Formanden - Direktøren har ordet

Kære læser

Det er altid en fornøjelse at skrive denne leder til nyhedsbrevet, for det giver mig tid til refleksion og til at se tilbage på de resultater, Frej har opnået siden sidst og den bevægelse, der har været i den lille forening.

Og hold da op, jeg bliver helt forpustet, når jeg ser, hvad vi har foretaget os siden sidst, vi udkom med nyhedsbrev i midt april. Den rejse Frej har været på fra april til i dag, hvor den snart står på sommerferie, viser, at vi stadig er drevet af en start-up mentalitet med enormt drive fra alles side. Den sult på nye mål og endnu flere aktiviteter, der rykker Fødevaredanmark i en mere bæredygtig retning, skal vi i Frej bevare og blive ved med at fodre. Det er min klare vision – især nu når vi vokser og får flere kræfter. 

 

To vellykkede debatevents

Lad os lægge ud med kernen i Frej – nemlig vores debatevents. Her kan jeg berette om to enormt velbesøgte og spændende events afholdt både i Aarhus og i København og med to meget forskellige fokuser og som altid et imponerende højt deltagerantal. Magten over indkøbskurven blev afholdt dagen inden den store regatta i Aarhus og vidner om, at vi i Frej lige skal falde på plads i det jyske. En hver aarhusianer kunne have sagt sig selv, at det ikke er smart, at ligge et aftenevent dagen før årets begivenhed - regattaen. Heldigvis grundet en stærk markedsføringsindsats, og fordi emnet var så spændende, formåede det nyoprettede Aarhus-team alligevel at tiltrække omkring 150 til debat om detailkædens magt over din indkøbskurv, men også deres ansvar i at skabe et mere bæredygtigt Fødevaredanmark og samspillet med fødevareproduktionen.

I København kastede vi os over et af de mest debatterede og kontroversielle emner lige nu – nemlig de vilde biers tilbagegang til eventet bier og biodiversitet. Allerede op til eventet var debatten i fuld gang på vores Facebook-side, hvor ikke alle var enige i præmissen om, at bierne er i tilbagegang. Det skabte nogle gode, faglige diskussioner, og selvom der ikke var enighed blandt alle vores Facebook-følgere, så var det i den grad med til at sætte fokus på problemstillingen.  Selve eventet var ekstremt velbesøgt og debatten mellem interessenter fra både landbrug, natur- og biorganisationer var løsningsorienteret og konstruktiv. Til selve eventet kunne L&F præsentere deres nye bi-initiativ, og man kan ikke lade være med at tænke, om vi mon har været med til at rykke dem på vejen.

 

Turné med Ida Auken og Søren Gade: Landbruget definerer egne mål for bæredygtighed

I Frej arbejder vi ikke kun med at sætte bæredygtighedsdagsordenen over for de danske forbrugere, men også i høj grad over for fødevareproducenterne. I Frej tror vi på, at vi når længst ved at samarbejde på tværs, hjælpe hinanden og inspirere hinanden til at blive mere bæredygtige frem for at kritisere. Derfor havde vi den 1. maj 2018 overtalt Ida Auken, miljø- og erhvervsordfører for Radikale Venstre, og Søren Gade, gruppeformand for Venstre, til at skifte de grå jakkesæt ud med de grønne gummistøvler og tager ud, hvor fødevarepolitik ikke kun er paragraffer, men reelt kan mærkes. Fra landboforeningen Gefion på Sjælland, til Patriotisk Selskab på Fyn og til slut hos Agri Nord i Nordjylland rejste den lille delegation rundt for at lytte til omkring 100 landmænds egne forslag til at blive mere bæredygtige inden for både: Social-, økonomisk-, miljømæssig- og dyrevelfærdsmæssig bæredygtighed. Missionen var klar: At sætte startskuddet for en fremtid med brede fødevarepolitiske forlig, hvor landmændene også selv tager ansvar for en bæredygtig udvikling af deres erhverv. Visioner og målsætninger var der heldigvis mange af, og Ida Auken og Søren Gade kunne efter dagen konstatere, at nogle landmænd er klar til at tage ansvar for egen udvikling. I Frej er vi ved at udarbejde en pjece med de mange forslag til en bæredygtig udvikling af erhvervet. Den vil blive offentliggjort på Frejs hjemmeside. Du kan læse mere om projektet her.  

