Events

I Frej afholder vi en lang række forskellige events: Debatevents, morgenevents, fællesspisninger og vores årlige konference er bare nogen af disse. Læs om vores events nedenfor.

Kom med til tEUrapi i København - Grøn EU terapi for unge
maj
27.

Kom med til tEUrapi i København - Grøn EU terapi for unge

Vi inviterer til tEUrapi: EU-terapi, der skal være med til at styrke din stemme til EU-parlamentsvalget d. 9. juni.

Føler du nogen gange, at EU er en fjern overstatsligt instans, der ikke rigtig har noget med dit liv og din hverdag at gøre? Vi har skabt de her tEUrapi sessioner for at gøre broen mellem dig og EU kortere og for at vise, at du kan påvirke deres arbejde ved at stemme d. 9. juni.

Går du, fra tid til anden, med fortvivlelse, bekymringer eller undren om klimaet, miljøet eller om den grønne dagsorden i det hele taget? Så deltag i vores tEUrapi arrangementer og bliv klogere på EU’s arbejde med netop disse emner. 

Få din stemme hørt: få en indflyvning til hvordan forskellige EU-parlamentskandidater mener, deres parti arbejder med store og små klimaspørgsmål og hvordan de sikrer, at vælgernes holdninger bliver varetaget. I anden halvleg kan du dele dine egne spørgsmål fra tEUrapi-stolen, hvor et panel af politikere vil være klar til at besvare din undren, fortvivelse eller bekymring.

tEUrapi er et samarbejde mellem Tænketanken Frej og Grundtvigsk Forum.

Første tEUrapi foregår mandag d. 27. maj i København ved Grundtvigsk Forum, 27. Farvergade, 1463 København K.
Anden tEUrapi foregår onsdag d. 29. maj i Århus ved Ungdomskulturhuset UKH 8b Tage-Hansens Gade

Program
17.00: Velkomst v. Tænketanken Frej og Grundtvigsk Forum
17.05: Vi tager temperaturen på EU med tale fra Tænketanken Frej
17.15-18.00: Introduktion og debat mellem Europaparlaments kandidater
18.00-18.15: Pause
18.15-18.55: tEUrapi-stolen: få svar på dine spørgsmål fra panelets kandidater til Europa Parlamentet
19.00: Afrunding og tak for i aften

Projektet er støttet af TuborgFondet.

Se begivenhed →
Kom med til tEUrapi i Århus - Grøn EU terapi for unge
maj
29.

Kom med til tEUrapi i Århus - Grøn EU terapi for unge

Vi inviterer til tEUrapi: EU-terapi, der skal være med til at styrke din stemme til EU-parlamentsvalget d. 9. juni.

Føler du nogen gange, at EU er en fjern overstatsligt instans, der ikke rigtig har noget med dit liv og din hverdag at gøre? Vi har skabt de her tEUrapi sessioner for at gøre broen mellem dig og EU kortere og for at vise, at du kan påvirke deres arbejde ved at stemme d. 9. juni.

Går du, fra tid til anden, med fortvivlelse, bekymringer eller undren om klimaet, miljøet eller om den grønne dagsorden i det hele taget? Så deltag i vores tEUrapi arrangementer og bliv klogere på EU’s arbejde med netop disse emner. 

Få din stemme hørt: få en indflyvning til hvordan forskellige EU-parlamentskandidater mener, deres parti arbejder med store og små klimaspørgsmål og hvordan de sikrer, at vælgernes holdninger bliver varetaget. I anden halvleg kan du dele dine egne spørgsmål fra tEUrapi-stolen, hvor et panel af politikere vil være klar til at besvare din undren, fortvivelse eller bekymring.

tEUrapi er et samarbejde mellem Tænketanken Frej, ungemagasinet SEIN og ungdomsbevægelsen SAGA.

Første tEUrapi foregår mandag d. 27. maj i København ved Grundtvigsk Forum, 27. Farvergade, 1463 København K.
Anden tEUrapi foregår onsdag d. 29. maj i Århus ved Ungdomskulturhuset UKH 8b Tage-Hansens Gade

Program
17.00: Velkomst v. Tænketanken Frej og SEIN
17.05: Vi tager temperaturen på EU med tale fra Tænketanken Frej
17.15-18.00: Introduktion og debat mellem Europaparlaments kandidater
18.00-18.15: Pause
18.15-18.55: tEUrapi-stolen: få svar på dine spørgsmål fra panelets kandidater til Europa Parlamentet
19.00: Afrunding og tak for i aften

Projektet er støttet af TuborgFondet.

Se begivenhed →

feb.
20.

Bonden til Borgen Stormøde - reduktion af antibiotikaforbruget i den animalske sektor

Danmark bliver ofte fremhævet som et land der har et lavt antibiotikaforbrug, men vi må ikke lade det faktum gøre os passive.

Danmark har et særligt ansvar og en særlig mulighed for at stå forrest for at reducere antibiotikaforbruget i landbruget. Det må gøres på trods af den stigende sværhedsgrad for at nå disse.

