
Sæt lys på løsningerne
Sammen belyser vi de bæredygtige løsninger i fødevaresektoren.
Frej åbner op for dialogen!
De næste 3 år vil Frej i samarbejde med Novo Nordisk Fonden sætte lys på de løsninger, der findes i fødevaresektoren.
Projektet vil skabe dybdegående viden på tværs af aktører om løsningerne.
Vi vil derfor samle både forskere, erhverv, NGO'er, politikere og unge - alt sammen med henblik på at kunne skabe reel forandring.
De næste tre år vil vi fokusere på ét emne pr. år. For hvert emne ønsker at få bragt ny viden fra andre lande, der er frontrunners på området, tilbage til Danmark.
Emnerne er:
2023: Genteknologi
2024: Regenerativt landbrug
2025: Kostrådene
Som en hjørnesten i projektet vil vi engagere unge og give dem nuanceret viden om hvert af emnerne. Et stort tak til Novo Nordisk Fonden for at give os bevillingen og være med til at sætte lys på løsningerne.

2025 - Kostrådene
Aktualitet og relevans:
I 2021 lancerede Fødevareministeriet nye kostråd[1]. Kostrådene kom efter et stadigt større fokus på kosten som årsag til ubæredygtig fødevareproduktion blandt andet med EAT Lancet-kommissionens rapport[2], og fokus på verdens overshoot-day, der viser, at hvis alle levede som danskerne, ville vi have opbrugt jordens ressourcer allerede den 28. marts hvert år[3].
Selvom kostrådene er kommet som en god guide til, hvordan vores kost bør sammensættes til gavn for både krop og klode, så er der lang vej igen med at få dem implementeret i danskernes kost, i kantiner og storkøkkener.
[1] https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad-godt-for-sundhed-og-klima/
[2] https://eatforum.org/eat-lancet-commission/the-planetary-health-diet-and-you/
[3] https://adundas.dk/danmarks-earth-overshoot-day-2022-28-marts/
-
52 procent af den danske befolkning er overvægtige eller fede[4], hvilket er en fordobling siden 1987[5]. Det er en tendens, der er stigende, og det rammer befolkningen i stort set alle lande med et gennemsnit globalt set på 30 procent[6]. Fejlernæring rammer ikke kun udviklede lande, men også udviklingslande, hvor særligt de voksende middelklasser fejlernæres, mens lavere indkomstgrupper underernæres. Overvægt og fedme kan være årsag til en lang række livsstilssygdomme som type 2-diabetes, kræft og hjerte-kar-sygdomme, som er de hyppigste dødsårsager i Danmark i dag[7].
Årsagerne til fejlernæring er bl.a.:
● En strukturudvikling mod mere stillesiddende arbejde
● Mere skærmtid og mindre naturlig bevægelse og motion i fritiden
● Billigere madvarer og ofte større mængder i emballagen
● Øget udbud af kalorierige madvarer og drikke[8]
Det er således en kompleks udfordring, som meget få lande har formået at løse. Det er også et område, der politisk er blevet glemt eller nedprioriteret, formentligt ofte af frygt for at udskamme befolkningsgrupper. Det ønsker vi at gøre op med. Når over halvdelen af befolkningen i samfundet er overvægtige eller fede, er det et bevis på, at det ikke kun er et individuelt problem eller ansvar, men også skyldes systemiske fejl og dermed et samfundsansvar. Dét kræver et nyt, stort fokus.
[4] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/overvaegt-og-kost/overvaegt-og-fedme/
[5] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/overvaegt-og-kost/overvaegt-og-fedme/
[6] https://unric.org/da/30-af-verdens-befolkning-er-overvaegtige-eller-fede/
[7] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hjerte-og-blodkar/sygdomme/diverse/livstilssygdomme/
[8] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/overvaegt-og-kost/overvaegt-og-fedme/
De sidste par år

2024 - Regenerativt landbrug?

2023: Genteknologi?
Dyk ned i Frejs vidensunivers om forædling og genteknologi
Som en afslutning på projektet har vi i Frej lanceret et vidensunivers om forædlingens historie og om anvendelse af genteknologi.
Fordyb dig med Frej, og tag et smut tilbage i tiden for at forstå, hvordan vores planter er blevet udviklet af mennesket i årtusinder, eller hop direkte til de nuancer, der findes i den nutidige debat omkring anvendelsen af genteknologier i planteforædling!