 

Frej modtager mælkeprisen

Frejs vision om at skabe en mere bæredygtig udvikling af Fødevaredanmark gennem dialog og samarbejde har vist sig at være den rette måde at skabe forandring på. Ikke alene bliver Frej inviteret ud til mange årsmøder og generalforsamlinger i diverse foreninger for at holde oplæg for fødevareproducenter, om hvordan de kan bidrage til en bæredygtig udvikling, men vi modtog i maj også Mejeriforeningens årspris. En enorm flot hæder, hvor der følger 25.000 kr. med. Vigtigst viser det, at det er en myte, at erhvervet ikke vil en bæredygtig udvikling. Erhvervets opbakning til Frejs arbejde er for mig et vidne om, at de er klar til at skabe bæredygtige visioner for erhvervet. Det er vi enormt taknemmelige for, og vi glæder os til det videre samarbejde. Du kan læse om modtagelsen af prisen her.

 

Folkemødet på Bornholm

Folkemødet er et trækplaster for politikere, virksomheder og interesseorganisationer i hele Danmark. Frej var naturligvis til stede ved året folkemøde med en frivilligdelegation på syv personer. Vi var ikke bare til stede, vi satte et klart præg på debatten og dagsordenen. 15 events deltog Frej i til dette års Folkemøde hos blandt andre DI, Dansk Erhverv og Arla. Højdepunktet for mig personligt, var da Iben Krog Rasmussen var i debat hos Landbrug & Fødevarer og sammen med prodekan Andreas De Neergaard efterspurgte flere bæredygtige visioner fra organisationen. Ibens charmerende og skarpe input vakte dog heller ikke foragt i landbruget – men snarere indbød til inspiration. Landbrugsavisen bragte et fint indlæg med Ibens pointer, som kan læses her.

 

Ny bestyrelse – ny direktion – nye medlemmer

Det var en stor glæde, da vi midt i maj kunne læse, at netavisen, Altinget, som det første medie, havde bragt nyheden om, at Frej havde fået ny bestyrelse.  Et halvt års arbejde med drøftelser med en række interessenter, jurister og organisationer kulminerede i maj med, at vi kunne præsentere nye vedtægter, organisationsændringer og en helt ny bestyrelse bestående af fantastiske kapaciteter. Den nye bestyrelse består af:

-       Torben Nielsen, tidligere direktør i Kopenhagen Fur

-       Bo Lidegaard, tidligere chefredaktør på Politiken

-       Helene Regnell, tidligere CSR-direktør i Dansk Supermarked og CSR-direktør i Mærsk Line

-       Christina Pamela Christiansen, tidligere Managing Director Startupbootcamp  i Kina

-       Lina Nilsson, frivillig i Tænketanken Frej, studerende samt repræsentant for de mere end 50   frivillige i Frej

Helene Regnell blev valgt som bestyrelsesformand for Frej. Det betyder samtidig, at jeg ikke længere er formand i Frej. Styregruppen i Frej er i stedet blevet direktionen og den daglige ledelse.  Direktionen består af:

-        Marie-Louise Boisen Thøgersen, stifter og direktør

-        Iben Krog Rasmussen, stifter og udviklingsdirektør

-        Charlotte Clausen, stifter og chef for markedsføring og kvalitet

-        Morten Lagstrøm, chef for kommunikation

Derudover har vi nogle ekstremt dygtige udvalgsansvarlige, der står for de praktiske opgaver og frivilligledelsen:

-        Simone Esseman, HR-ansvarlig

-        Lina Nilsson, konferenceansvarlig

-        Jacob Neergaard, analyseudvalget

-        Mads Clausen, ansvarlig for Aarhus-udvalget.