I Frej har vi samlet en bred vifte af aktører i den animalske sektor og bedt dem om at komme med bud til hvordan vi kan reducere forbruget af antibiotika.

Stormødet er slutningen på projektet og vi bruger dette som platformen for aktørerne at præsentere anbefalingerne og at få skabt en debat omkring dette. Til debatterne vil vi have repræsentation fra udvalgte politikkere, NGO’er og erhvervet.

Program

​09.00: Ankomst og morgenmad

09.30: Velkomst v. Tænketanken Frej og partnerkredsen ​

10.00: Paneldebat #1 m. Charlotte Bagge Hansen (M), Carl Valentin (SF), Christian Friis Bach (B) og Hans Kristian Skibby (Æ)

​11.00: Pause​

​11.15: Paneldebat #2 m. Erling Bonnesen (V) m.fl.

​12.00: Afrunding og frokost

Se begivenhed →
Konference:  Mennesket bag maden - Social bæredygtighed i den danske fødevaresektor
dec.
12.

Konference: Mennesket bag maden - Social bæredygtighed i den danske fødevaresektor

Er grisen og guleroden vigtigere end mennesket, der producerer den?​
Bæredygtighed er kommet på menuen. Vi bekymrer os om, hvordan grisen og guleroden er produceret - og det er rigtig godt! Men bæredygtighed inkluderer også et socialt perspektiv, der blandt andet handler om lighed og ordentlige vilkår.

Hvordan smager gode arbejdsvilkår?

Flere dele af fødevaresektoren oplever udfordringer med fastholdelse af medarbejdere, mangel på tilslutning til uddannelser, problemer med rekruttering og fortællinger om dårlige vilkår og usund kultur.

Tænketanken Frej inviterer til konference om social bæredygtighed i den danske fødevaresektor. Med inputs fra vidensfolk, erhvervet, praktikere, meningsdannere og organisationer byder dagen på indsigt i udfordringerne og samtale om- samt inspiration til, hvordan vi på tværs af aktører kan skabe bedre arbejdsvilkår og -kultur i branchen.

Se begivenhed →
Stormøde på Christiansborg om genteknologi
nov.
30.

Stormøde på Christiansborg om genteknologi

EU-kommissionens har udgivet nye rammer for brugen af New Genomic Techniques (NGTs), da dette felt rummer både mange muligheder og udfordringer.

Men kan disse nye genteknologier være med til at skabe den strukturelle forandring af landbruget som vi har brug for?

Derfor inviterer Tænketanken Frej til et stormøde hvor vi vil stille netop dette spørgsmål, som afslutning på projektet “Sæt Lys på Løsningen: genteknologi?“.

Her vil vi samle politikere og nøgleaktører såsom erhvervet, forskere og grønne organisationer, til en formiddag hvor vi vil diskutere mulighederne og udfordringer ved brug af NGT’er i den europæiske fødevaresektor.

Program:

9.00 Ankomst m. kaffe og morgenbrød

9.30 Velkomst

9.40 Overlevering af resultater fra projekt: Sæt Lys på Løsningen: genteknologi?

10.00 Keynote v. Fødevareminister Jacob Jensen

10.30 Oplæg v. Rune Baastrup

10.55 Paneldebat

12:55 Afslutning med efterfølgende stående frokost

OBS: Kom gerne i god tid, da I skal gennem security inden, I kan komme ind på Christiansborg​

Se begivenhed →
En varm kartoffel - Hvilken rolle spiller genteknologi i et bæredygtigt fødevare Danmark.
nov.
28.

En varm kartoffel - Hvilken rolle spiller genteknologi i et bæredygtigt fødevare Danmark.

Er du også nysgerrig på, hvordan vi sikrer et bæredygtigt landbrug i fremtiden? Og kan du heller ikke lure, hvilken rolle GMO og genteknologi kan og bør spille i fremtidens landbrug? Så kom med til vores debatevent og fællesspisning og bliv klogere på en af de potentielt store spillere, nemlig nye genteknologier (NGT) - noget, der indtil videre har været en varm kartoffel i fødevaredebatten.

Vi tager først et skridt tilbage, for hvordan er det nu med nye genteknologier? Er det bare GMO i forklædning? Der er mange facetter og finesser at tage fat på, herunder potentialer inden for bæredygtighed, mulige risici, konsekvenser for økologi og patentlovgivning. NGT kan potentielt blive et effektivt værktøj, men kan det også ende med at blive en sovepude for strukturelle forandringer på vejen mod et bæredygtigt landbrug?

Det er alt sammen svære spørgsmål, men heldigvis kommer vi til at være i selskab med nogle skarpe hoveder, der hjælper med at gøre os meget klogere på det hele i løbet af aftenen.

Vi har inviteret en masse spændende gæster til en åben og nuanceret debat, så vi kan blive klædt på til at forstå de mange potentialer og problematikker ved at bruge nye genteknologier i fødevareproduktionen. Der vil både være repræsentanter fra forskningssiden, interesseorganisationer og virksomheder, som vi offentliggør løbende. Hold øje her på begivenheden og glæd dig til at få indsigt i et af de emner, som kun får voksende betydning i fremtiden.

