Sæt lys på løsningerne

Sammen belyser vi de bæredygtige løsninger i fødevaresektoren.

Frej åbner op for dialogen!

De næste 3 år vil Frej i samarbejde med Novo Nordisk Fonden sætte lys på de løsninger, der findes i fødevaresektoren.

Projektet vil skabe dybdegående viden på tværs af aktører om løsningerne.
Vi vil derfor samle både forskere, erhverv, NGO'er, politikere og unge - alt sammen med henblik på at kunne skabe reel forandring.

De næste tre år vil vi fokusere på ét emne pr. år. For hvert emne ønsker at få bragt ny viden fra andre lande, der er frontrunners på området, tilbage til Danmark.
Emnerne er:

2023: Genteknologi
2024: Regenerativt landbrug
2025: Sund og klimavenlig kost

Som en hjørnesten i projektet vil vi engagere unge og give dem nuanceret viden om hvert af emnerne. Et stort tak til Novo Nordisk Fonden for at give os bevillingen og være med til at sætte lys på løsningerne.

2024 - Regenerativt landbrug?

Aktualitet og relevans:

De seneste år er regenerativt landbrug kommet på alles læber, som en multi-løsning til kulstoflagring, øget biodiversitet og plads til natur, samt opbygning af jordsundhed.

Store internationale-og danske fødevarevirksomheder sætter ambitiøse mål for regenerativt landbrug i deres produktionskæde og brander deres produkter som regenerative på trods af at forskningen omkring de potentielle positive effekter ikke er entydig, og at der ikke findes en fast definition af, hvad en regenerativ praksis er.

Potentialet er muligvis stort, men det er risikoen for greenwashing også, så hvordan skal vi bære os ad med at tage det næste skridt?

Formål

Tænketanken Frej ønsker med projektet at engagere relevante aktører i Danmark - på tværs af forskere, landbrugere, rådgivere, fødevarevirksomheder, agro-virksomheder, NGO’er og interesseorganisationer - omkring denne udfordring.

Formål at:

  • afdække og nuancere eksisterende viden og gå i dialog omkring centrale spørgsmål.

  • undersøge muligheder og udfordringer for udviklingen af regenerativt landbrug og udvikle konkrete anbefalinger

  • sætte regenerativt landbrug på den politiske og offentlige dagsordenen

  • bygge bro mellem aktørerne på området og opbygge en større fælles forståelse.

  • Regenerativt landbrug betyder i alt sin enkelthed, at afgrøderne kommer fra landmænd, der opbygger kulstof i jorden og dermed bidrager til CO2-fangst. Desværre er løsningen for virksomhederne heller ikke her så nem og lige til. Udfordringerne med at sætte krav om regenerativt landbrug er mange. For det første er forskningen inden for regenerativt landbrug vag, og dernæst er der ikke enighed eller viden hos virksomheder og landmænd om, hvad regenerative landbrugspraksisser indebærer. Dette medfører også, at der ikke er standarder for, hvordan det regenerative landbrug og kulstofoptag monitoreres.

    Dette til trods er produktionsformen ved at opnå popularitet bredt i samfundet særligt blandt virksomheder og forbrugere. Mange vil gerne påstå, at lige netop deres måde at producere landbrug på, er regenerativt. Allerede nu ser vi et opsving i start-ups, der sælger kulstofcertifikater fra landbrug, der efter sigende optager CO2 i jorden samt organisationer, der mener, at de laver regenerative landbrugspraksisser[3].

    Det er derfor vigtigt, at vi får skabt viden, dialog og opmærksomhed omkring dette emne, samt får udbredt den viden. Særligt væsentligt er at bidrage til at få defineret rammerne omkring regenerativt landbrug samt afsøge hvad potentialerne er for det. Vi skal klarlægge, hvilken viden vi har allerede i dag, og hvor vi mangler viden for at kunne blive og handle klogere og mere bæredygtigt.

    [3] https://regenerativ.dk/; https://agreena.com/da/forside/; https://www.ruumi.io/

Bliv klogere på projektet - tryk på billede og læs projektbeskrivelsen!