-        Karina Munch-Andersen, evalueringsansvarlig

-        Mette Mortensen, grafisk design og nyhedsbrevansvarlig

Med et hav af aktiviteter og en stor frivilliggruppe, bestyrelse og advisory board er det nu med stor glæde, at kunne annoncere, at Iben Krog Rasmussen starter som den første fuldtidsansatte i Frej fra september 2018. Hun færdiggør sit speciale i juli og efter en velfortjent sommerferie, sætter hun sig i stolen på hendes nye arbejdsplads, som hun selv har været med til at bygge op fra bunden gennem hendes studietid. Det synes jeg er imponerende flot, og Frej kunne ikke ønske sig nogen bedre ansat end Iben, hvis arbejdsmoral bevidner, at hun er vokset op på landet, hvor man skal stå tidligt op om morgenen for at følge med. Frej vil desuden få 1-2 praktikanter, der skal hjælpe Iben i det daglige arbejde.

De nye organisationsændringer har også betydet, at vi har åbnet op for støttemedlemmer. Vi har allerede fået en række organisationer og virksomheder med, og vi er endda lige begyndt. De virksomheder/organisationer der har meldt sig ind i Frej og dermed arbejdet med at skabe et mere bæredygtigt Fødevaredanmark er:

logoer.jpg

Deres logo vil over sommerferien kommer på vores hjemmeside, ligesom de mange andre organisationer, vi glæder os til at byde velkomne.

Efter sommer starter vi op for private medlemskaber. Det betyder, at du kan blive medlem af Frej for et meget lille beløb, og dermed mulighed for at stemme på vores generalforsamling til marts.

Nu sommer og hvad så? 

De fleste er så småt på vej på sommerferie. Det er vi også. Det betyder dog ikke, at Frej lukker helt ned, omend jeg selv vil fokusere en del tid på at planlægge mit bryllup den 22. september og vende mig til tanken om at skulle hedde Boisen Lendal til efternavn.

Vi ved allerede nu, at vi går et travlt efterår i møde. En heldagskonference den 04. oktober: ”FN’s bæredygtighedsmål: Vejen til et mere bæredygtigt Fødevaredanmark”, er konferenceteamet i fuld gang med at lægge sidste hånd på. Der mangler blandt andet sponsorer – så vil din organisation eller firma høre mere, må I endelig kontakte os. Derudover, så har vi allerede planlagt tre debatevents i København og to i Aarhus. De kommer til at omhandle:

-         Plastik - vejen eller bumpet til en mere bæredygtig fremtid? (København)

-         Fødevarer og identitet: Er vi stadig, hvad vi spiser? 

-         Er der gift i mit grundvand?

-         Mere natur – I samspil eller modspil med landbruget? 

Derudover er vi i samarbejde med foreningen Plandanmark ved at opstarte et nyt landsdækkende projekt: ”Mad&Mad”, hvor vi skaber et nyt møde mellem danske forbrugere og dem, der producerer vores danske fødevarer. Vi vil samle borgere på tværs af spisevaner og holdninger for at spise et fælles måltid med personen, der har produceret den type fødevare, som de er interesseret i.  Hver måltidsaften har et tema. Fx kan 20 interesserede borgere ansøge om at være med til en temaaften for dansk æbleproduktion og møde en dansk æbleavler. Konceptet er, at vi servere en menu bestående af fx grønkålssuppe med æbler og æbletærte til dessert. Over maden får de 20 deltagere mulighed for at møde hinanden, og æbleavleren introducerer kort menuen og sig selv. Efter at alle har hyggesnakket og spist aftenens temamenu, er der oplæg og fælles samtale fra den person, der har produceret aftenens råvare. 

I foråret har I næppe kunne undgå at se Frejs reklame for vores helt nye bæredygtighedsfag på CBS. ”Achieving the SDG’s: Feeding the Future of Agricultural Sustainability”. Såfremt der kommer nok tilmeldinger til faget ser vi i Frej enormt meget frem til at udvikle cases til brug i faget og facilitere workshop for de kandidatstuderende fra forhåbentligt mange forskellige studieretninger.

Hvis du har formået at læse dig igennem denne beskrivelse af Frejs aktiviteter de seneste 2,5 måned, så kan du også se, hvor meget, vi har rykket os, og hvor mange aktiviteter, vi har gang i. Vi glæder os til endnu flere initiativer og endnu en spændende udvikling de næste måneder.

underskrift.png