Og - hvis du frygter, at du skal sidde med rumlende mave efter en lang dag på uni, så frygt ikke, for aftenen byder også på en hyggelig fællesspisning mellem oplæg og debat.

Arrangementet bliver afholdt i UngK d. 28.11.23 kl. 17.30-20.00. Adressen er Nørre Alle 23K, 8000 Aarhus C.

Deadline for tilmelding er 21/11.

Tag din studiekammerat, veninde eller GMO-skeptiske onkel under armen, og så ses vi d. 28/11.

Vi glæder os til at se dig!

Se begivenhed →
Genteknologi i fødevaresektoren: Grøn genvej eller etisk omvej?
nov.
23.

Genteknologi i fødevaresektoren: Grøn genvej eller etisk omvej?

Kan og bør genteknologi være en del af løsningen i arbejdet for et mere bæredygtigt fødevaresystem? IDA Bioscience inviterer, i samarbejde med Tænketanken Frej, til debat om NGT’ers potentiale i arbejdet mod et mere bæredygtigt Fødevaredanmark.

Et nyt lovforslag fra Europa-Kommissionen vil gøre det markant nemmere at bruge ‘nye genomiske teknikker’ (NGT’er) inden for planter og biologiske løsninger, som for eksempel CRISPR, til at forædle planter i Europa. Kommissionen fremhæver, at NGT’er kan bruges til at fremavle afgrøder, der bedre kan modstå klimaforandringerne, og som kræver mindre gødning og færre sprøjtemidler. Ifølge kommissionen er formålet med lovforslaget, at skabe bedre rammer for udviklingen af både mere robuste og bæredygtige sorter samt at øge EU’s konkurrenceevne.

Det er derfor afgørende at betragte og diskutere brugen af disse teknologier med et diverse og nuancerede perspektiver. Der er mange muligheder forbundet med brugen af NGT'er, men der er også udfordringer. Derfor inviterer Tænketanken Frej og IDA Bioscience til brief og debat om NGT’ers potentiale i arbejdet mod et mere bæredygtigt Fødevaredanmark.

Til arrangementet vil vi komme ind på:

  • hvad er nye genteknologier (NGT’er)

  • hvordan kan de bruges på en forsvarlig måde

  • hvilke udfordringer kan der være ved brugen, samt argumenter for og imod

  • perspektiv til den klassiske forædlingsmetode som vi gør brug af i dag

Undervejs vil der være en pause med sandwich og mulighed for at netværke.

Se begivenhed →
Fremtidens Fødevarelandskab
nov.
22.

Fremtidens Fødevarelandskab

Skal du med Tænketanken Frej på en rejse gennem fremtidens fødevarelandskab i selskab med fagfolk med forskellige perspektiver? 

Undrer du dig over, hvordan vi i et landbrugsland som Danmark kan opretholde en fødevareproduktion, når vi samtidig skal give plads til biodiversitet, klima og miljø? Interesserer du dig allerede for landbrugs- og fødevaresektoren, og har du en masse drømme og visioner for, hvordan den kan se ud i fremtiden? Eller er du bare nysgerrig på at blive klogere på fremtidens fødevarelandskab?

Så kom med når vi inviterer forskellige fagpersoner ind til at give deres bud på, hvordan Danmarks arealer bedst mulig kan anvendes i fremtiden. 

Tænketanken Frej ønsker at udfolde og nuancere debatten om fremtidens landbrug og fødevareproduktion i Danmark. Derfor inviteres en række aktører fra fødevareindustrien ind til at udfolde deres syn på fremtidens fødevareproduktion og anvendelse af arealer. 

Skal vi tilbage og hente metoder fra landbruget som i de gode gamle dage eller skal vi give mere plads til robotter og anden teknologi i fødevareproduktionen? 

Tag din ven, kollega, partner eller andre nysgerrige med under armen og bliv klogere med os, uanset om du er helt grøn eller ekspert indenfor emnet.

Der er begrænsede pladser. Til gengæld er eventet gratis og der vil være let forplejning.

Se begivenhed →
Madlavningsworkshop: Tang
maj
8.

Madlavningsworkshop: Tang

  • DISIE - Danish Institute for Sustainability, Social Innovation and Entrepreneurship (kort)
  • Google kalender ICS

Skal du være vennegruppens sejeste host? 🧜‍♀️🧜‍♂️

Kom til gratis madlavnings workshop i TANGtilberedning d. 8 maj!

Mange taler om at tang er en sund bæredygtig råvare. Er det fup eller fakta, hvor får man fat i tang og hvordan faen tilbereder man det, så det smager lækkert? 🤔

Se begivenhed →
Frej dykker ned i havforurening
maj
3.

Frej dykker ned i havforurening

Havet er et spisekammer, der er fyldt med lækre råvarer, som vi skal udnytte endnu mere. MEN havet er også udfordret. Det danske havmiljø forurenes hvert år med store mængder næringsstoffer. Kom med når Tænketanken Frej inviterer til et spændende event om havforurening. Vi dykker ned under havoverfladen for at blive klogere på, hvordan havforurening påvirker vores fødevarer.

