
Projekter 2025
Her kan du dykke ned i nogle de projekter, vi er i fuld gang med at udvikle.
Danmark har et af verdens største klimaaftryk fra fødevareforbrug, samtidig med en stigning i livsstilssygdomme relateret til kost. Selvom takeaway og restaurantbesøg fylder mere, sker 75-80 % af vores fødevareforbrug stadig i dagligvarehandlen.
Kostråd i kurven: Kan dagligvarebutikker gøre kostrådene til hverdagens valg?
Frej samler nøgleaktører på tværs af fødevaresektoren for at undersøge, hvordan dagligvarebutikker kan fremme sundere og mere klimavenlige madvalg.
Sammen med aktørerne afdækker vi barrierer og muligheder for at fremme denne udvikling, og kommer med en række konkrete anbefalinger til politikere og erhvervet. Resultatet lanceres ved et afsluttende stormøde
Interesseret i at høre mere? Kontakt projektleder Malthe Thorshøj
Projektet er en del af ‘Sæt Lys på Løsningen’, støttet af Novo Nordisk Fonden.
Vi har samlet en bred partnerkreds - fra landmand og fiskeri til realkreditinstitutter og restauration - om en vigtig samtale. Nemlig hvordan det danske fødevareerhverv kan mindske deres pres på natur og biodiversitet i deres værdikæder. Sammen tager vi hul på emnet og dykker ned i benspænd og konkrete muligheder for forbedringer. Dette vil også være udgangspunktet for en publikation, der udgives i projektperioden.
Branchen til borgen: Natur og biodiversitet
Projektet slutter med stormøde på Christiansborg i 29. oktober 2025, hvor politikere, erhverv og andre interesserede er inviteret.
Interesseret i at høre mere? Kontakt projektleder Nina McAlpine Holst
Projektet er støttet af DLR Kredit, Rosenfeldt gods, Espe Gods, Kattrup Gods, Dansk Planteværn, Agrovi, Danmarks Fiskeriforening, Aquapri, Musholm, Biomar, Seges innovation, Teknologisk Institut, DMbio, Danmarks Cafeer og Restauranter, Dansk Cater og Plan Danmark.
Hvad vi spiser har i høj grad et aftryk på natur og biodiversitet. I dette projekt stiller vi skarpt på denne forbindelse og de unges indkøbskurv.
Hvad skal vi spise i fremtiden for at støtte op om en verden, hvor natur og biodiversitet har bedre vilkår for at trives?
Nyt vidensunivers om biodiversitet
Projektet lancerer et online vidensunivers og videoer om emnet. Derudover vil vi også være tilstede på Naturmødet, Ungdommens Folkemøde og nogle af sommerens festivaler.
Vidensuniverset er støttet af Hedeselskabet.
Bælgfrugtspartnerskabets vision er at forbedre både folkets og klimaets sundhed. Partnerskabet har ét klart mål for øje: at få danskerne til at spise 100 g bælgfrugter om dagen. Siden lanceringen i marts 2024, har mere end 75 partnere meldt sig under fanerne. Det særlige ved Bælgfrugtpartnerskabet er, at alle partnere forpligter sig på at sætte individuelle mål. I løbet af året mødes vi til partnermøder rundt i landet og deler erfaringer.
For at opnå det stærkeste samarbejde har vi fokus på, at partnere skal kunne finde nye samarbejdspartnere, se hinandens indsatser og lade sig inspirere af hinandens indsatser og målsætninger. På den måde sikrer vi os, at det er hele værdikæden, der sætter ambitiøse mål og deler viden med hinanden.
Partnerskabet er finansieret af Lidl fra 2024-2026.
Frej inviterer til forårets partnerskabsfrokost sammen med akvakulturvirksomheden Musholm. Her vil vi sætte fokus på, hvordan samarbejder mellem fødevarevirksomheder, detailhandlen og interesseorganisationer kan bane vejen for en sundere og mere klimavenlig fødevarebranche. Vi ser allerede eksempler på spændende samarbejder, der arbejder for at gøre bæredygtige og sunde produkter mere tilgængelige for forbrugerne.