Har du spørgsmål?

Kontakt projektlederne:

Amalie Lund-Konggaard, projektmedarbejder

Amalie er projektmedarbejder og er med til at udvikle og facilitere projektet ‘Sæt lys på løsningen: Genteknologi?’.

Amalie er desuden projektleder på vores projekt omkring havbruget og fiskeriet Fra Båden til Borgen og Fremtidens Landbrugsnetværk. Amalie var også projektleder på sidste års projekt ‘Sæt Lys på Løsningen: Genteknologi?’ Som du kan læse mere om herunder.  

Hvis du er virksomhed eller anden interessent og gerne vil lære mere om processen eller mulig deltagelse,
så kan du kontakte Amalie på amalie@taenk-frej.dk eller tlf. 28 31 10 97.

Malthe Thorshøj, projektleder

Malthe er projektleder på ‘Sæt lys på løsningen: Regenerativt landbrug?’.

Malthe er derudover proceskonsulent hvor han står for at lede Frej gennem forskellige projekter gennem faglig procesorienteret sparring.

Hvis du finder projektet interessant og gerne vil lære mere og/eller deltage i de kommende aktiviteter, så kan du kontakte Malthe på malte@taenk-frej.dk eller tlf. 30 24 62 06.

Josephine Camilla Nielsen, vidensansvarlig

Josephine er projektmedarbejder og vidensansvarlig på ‘Sæt lys på løsningen: Genteknologi?’.

Josephine er med til at sikre fagligheden i projektet og udvikle og facilitere aktiviteter.

Hvis du er vidensperson og gerne vil lære mere og/eller deltage i de kommende aktiviteter?
Så kan du kontakte Josephine på josephine@taenk-frej.dk eller tlf. 20 96 28 30..

Oline Saxbjørn Dehli, kommunikationsansvarlig

Oline er kommunikationsansvarlig på ‘Sæt lys på løsningen: Genteknologi?’.

Oline er Frejs kommunikationsansvarlige og står også for kontakten til Presse.

Har du nogen forespørgsler der drejer sig om presse eller kommunikation?
Så kan du kontakte Maria på oline@taenk-frej.dk eller tlf. 60 24 90 40.

Sidste år:

2023: Genteknologi?

I 2023 stiller Frej skarpt på spørgsmålet om genteknologi i EU

Emnet om genteknologi er relevant, da der er behov for en opdateret og mere nuanceret diskussion af nye genteknologier. Dette er særligt aktuelt i Q1 2023, da EU-Kommissionen er på vej med et nyt lovgivningsforslag for området, som planlægges offentliggjort i Q2 2023. Det er derfor vigtigt, at debatten om nye genteknologier tages op igen, og at debatten bliver proaktiv ud fra et forskningsorienteret perspektiv.

Genteknologiområdet har udviklet sig meget siden 2001, hvor GMO-direktivet (det såkaldte udsætningsdirektiv) sidst blev revideret. Derfor er der behov for at se på, om lovgivningen også burde ændre sig.  

Er det på tide, at vi tilpasser lovgivningen, så lande i EU må benytte sig af genteknologier, såfremt de kan være med til at løse nogle af bæredygtighedsudfordringerne samt sikre klimatilpasninger af landbruget?

  • De nye genomiske teknikker adskiller sig markant fra de hidtidige GMO-teknikker ved at være mere præcise. Siden de første teknologier blev udviklet, har over 130 forskningsprojekter over en periode på 25 år ikke dannet videnskabelig evidens for, at genteknologier i sig selv er mere risikabel at anvende end konventionelle forædlingsteknikker (bestråling eller kemisk behandling). En tidssvarende regulering er helt afgørende for at nye organismer, kan komme i spil, såfremt de kan være med til at skabe en mere bæredygtig landbrugs- og fødevareproduktion. Mange politikere og nogle grønne organisationer, er skeptiske omkring genteknologi - også ift. nyere forædlingsteknikker. Bekymringen, som har domineret tidligere og som også eksisterer i dag, skal tages seriøst, men der er også behov for at udfordre det fastlåste syn på genteknologi.  