Se begivenhed →
GMO - farligt eller forsvarligt?
nov.
29.

GMO - farligt eller forsvarligt?

Fødevaresystemet er under pres. En klimakrise, der giver ekstreme vejrforhold, og et stigende befolkningstal, gør at vi skal producere fødevarer mere effektivt.

Men hvordan kan vi producere mere mad i et klima som bliver mere og mere ekstremt? Kan en genteknologi som CRISPR være en løsning? Kom med til debat, når vi spørger GMO farligt eller forsvarligt?

Se begivenhed →
Sæt madspildet til livs med Frej
nov.
23.

Sæt madspildet til livs med Frej

Drømmer du om en verden uden madspild? Det gør vi i Frej! Danmark er faktisk europæisk mester i madspild, med det største madspild pr. indbygger.

Men hvordan kan vi reducere det? Er det forbrugeren, supermarkedet, fødevaregrossisten eller landbruget, der har løsningerne? Og hvad kan du selv gøre for at hjælpe? - kom med til debat og fællesspisning!

Se begivenhed →
Skal vi til at spise ørred?
nov.
17.

Skal vi til at spise ørred?

Har du hørt om ørred? Vidste du, at du kan tilberede den ligesom laks - og at den smager ligeså godt som laks? Vidste du, at den opdrættes lige her i Danmark i både hav og dam? Og at den er ret bæredygtig? Ved du, at du kan få lov til at smage den lige her til fællesspisning med Frej!

Se begivenhed →
Selvforsyning i krisetider
nov.
16.

Selvforsyning i krisetider

Der er kriser over det hele – klimakrisen, biodiversitetskrisen, fødevareforsyningskrisen, krig i Ukraine og høj inflation. Det har fået os til at stille spørgsmålet – er der noget vi burde gøre anderledes?

Kom med til debat, hvor vi undersøger hvorvidt Danmark kan blive mere selvforsynede, og om det kan være en mulig løsning

Se begivenhed →
Hvem er 'selvet' i selvforsyning?
nov.
8.

Hvem er 'selvet' i selvforsyning?

Vil du også helst have danske tomater, eller måske endda dyrke grøntsagerne selv?

Midt i en forsyningskrise, truende klimaforandringer og generelt usikre tider kan det virke fristende og endda nødvendigt at blive selvforsynende – men hvad vil det egentlig sige at være ”selv”forsynende? - Kom med til debat!

Se begivenhed →
Lær at spise i sæson - fællesspisning
nov.
6.

Lær at spise i sæson - fællesspisning

Vil du gerne blive bedre til at spise sæsonens råvarer - men har du svært ved at finde ud af, hvordan du skal bruge dem?

Så kom med til Frejs fællesspisning, hvor du vil smage på efterårets råvarer og få inspiration til, hvordan du selv kan spise mere i sæson.

Se begivenhed →
Svampetur med Tænketanken Frej
okt.
28.

Svampetur med Tænketanken Frej

Skal du med Frej på skovtur og svampejagt den 28. oktober?

Vi har i Frej sat os for at lære mere om naturens eget spisekammer - derfor tager vi på efterårsskovtur og svampejagt i Hareskoven den sidste fredag i oktober. Her skal vi finde lækre spiselige svampe sammen med en svampeekspert og bagefter er der bålhygge, hvor vi tilbereder en lille bid mad med det, vi har sanket! Ta' din uldne sweater på og en god ven under armen - vi ses den 28. oktober! (mere info følger)

Alle er velkomne, men går du og overvejer at blive frivillig i Frej, er det en god mulighed for at høre mere om det at være Frej’er!

Ved tilmelding er der et 30,- kroners tilmeldingsgebyr.
Stort tak til Foreningen Plan Danmark for at være med til at realisere turen.

Se begivenhed →
På sanketur med Frej
aug.
23.

På sanketur med Frej

Har du smagt vilde blomster der smager af honning? Prøvet svampe der dufter af hvidløg, eller smagt urteblade lige så stærke som wasabi?  🍃🌼

Og vidste du at du kunne smage alt dette bare ved at gå ud i de danske skove?

I Frej har vi sat os for at lære mere om naturens eget spisekammer, derfor har vi inviteret de to mester sankere Thomas og Nina med på tur til Skodsborg! Thomas er kok med 20 års erfaring og Nina er super sanker og sanker blandt andet til Michelin restauranten Alchemist.

Sammen med dem vil vi bruge 2 timer på at lære meget mere om hvor vildt et spisekammer vi har ude i vores egen natur. Vi afslutter turen med at bage fladbrød over bål med nogle af de sankede råvarer.

Kom iført tøj som passer til vejret, og medbring gerne en urtekniv, saks, poser, bøtter eller kurv til dine sankede goder.