Partnerskabsfrokoster
Men hvordan kan vi bygge videre på disse erfaringer og skabe endnu mere effektive og nye partnerskaber, der kan skubbe den grønne omstilling fremad?
Nysgerrig? Kontakt projektleder Amalie Konggaard.
Vi er i gang med en kampagne for unge, som skal få EU på tallerkenen. Kampagnen skal vise EU’s påvirkning, så det kommer helt ind på kroppen. Projektet vil sætte fokus på alle de gode tiltag EU gør, men også hvad der kan gøres endnu bedre. Det skal give en forståelse for, hvordan EU-politik påvirker den mad vi spiser gennem lovgivning om natur, havmiljø, dyrevelfærd og den kemi, vi anvender.
Frej gør EU mere spiseligt
Kampagnen er støttet af Europa-Nævnet.
Frej på Ungdommens Folkemøde
Gennem mad kan vi kan skabe stor forandring - og i Frej tror vi på, at den forandring sker gennem demokratisk dialog og med inddragelse af den næste generation af forbrugere og fødevareprofessionelle. I Frej vil vi skabe engagement, hvor vi kan dele og høre inputs, bekymringer og holdninger. Derfor er vi i 2025 til stede på Ungdommens Folkemøde i samarbejde med andre aktører fra sektoren. Vi glæder os til at se jer i Valbyparken til september!
Kontakt projektleder Emil Meulengracht, hvis du vil høre mere.
Vi vil lave en årlig repræsentativ undersøgelse af unges holdninger til og viden om fødevaresektoren. Dette er vigtigt, så vi kan udbrede den viden til virksomheder, beslutningstagere og medier. De skal være klar til at kunne agere efter nye generationer, der kommer til. Ungesurveyen forventes første gang offentliggjort i efteråret 2025. Vi glæder os til at fortælle mere.
Ungefokus 2030: Hvad ved og mener unge om mad og landbrug?
Frejs årsmøde
Frejs kernekompetence er at samle aktører om de områder, der splitter os, og skabe nuancer, der rykker aktører i fælles retning. Vi glæder os til at lancere et årligt tilbagevendende Frej-brag for unge, samarbejdspartnere og andre interessenter i Frejs arbejde. Her skal vi samles for at forenes, fejre fremskridt og sætte fokus på de udfordringer vi skal håndtere sammen i sektoren - med afsæt i undersøgelsen om unges holdninger og om fødevaresektoren. Meget mere om dette i efteråret 2025!
Hvordan sikrer vi, at fremtidens landbrugere har den nødvendige viden og kompetencerne til at dyrke og anvende danske proteinafgrøder til fødevarer? Det skal vi inspirere til sammen med Danske Landbrugsskoler og EUC Nordvest. Fremtidens måltider kommer til at se anderledes ud end de gør i dag og derfor er det helt essentielt at få opkvalificeret og skabt den nødvendige interesse for landbrugseleverne rundt om i landet.
Grønne proteiner til fremtidens landmænd
Frej vil være med til at skabe visuel undervisningsmateriale til landbrugsskolerne om grønne proteiner til mennesker; opkvalificere undervisere og landbrugselever, så proteinafgrøder bliver en naturlig del af pensum; og lave en konference for landbrugsskolernes lederuddannelser, hvor vi sætter grønne proteiner på dagsordenen. For at få flere danske proteinafgrøder i jorden – og i maven – starter vi med dem, der skal dyrke dem i fremtiden.
Projektet er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer.
Vil du sætte strøm til nye projekter? Så tøv ikke med at række ud.
Marie-Louise Boisen Lendal, Direktør og medstifter
Du kan kontakte Marie-Louise på mlbt@taenk-frej.dk
eller tlf. 20 87 88 75.