    Det understreges af, at Etisk Råd i en udtalelse fra 2019, hvor de konkluderer, at det er etisk problematisk at afvise teknologier som CRISPR, hvis de kan bidrage til at afbøde eller løse væsentlige udfordringer[1]. Og da forskningen de sidste 25 år ikke har kunnet finde disse argumenter mod CRISPR, så skal diskussionen tages op igen.

    Data i CONCITOS nye klimabarometer tyder også på, at det er på tide at tage diskussionen. I undersøgelsen spørger de ind til holdningen til GMO’er, og her ses det, at den yngre generation overordnet set er mere positive stemt end den ældre generation [2].

    Det er vigtigt at løfte vidensgrundlaget blandt politikere, nøgleaktører og befolkningen generelt. Vi skal sikre et øget dansk vidensniveau i forhold til en ny regulering af forædlingsteknologier. Ved at behandle emnet, som præsenteret ovenfor, vil Frej være med til at sikre en grundig vidensindsamling, debat og dialog om emnet på et oplyst grundlag samt formidling og outreach af resultaterne til relevante målgrupper.

    [1] 2 Det Etiske Råd (2019). Udtalelse fra Det Etiske Råd – GMO og etik i en ny tid

    [2] https://concito.dk/udgivelser/klimabarometeret-2022

Dyk ned i Frejs spritnye vidensunivers om forædling og genteknologi

Som en afslutning på vores projekt ’Lys på Løsningerne: Genteknologi?' har vi i Frej lanceret et vidensunivers om forædlingens historie og om anvendelse af genteknologi.

Fordyb dig med Frej, og tag et smut tilbage i tiden for at forstå, hvordan vores planter er blevet udviklet af mennesket i årtusinder, eller hop direkte til de nuancer, der findes i den nutidige debat omkring anvendelsen af genteknologier i planteforædling!

Genteknologi i bæredygtighedens tidsalder

Frejs spritnye videnspapir med indblik i teknologiens muligheder, udfordringer og begrænsninger i fødevaresektoren. Tænketanken Frej er ene og alene afsender på videnspapiret.

Fra frø til fremtid: Danskernes holdning til genteknologi i fødevareproduktionen

Frej & DI Bio’s nye befolkningsundersøgelse giver indblik i danskernes viden om og holdning til forædlings-teknikker og genteknologier i Fødevaresystemet.

Projekt
Roadmap

Dialogforum 1

12. juni 2023

📍 Station, Frederiksberg

Et eksklusivt forum, hvor en mindre gruppe af 15-20 videnspersoner, grønne organisationer og forskere deltog. Formålet til dialogforummet var at drøfte genteknologiens potentiale og udfordringer i den europæiske fødevaresektor.

Workshop og besøg hos KMC

22. august 2023

📍 KMC Brande, Brande

Denne workshop var ligeledes et mindre forum med 20-30 deltagere og gav os mulighed for at udforske specifikke eksempler og casestudier inden for feltet.

Heldagsworkshop

15. september 2023

📍 Børsen, København K

Denne workshop inkluderede 80-100 personer fra erhvervet, forskere og grønne organisationer. Her fik alle deltagere mulighed for at bidrage med deres synspunkter, som vil blive samlet i et politisk Videnspapir, der inddrager både muligheder og udfordringer ved brug af genteknologier i den europæiske fødevaresektor.

Færdiggørelse af Videnspapir

Der er udarbejdet et Videnspapir, der opsummerer indsigterne om muligheder og udfordringer ved brug af nye genteknologier (NGT’er) i den europæiske fødevaresektor. Dette dokument er udarbejdet i tæt samarbejde med deltagere fra dialogforumet.

Dialogforum 2

12. oktober 2023

📍 Station, Frederiksberg

I dette forum har deltagerne mulighed for at kommentere og kvalificere outputtet fra den store heldagsworkshop, inden det præsenteres på det efterfølgende stormøde.