Alle er velkomne, men går du og overvejer at blive frivillig i Frej, er det en god mulighed for at høre mere om det at være Frej’er 🌱

Ved tilmelding er der et 30 kroners tilmeldingsgebyr

Et sidste stort tak til Plan Danmark for at være med til at realisere turen.

Se begivenhed →
Kylling på tallerkenen - Hvad er god dyrevelfærd for dig?
maj
19.

Kylling på tallerkenen - Hvad er god dyrevelfærd for dig?

Dyrevelfærd er et komplekst emne. Hvornår er det etisk korrekt at opdrætte dyr? Svarene på dét spørgsmål er ikke entydige og tegner tydelige kontraster i vores måder at anskue verden på. Dette gør sig også gældende inden for fjerkræsbranchen

Vi i Tænketanken Frej vil derfor undersøge, hvordan vi kan forsætte opdræt af kyllinger, men på den bedst mulige og mest bæredygtige måde, når der skal tages højde for ressourcer, dyreetik og dyrevelfærd

Kan man smage den gode dyrevelfærd, når kyllingen ligger på tallerkenen?


Praktisk
Programmet starter kl. 18.30. Undervejs vil der der være både aftensmad og smagsprøver.
Information om lokation følger

Skynd dig at sikre dig billet her:
https://frej-taenketank.ticketbutler.io/.../fremtidens...

Vi glæder os til at se dig


Se begivenhed →
Planteprotein - Taste and Talk
maj
11.

Planteprotein - Taste and Talk

Ved du heller ikke, hvad du skal gøre med Tempeh, Tofu, Seitan, Quorn, eller Quinoa? Så kom og smag på varerne og få tips og tricks til, hvordan du kan bruge planterigets proteiner.

Derudover kan du blive klogere på kvaliteten af planteprotein versus animalsk protein og hvad det har af betydning for dig og din sundhed

Lokation for eventet er ikke fastsat endnu, men kommer op så snart det er muligt. Samme gælder programmet.

Se begivenhed →
STORMØDE OM FREMTIDENS SKOV – overlevering af anbefalinger og paneldebat
maj
10.

STORMØDE OM FREMTIDENS SKOV – overlevering af anbefalinger og paneldebat

Følg med når Tænketanken Frej byder politikere, virksomheder og grønne interesseorganisationer til paneldebat og plenumdiskussion, når vi diskuterer løsningsforslag og anbefalinger for fremtidens skove i Danmark! 

Skoven bliver nævnt som løsningen på både klimakrisen, biodiversitetskrisen, den spiller en vigtig rolle i vores energiforsyning, og samtidig er det danskernes foretrukne naturtype. Det er mange forventninger til vores skov – Tænketanken Frej samlede derfor den 4. april skovbranchen, grønne organisationer og forskere til en workshop på Sorø Akademi, hvor vi diskuterede og udarbejdede konkrete anbefalinger til, hvordan fremtidens skove skal se ud. 

Den 10. maj bliver anbefalingerne overleveret og diskuteret af en række politikere, skovbruget og centrale aktører på området.  Det er vigtigt at vi vælger de næste skridt i skoven med omhu. Følg med her på siden og på Frej’s Instagram, hvor vi løbende vil opdatere fra eventet.

Der vil være repræsentanter fra henholdsvis S, V, RV, SF og DF.

Se begivenhed →
VALGKAMPEN OM LANDBRUGSJORDEN – Partilederrunde og valgkamp
maj
4.

VALGKAMPEN OM LANDBRUGSJORDEN – Partilederrunde og valgkamp

Onsdag den 4. maj skal danskerne til valg!

Det handler dog hverken om forsvarsforbehold eller hvem der skal styre landet. Nej, den 4. maj handler det om hvordan vi skal dyrke den danske landbrugsjord!

Kom med til “partileder-runde” hos Tænketanken Frej, hvor vi skal høre en række forskellige bud på hvordan den danske landbrugsjord dyrkes mest bæredygtigt

Der vil både være repræsentanter fra liste K (Konventionelle) og liste Ø (Økologi) samt en række mindre partier, heriblandt liste R (De Regenerative), liste P (Permakulturaterne), liste S (Skovlandbrugerne) og liste C (Conservation Agriculture).

Følg med løbende her på begivenheden i valgkampen og bliv klogere på de forskellige “partiers” politik for fødevaresystemet, der kulminerer i “partilederrunden” på valgdagen, hvor vi slutter med at sætte vores kryds

Tilmeld dig eventet helt GRATIS lige her: https://frej-taenketank.ticketbutler.io/.../valgkampen-om...

Nærmere bestemt lokation og tidspunkt kommer snarest.

Vi glæder os til at se jer og ønsker jer alle et GODT VALG!


Se begivenhed →
Bliver muslinger havmiljøets redning?
apr.
28.

Bliver muslinger havmiljøets redning?

Er blåmuslinger redskabet, der skal redde havmiljøet i de trængte, indre danske farvande?

