bange skal vi egentlig være for denne bakterie, som åbenbart trives så godt i danske svin?

Debatarrangementet blev afholdt på Center for Sundhed & Samfund den 2. marts 2017.


Vi har bedt Danmarks dygtigste professorer zoome ind på MRSA CC398 og fortælle os, hvor udbredt den er i det danske landskab - både blandt svin og mennesker, hvor skadelig bakterien egentlig er, og om hvordan vi stopper udviklingen af bakterien? 

OPLÆGSHOLDERE: 

  • Jens Peter Nielsen, professor i veterinærsygdomme på Købehavns Universitet
  • Anders Rhod Larsen, fagchef på Statens Serum Institut
  • Henrik Westh, professor og leder af MRSA VidenCenter på Hvidovre Hospital

Læs Frejs "5 skarpe" om husdyr-MRSA her

EU's landbrugsstøtte: Støtteben eller spændetrøje?

Fællessalen på Christiansborg dannede flotte rammer om debateventet "EU's landbrugsstøtte: Støtteben eller spændetrøje?", der tiltrak ikke mindre end 170 interesserede unge. 

Debatarrangementet blev afholdt tirsdag den 7. februar 2017.

Landbrugsstøtten i EU udgør ca. 36 % af det samlede EU-budget. Deltag i Frejs event, hvor vi inviterer både professorer, erhvervet og politikere, og bliv klogere på hvorfor vi egentlig har EU's landbrugsstøtte, hvad den betyder, og om vi hellere burde være fri? 

Oplægsholdere og debattører:

  • Henrik Zobbe, fakultetsdirektør på KU SCIENCE
  • Frank Øland, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer
  • Anders Vistisen, gruppeformand for Dansk Folkeparti i Europa-Parlamentet
  • Erling Bonnesen, landbrugs- og fødevareordfører for Venstre i Folketinget 

EU's landbrugsstøtte: Støtteben eller spændetrøje?

Eventet blev afholdt d. 7 februar 2017

Landbrugsstøtten i EU udgør ca. 36 % af det samlede EU-budget. Deltag i Frejs event, hvor vi inviterer både professorer, erhvervet og politikere, og bliv klogere på hvorfor vi egentlig har EU's landbrugsstøtte, hvad den betyder, og om vi hellere burde være fri? 

Program: 
- Velkomst ved Tænketanken Frej

- Henrik Zobbe, fakultetsdirektør på KU SCIENCE vil fortælle om baggrunden og udviklingen af EU’s landbrugsstøtte samt positive og negative økonomiske og samfundsmæssige konsekvenser. 

- Frank Øland, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer vil fortælle om betydningen af EU-støtten for dansk landbrug i dag, og give erhvervets bud på en ønskelig udvikling. 

- Anders Vistisen, gruppeformand for Dansk Folkeparti i Europa-Parlamentet

- Erling Bonnesen, landbrugs- og fødevareordfører for Venstre i Folketinget

- Paneldebat med fokus på udviklingen af EU’s landbrugsstøtte, de politiske vinde og en eventuel fremtid uden de mange milliarder til landbruget.

19.00 Farvel og tak

Eventet arrangeres i samarbejde med Djøf.

Økologi: Point direkte på karmakontoen?

15032749_10154675781823427_4076965928689990078_n.jpg

Debateventet blev afholdt tirsdag d. 6. december 2016

Salget af økologiske fødevarer boomer. Politikerne jubler. Og landmændene lægger hastigt om til økologiske produktioner. Det røde ø-mærke har sejret. Men har det sejret ad-helvede til? 

Bliver verden virkelig et bedre sted, hvis vi alle går efter det røde ø-mærke? Er økologi løsningen på tidens udfordringer og kan det gavne både miljøet, klimaet, dyrevelfærden og sundheden? Eller er økologi blot den hurtige vej til kl. 17.00 i NETTO at score point på karmakontoen? Vær med, når vi stiller skarpt på økologien og undersøger positive og negative effekter ved økologi. Hvor mange point på karmakontoen kan du egentlig score ved at købe det røde ø-mærke?

OPLÆGSHOLDERE

  • Niels Halberg, ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug & Fødevaresystemer)
  • Holger Kirchmann, medforfatter af "Den ekologiska drömmen" 

 

DEBATTØRER

  • Simon Lindkær, Venstres Ungdom
  • Søren Egge, Enhedslisten
  • Thyge Nygaard, Danmarks Naturfredningsforening
  • Peter Kiær, Bæredygtigt Landbrug