Opkvalificeringsbrief

23. november 2023

📍 IDA Conference, København V

Tænketanken Frej og IDA Bioscience inviterede til brief og debat om NGT’ers potentiale i arbejdet hen mod et mere bæredygtigt Fødevaredanmark.

Stormøde på Christiansborg

30. november 2023

📍 Christiansborg, København K

På dette stormøde blev Videnspapiret fremlagt for relevante ordførere, EP-medlemmer og ministre. Der var desuden debat mellem forskellige aktører og politikere.

Vidensunivers om genteknologi på Frejs hjemmeside

2024 og frem

SVG file icon

Projektet er støttet af

Har du spørgsmål?

Kontakt projektlederne:

Amalie Konggaard, projektleder og procesansvarlig

Amalie er projektleder og procesansvarlig på ‘Sæt lys på løsningerne?’.

Amalie er desuden projektleder på vores projekt omkring havbruget Fra Båden til Borgen.  

Hvis du er virksomhed eller anden interessent og gerne vil lære mere om processen eller mulig deltagelse,
så kan du kontakte Amalie på amalie@taenk-frej.dk eller tlf. 28 31 10 97.

Næste år:

2025 - Sund- og klimavenlig kost?

Aktualitet og relevans:

I 2021 lancerede Fødevareministeriet nye kostråd[4]. Kostrådene kom efter et stadigt større fokus på kosten som årsag til ubæredygtig fødevareproduktion blandt andet med EAT Lancet-kommissionens rapport[5], og fokus på verdens overshoot-day, der viser, at hvis alle levede som danskerne, ville vi have opbrugt jordens ressourcer allerede den 28. marts hvert år[6].

Selvom kostrådene er kommet som en god guide til, hvordan vores kost bør sammensættes til gavn for både krop og klode, så er der lang vej igen med at få dem implementeret i danskernes kost, i kantiner og storkøkkener.


[4] https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad-godt-for-sundhed-og-klima/

[5] https://eatforum.org/eat-lancet-commission/the-planetary-health-diet-and-you/

[6] https://adundas.dk/danmarks-earth-overshoot-day-2022-28-marts/

  • 52 procent af den danske befolkning er overvægtige eller fede[7], hvilket er en fordobling siden 1987[8]. Det er en tendens, der er stigende, og det rammer befolkningen i stort set alle lande med et gennemsnit globalt set på 30 procent[9]. Fejlernæring rammer ikke kun udviklede lande, men også udviklingslande, hvor særligt de voksende middelklasser fejlernæres, mens lavere indkomstgrupper underernæres. Overvægt og fedme kan være årsag til en lang række livsstilssygdomme som type 2-diabetes, kræft og hjerte-kar-sygdomme, som er de hyppigste dødsårsager i Danmark i dag[10].

    Årsagerne til fejlernæring er bl.a.:

    ● En strukturudvikling mod mere stillesiddende arbejde

    ● Mere skærmtid og mindre naturlig bevægelse og motion i fritiden

    ● Billigere madvarer og ofte større mængder i emballagen

    ● Øget udbud af kalorierige madvarer og drikke[11]

    Det er således en kompleks udfordring, som meget få lande har formået at løse. Det er også et område, der politisk er blevet glemt eller nedprioriteret, formentligt ofte af frygt for at udskamme befolkningsgrupper. Det ønsker vi at gøre op med. Når over halvdelen af befolkningen i samfundet er overvægtige eller fede, er det et bevis på, at det ikke kun er et individuelt problem eller ansvar, men også skyldes systemiske fejl og dermed et samfundsansvar. Dét kræver et nyt, stort fokus.

    [7] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/overvaegt-og-kost/overvaegt-og-fedme/

    [8] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/overvaegt-og-kost/overvaegt-og-fedme/

    [9] https://unric.org/da/30-af-verdens-befolkning-er-overvaegtige-eller-fede/

    [10] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hjerte-og-blodkar/sygdomme/diverse/livstilssygdomme/

    [11] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/overvaegt-og-kost/overvaegt-og-fedme/