Idéen virker genial: Vi kan nemt opdrætte og høste dem, og vi fjerner samtidig en masse næringsstoffer fra havet. Derudover er der en potentielt stor klimagevinst, da vi kan fodre vores svin og fjerkræ med muslingerne, og måske endda mindske vores enorme import af særligt soja til formålet

Det lader dog ikke til at være så enkelt som så: Flere forskere, miljøfolk og naboer til muslingeopdræt har givet deres skepsis til kende. For skader muslingeopdræt naturen mere end det gavner?

Vi har inviteret to store stemmer i muslinge-debatten til en diskussion om muslingeproduktions fremtid i de danske farvande, samt en ekspert, der kan fortælle om muslingers potentiale som husdyrfoder

Arrangementet starter kl. 18.30 og der vil være aftensmad undervejs

Information om lokation følger

Skynd dig at sikre dig en billet her:
https://frej-taenketank.ticketbutler.io/.../bla-biomasse...

Se begivenhed →
Tempeh på menuen - en asiatisk spise på nordiske råvarer
apr.
27.

Tempeh på menuen - en asiatisk spise på nordiske råvarer

Kalder alle mad-interesserede som har lyst til smage på en alternativ fødevare!

Fællesspisning Jylland inviterer en producent af tempeh med til bords, hvor vi sætter fokus på mulighederne med tempeh og vi skal selvfølgelig også smage på det.

Hvad er tempeh?
Tempeh er for dig der enten er nysgerrig på nye fødevaretrends eller dig der ønsker at finde et grønt alternativ til kød. Tempeh stammer fra og er velkendt i Asien, men kan vi få tempeh til at blive en større del af norden? Den asiatiske fremstillingsmåde er primært på sojabønner, men den dansk producent anvender nordiske råvare som for eksempel hestebønner eller flækærter.
Under arrangementet vil vi give dig en smagsoplevelse til en alternativ fødevare og lækker snack.

Program:
17.30 Velkomst af Frej
17.45 Oplæg/dialog med smagsprøver
18.15 Spørgsmål
18.30 Spisning og dialog med producent
20.00 Farvel og tak

Se begivenhed →
Skal der insekter på din tallerken?
apr.
26.

Skal der insekter på din tallerken?

Synes du også at insekter er spændende, men måske er det ikke det første, der falder dig ind at købe, når du skal handle ind til aftensmad?

Måske føles det endda lidt grænseoverskridende at skulle kaste sig ud i madlavning med insekter? Hvorfor skal vi overhovedet spise insekter? Og hvordan forholder vi os til velfærden for de insekter, der komme krybende ind på markedet som alternative proteiner?

Kom med til gratis fællesspisning med Tænketanken Frej og bliv klogere på insekter sammen med os!

Udover at spise et lækkert måltid sammen, vil vi gerne udforske insektproduktion og blive klogere på, hvilken rolle insekter kan spille i den grønne omstilling. Er det fremtidens mad, og hvordan kan det blive en del af vores madkultur?


Tilmeld dig vores gratis fællesspisning allerede i dag her:

https://frej-taenketank.ticketbutler.io/.../skal-der...

Lokation samt nærmere program kommer senere.
Tak til Foreningen Plan Danmark for at gøre aftenen mulig!

Hvad er Frej Fællesspisning konceptet?

Formålet med Frejs Fællesspisning er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer over måltider med producentens varer som omdrejningspunkt. Gennem gensidig forståelse og videndeling er det vores håb, at forbrugere vil være bedre rustet til at navigere i bæredygtighedsjunglen, og danne grundlag for at træffe informerede valg i supermarkedet. Samtidig får producenterne mulighed for at møde forbrugerne, og forstå deres behov og forventninger, til producentens bidrag i skabelsen af et mere bæredygtigt fødevaresystem. Vi afholder arrangementer regelmæssigt med skiftende emner og inviterer alle nysgerrige madelskere til at deltage.

Se begivenhed →
Skal vi have vertical farming på spisebordet?
apr.
7.

Skal vi have vertical farming på spisebordet?

Har du hørt om Vertical Farming? Og kan du smage forskel på vertikalt og almindeligt dyrkede fødevarer? Kom til Frejs Fællesspisning og bliv klogere på hvad der er op og ned, når mad dyrkes i højden!

Vertical Farming er måden at dyrke fødevarer på, hvor produktionen tages væk fra marken, og maden i stedet dyrkes i højden. Det kan være en nytænkende måde at få lokal fødevareproduktion ind i storbyerne og det kan være med til at give mere plads til vild natur. Men der er også begrænsninger for, hvad der kan dyrkes ved vertical farming, ligesom nogle er skeptiske over, at maden dyrkes indendørs under LED lys frem for under åben himmel.

Hvis du, ligesom os i Frej, er nysgerrig på muligheder og udfordringer ved Vertical Farming, så er den her fællesspisning noget for dig!
Vi serverer både smagsprøver for at se om du kan smage forskel, hvorefter vi vil servere et måltid mad hvor hovedingrediensen er baseret på fødevarer der er dyrket vertikalt. Samtidig kan du høre et oplæg og få en snak med den danske producent Micro-Greens, der laver vertikalt dyrket mikrogrønt. Vi kræver intet andet af dig, end lysten til at spise et måltid mad og en nysgerrighed på at lære mere om vertical farming.

