Fra jord til skolebord

Grøn maddannelse i madkundskab

Fra jord til skolebord er for lærere og elever i madkundskab i grundskolen. Målet er at gøre det lettere at undervise i og lære om bæredygtighed og fødevareproduktion i faget.

I madkundskab bruger undervisere og elever meget af tiden på at lære at lave mad. Men lige så vigtigt er det at forstå hvordan råvarerne produceres, hvorfor vi spiser som vi gør i Danmark, og hvilket klimaaftryk vores forskellige madvarer har. Alt det, og meget mere, er i fokus i vores projekt Fra jord til skolebord

Projektet kan deles op i tre elementer:

  • et vidensunivers hvor dyrkning af fødevarer og madkultur sættes i perspektiv til den grønne dagsorden og klima

  • overblik over lokale producenter der er klar til at fortælle om deres fødevarer i skolekøkkenet

  • opkvalificering for madkundskabslærere

Hvorfor er det vigtigt?

Føde- og drikkevarer udgør alene 27 % af en gennemsnitsdanskers klimaaftryk*. Det er nødvendigt at vi forandrer vores madvaner, hvis vi vil leve mere klimavenligt og flytte vores madkultur i en mere bæredygtig retning.

Men at forandre vaner er svært. Det kræver viden, færdigheder, nysgerrighed og refleksion, hvis vi skal ændre den måde, vi spiser på i dag. Derfor er det vigtigt at klæde den yngre generation på, til at træffe velovervejede madvalg og give dem kompetencer til at arbejde med de grønne råvarer. Madkundskabslokalet er et oplagt sted at arbejde på den dannelse, som en forandring i vores madvaner kræver.

*Energistyrelsen: https://ens.dk/service/fremskrivninger-analyser-modeller/global-afrapportering-2022

vidensunivers

Dyk ned i den grønne dagsorden

Hvorfor er det at kalve- og oksekød har et højere klimaaftryk end kylling? Hvilken kål er danskernes foretrukne? Og hvordan definerer man egentlig bæredygtighed? Gå på opdagelse i videoer, opskrifter, tekst og quizzes i vidensuniverset!

Videoer

Hvad betyder bæredygtighed i madens verden? Hvordan bliver et lille korn til et helt rugbrød? Og hvordan laver man en klimavenlig bolognese? Få svaret i vores explainer-videoer!

Tekster

Hvad er det der gør bælgfrugter helt særlige? Og hvor meget mælk skal der til for at lave 1 kg ost? Bliv klogere på produktion, madkultur og klima i vores tekster om proteinkilder, frugt og grønt, og mejeri!

Opskrifter

Bliver du sulten af at læse om broccoli, kylling og ost? Så hop over til vores opskrifter. Her er der fokus på udførlige vejledninger og velsmag i det endelig måltid. 

Tryk på en fødevare og lær mere om dens rejse

producentbesøg

Dialog med dem der sætter det første spadestik

Ved at invitere fødevareproducenter ind i madkundskab skaber vi dialog mellem dem der producerer fødevarerne og den næste generation af forbrugere. Vi håber at eleverne går derfra med ny viden omkring hvor maden på deres tallerken kommer fra.

opkvalificering

Grønne kompetencer til undervisere

Gråsten Landbrugsskole lagde rammer til en opkvalificeringsdag for madkundskabsundervisere den 5. oktober 2023. Her var der oplæg om bæredygtighed og klimaaftryk i fødevarebranchen, rundtur i staldene og en neurogastronomisk workshop der udfordrede både hjernen og smagsløgene. Lærerne tog derfra med både større teoretisk viden, nye øvelser til undervisningen og ikke mindst med et større kendskab til undervisningsmaterialet i Fra jord til skolebord.

Hør madkundskabslærer Ditte fotælle om hendes oplevelser med undervisningsmaterialet

Udvikling af projektet

Vil du vide mere omkring hvordan projektet er blevet til, hvordan undervisere og producenter er blevet inddraget, eller hvordan materialet er tilpasset fagmålene i madkundskab? Så hop ind på projektets hjemmeside.

Har du spørgsmål?

Kontakt projektteamet:

Nanna Hammer Bech,
projektleder

Hej! Jeg hedder Nanna og er uddannet Antropolog. Jeg har tidligere arbejdet med forskning om smag som koncept på kokkeuddannelser og været med til at planlægge og afholde diverse større og mindre arrangementer om bæredygtig madkultur og smag.

Jeg brænder for at udvikle danskernes madkultur i en mere bæredygtig retning og mener, at et fremragende sted at starte er blandt børnene i folkeskolerne. Mad er vaner og kultur - der er ingen lette løsninger. Men jeg tror på, at vi med en konstruktiv tilgang og nysgerrighed, viden, dialog og en god portion velsmag kommer til at skabe den nødvendige forandring.

Du kan kontakte mig på nanna@taenk-frej.dk eller tlf. 42 94 13 04.

Nina McAlpine Holst, projektmedarbejder

Jeg hedder Nina og har udviklet det faglige materiale i Fra jord til skolebord. Derudover har jeg stået for kontakten til fødevareproducenterne. Når jeg ikke arbejder hos Tænketanken Frej læser jeg en kandidat i Nature Management på Københavns Universitet. Jeg er vild med planter - både på studiet og i køkkenet - og vil gerne skubbe vores madkultur i en mere klimavenlig retning.

Fra jord til skolebord er målrettet de fremtidige grønne verdensborgere, der lige nu sidder på skolebænken og jeg er stolt af den spændende læringsplatform som vi har skabt, hvor elever kan udforske de danske råvarer og blive klædt på til at begå sig i den moderne madjungle.

Du kan kontakte mig på nina@taenk-frej.dk eller 42 94 11 35.

Samarbejdspartnere