Arrangementet er gratis, så du skal blot tilmelde dig lige her: https://frej-taenketank.ticketbutler.io/.../skal-vertical...

Program
17.45 - 17.55: Velkomst af Frej
17.55 - 18.15: Dialog og forventninger
18.15 - 19.00: Oplæg inkl. spørgsmål
19.00 - 20.00: Aftensmad med smag af de forskellige produkter
20.00 - 20.15: Afrunding v. Frej - herefter kan man blive og snakke videre
20.45: Farvel og tak

Se begivenhed →
Frej på Fair Festival - Klimaanprisninger
apr.
2.

Frej på Fair Festival - Klimaanprisninger

Kom med Frej til #FairFestival og bliv klogere på #klimaanprisnigner!

Vi står midt i en klimakrise, hvor bæredygtighed er den helt store overskrift. Der er mange forslag til løsninger på problemet, og holdningerne er mange og forskellige. Hvad er løsningen? Én af dem - og en af de få som der er relativt enighed om - er, at vi skal spise mindre kød og flere grøntsager, idet grøntsager har et lavere klimaaftryk end kød. Men hvilke grøntsager er mest bæredygtige og hvordan kender du dem?

Klimaanprisninger kan være en del af løsningen til at guide forbrugeren i at træffe mere bæredygtige valg og vælge produkter med et lavt klimaaftryk.

Sikr dig din plads allerede nu på: https://event.it/fairfestival/aarhus

Se begivenhed →
Fanges fremtidens fødevarer i fortidens regulering?
mar.
30.

Fanges fremtidens fødevarer i fortidens regulering?

Tænker du også tit på, hvordan det går med den grønne omstilling? Og kan du også godt blive lidt i tvivl om, hvorvidt vi i Danmark når målet om 70 pct. CO2 reducering inden 2030? Så er du ikke alene

I Frej stiller vi netop disse spørgsmål og flere til, når vi samler nogle af de største eksperter indenfor regulering af fremtidens fødevarer.

For som vi har hørt det flere gange fra regeringen, så afhænger vi af den teknologiske hockeystav for at nå CO2-reduktionsmålet i 2030.

Her er nye fødevareinnovationer helt essentielle for at nå målet

Men de mange bæredygtige fødevareinnovationer når oftest ikke at forlade tegnebrættet, før virksomhederne bliver mødt af kringlede og dyre EU-reguleringer og processer

Selv hvis virksomhederne klarer strabadserne tager det alligevel årevis inden produkterne kan komme på markedet på grund af en langvarig godkendelsesproces.

Og derfor kan man ende med at spørge sig selv - kan vi overhovedet nå at få gavn af den teknologiske hockeystav inden 2030?

Det finder vi ud af den 30. marts, hvor vi liner op med et panel af iværksættere, som har været fanget i reguleringsfælden, og eksperter, som kan gøre os klogere på aspekter som fødevaresikkerhed og hvilke reguleringsmæssige overvejelser der er.

Vi glæder os til at se dig!


OBS: Lokation kommer snart!

Se begivenhed →
Regulering – Bæredygtig bremseklods for klimamålsætningerne?
mar.
29.

Regulering – Bæredygtig bremseklods for klimamålsætningerne?

Om eventet.

Tænketanken Frej ønsker i samarbejde med Chr. Hansen at stille spørgsmålet om reguleringen er blevet en bremseklods for bæredygtig udvikling? Er der behov for en ændring, så processen for godkendelserne af bæredygtige innovationer speedes op? Og kan det lade sig gøre uden, at forbrugerne- dyrenes og naturens sikkerhed forringes?

For at nå i mål med målsætningen om en 70% drivhusgasreduktion i 2030 er det nødvendigt, at alle sektorer bidrager. Fødevare- og landbrugssektoren har et stort reduktionspotentiale, men store og små virksomheder oplever, at de bremses i deres bæredygtighedsarbejde, fordi nye innovationer og teknologier skal igennem langstrakte godkendelsesprocedurer, hvor de ofte i flere år ligger stille i skrivebordsskuffer. Innovative teknologier er underlagt lange og dyre godkendelsesforløb, der på den ene side har til formål at beskytte forbrugerne, men på den anden side risikerer at bremse den grønne omstilling af fødevaresystemet.

Noget tyder på, at regulering er blevet en bremseklods for bæredygtighed. Det er en udfordring, vice-president i Novo Nordisk Fonden Claus Felby peger på som en af de største barrierer for grøn omstilling (Novo-fonden: To store huller skal lappes, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling - klimamonitor.dk).

 Program

08:30 Ankomst m. kaffe & croissant

09:00 Velkommen til og introduktion v. direktør Marie-Louise Boisen Lendal, Tænketanken Frej

09:05 Intro og velkomst v. Martin Lidegaard (RV)

09:15  Keynote Speak: Claus Felby, Vice-President, Novo Nordisk Fonden (tbc)

09:35 Virksomhedscase: Chr. Hansen v. Jesper Packert Pedersen

09:45 Virksomhedscase: Naturembioscience v. direktør Christopher Kjølby Jensen

09:55 Debat og åben dialog mellem publikum og politikerpanel bestående af: Martin Lidegaard (RV), Rasmus Nordqvist (SF), René Christensen (DF) og Pernille Weiss (K). Europa-Parlamentariker

11:00   Tak for i dag

Tilmelding

Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding. Der er et begrænset antal pladser.

Se begivenhed →
dec.
14.

På dybt vand med Frej: Skal vi fiske efter nye bæredygtige løsninger?

Du står nede ved køledisken og er ved at handle ind til aftensmaden. I skal have fisk, men du er på dybt vand - for hvilken fisk skal du egentlig vælge?

Hvordan vælger man den mest bæredygtige fisk? Man kan godt føle man træder vande, når man først skal til at vælge. Skal man kigge efter mærkerne på emballagen? Eller om den er fanget ude i naturen eller opdrættet i dambrug (og hvad er så lige det?)? Nogle gange kan man godt føle sig som en torsk, men frygt ej - for med Frejs gratis debat og fællesspisning vil vi gøre dig til den største haj næste gang du står nede ved køledisken!

Til dette debatevent skal vi have fisken på disken og blive klogere på, hvordan fremtidens fisketallerken skal se ud og finde ud af, hvorvidt en bluefood tallerken i virkeligheden er den grønne løsning.
Vi afslutter aftenen med, ikke kun at snakke om en bluefoods tallerken, men også smage, hvad sådan en tallerken egentlig kan bestå af.

Vi lover at holde de vandede far-jokes til et minimum

Oplægsholdere og program kommer senere

Tak til CPH Village og IDA for at gøre aftenen mulig!



Se begivenhed →
dec.
8.

Fællesspisning: Den bæredygtige jul

Kom med Frej til julefællesspisning med fokus på en mere bæredygtig jul. Vi får besøg af Danish Quinoa Group og Dryk, som hver især vil fortælle deres historie og inspirere dig til at få bæredygtigheden ind i den danske jul.

Vi vil servere en dansk quinoa a la mande lavet på produkterne fra de to oplægsholdere samt varm kakao med flødeskum.

Eventet er en unik mulighed for at møde 2 innovative direktører, som kæmper for den grønne omstilling ved at nytænke den danske måltidskultur.

Aftenen byder på max julehygge krydret med faglige input om, hvordan vi kan introducere nye råvarer, også i julemaden.
Og nu hvor det er jul, er der naturligvis en mandelgave på højkant
Vi glæder os til en hyggelig aften i selskab med en masse skønne deltagere.

Tak til Foreningen Plan-Danmark for at muliggøre fællesspisningen.

Efter arrangementet holder vi åbent hus, hvor du kan blive hængende og snakke med Frejs frivillige og finde ud af, om du også vil være frivillig. Du kan allerede nu ansøge her: https://www.taenk-frej.dk/bliv-frivillig

Se begivenhed →
Frej Fællesspisning - Til bords med Møllerup Brands og deres alternative fødevare Hamp!
dec.
8.

Frej Fællesspisning - Til bords med Møllerup Brands og deres alternative fødevare Hamp!

Til denne gratis fællesspisning sætter vi fokus på en alternative fødevare, nemlig hamp.🌿
Vi får besøg af Møllerup Brands, som vil fortælle os om potentialet med denne afgrøde og hvordan den skal anvendes. Med det henblik, vil vi gerne invitere dig til et årets sidste fællesspisningsarrangement! ✨

Hvornår? Onsdag d 8. oktober kl. 17.30 - 19.30
Hvor? DISIE - Trælasten, Daugbjergvej 17B, 8000 Aarhus
Hvad koster det? Det er ganske gratis

👇Program👇

17:30-17:45: Velkomst + introduktion af producent
17:45-18:15: Oplæg af producent
18:15-19:30: Spisning og hyggelig snak
19.30-21.00: Åbent hus

Hvad er Frejs Fællesspisning-koncept? 🤔

Formålet med Frejs Fællesspisning er at skabe dialog mellem producenter og forbrugere af fødevarer. Vi ønsker at bringe dig som forbruger tæt på producenten af dine fødevarer og skabe et rum for at få be- eller afkræftet eventuelle fordomme. Gennem gensidig samtale vil alle parter blive rustet til at navigere i bæredygtighedsjunglen, og du vil som forbruger danne baggrund for at tage informerede valg næste gang, du handler madvarer. Samtidig vil producenter få mulighed for at møde dig som forbruger og forstå, hvad du ønsker for at skabe et mere bæredygtig fødevaresystem. Vi holder events løbende med skiftende temaer og inviterer alle nysgerrige madelskere til at gøre os selskab.

Få din GRATIS billet via. linket nedenstående (husk at melde fra på debatjylland@taenk-frej.dk, hvis du ikke kan deltage alligevel).

Se begivenhed →